Το βιογραφικό σας είναι το πρώτο πράγμα που εξετάζει ένας εργοδότης όταν αξιολογεί εν δυνάμει υπαλλήλους. Από μόνο του το γεγονός αυτό δείχνει ότι ένα βιογραφικό σημείωμα πρέπει να συγκεντρώνει όλα αυτά τα στοιχεία που προβάλλουν την εικόνα ενός σοβαρού επαγγελματία, ικανού να φέρει εις πέρας τους στόχους που θέτουν οι εκάστοτε θέσεις εργασίας.

Το βιογραφικό σημείωμα σας πρέπει να περιγράφει την επαγγελματική σας πορεία, να αναφέρει την εκπαίδευση και κατάρτισή σας, να εξηγεί με λίγα λόγια ποιος/-α είστε και τι στόχους και δεξιότητες έχετε και, γενικότερα, να αποτελεί σημείο αναφοράς για την καριέρασας. Η σύνταξη βιογραφικού, επομένως, πρέπει να γίνεται με τη μεγαλύτερη προσοχή, έχοντας υπόψη τα παρακάτω 3 στοιχεία:

  1. Τελικός στόχος

Όταν συντάσσετε το βιογραφικό σας, πρέπει να έχετε κατά νου ποιο θέλετε να είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα, τι θέλετε να πετύχετε. Κύριος στόχος είναι να σας κάνει να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό σας, καθιστώντας σας τον πιο κατάλληλο υποψήφιο για τις εκάστοτε θέσεις εργασίας. Για να το πετύχετε αυτό, πρέπει να τραβήξετε την προσοχή του ατόμου το οποίο θα εξετάσει το βιογραφικό σας και αυτό θα γίνει αν οι δεξιότητες και η εμπειρία σας αντιστοιχούν στα προσόντα που ζητούνται, κατά κύριο λόγο. Ωστόσο, ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετά στη σημερινή αγορά εργασίας, γεγονός που μας οδηγεί στο επόμενο στοιχείο.

  1. Συντομία και ακρίβεια

Η ζήτηση στην αγορά εργασίας είναι μεγάλη κι, έτσι, σε μια θέση εργασίας αντιστοιχούν πολλές αιτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο υπεύθυνος προσλήψεων δεν έχει την πολυτέλεια να αφιερώσει πάρα πολύ χρόνο σε κάθε βιογραφικό. Άρα, πρέπει να διασφαλίσετε ότι το δικό σας προφίλ θα τραβήξει την προσοχή του υπεύθυνου, κάνοντάς τον να σας καλέσει για συνέντευξη. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;Οι λέξεις-κλειδιά είναι δύο: συντομία και ακρίβεια. Προσπαθήστε να συντάξετε ένα βιογραφικό ευπαρουσίαστο και ευανάγνωστο, χρησιμοποιώντας συνοπτικές προτάσεις για να περιγράψετε τα καθήκοντα του κάθε σας ρόλου. Επίσης, φροντίστε να είστε ακριβείς και ό,τι γράφετε να είναι κατανοητό σε κάποιον που ίσως να μην έχει σχέση με τον κλάδο ή τη συγκεκριμένη θέση εργασίας που είχατε. Τέλος, δώστε βαρύτητα στην εμφάνιση του βιογραφικού, ελέγξτε τη μορφοποίηση και αφήστε κενά μεταξύ των ενοτήτων ώστε να διαβάζεται εύκολα.

  1. Αντιστοιχία με τον κλάδο εργασίας

Οι εργοδότες ενδιαφέρονται να δουν, αρχικά, πόσο σχετικό είναι το βιογραφικό σας με τη θέση εργασίας για την οποία έχετε κάνει αίτηση. Έτσι, πρέπει όλες οι απαραίτητες πληροφορίες να βρίσκονται στην πρώτη σελίδα του βιογραφικού σας. Για να είστε σίγουροι ότι έχετε συμπεριλάβει όλα εκείνα τα στοιχεία που θέλει να δει ο πιθανός εργοδότης σας, διαβάστε προσεκτικά τις αγγελίες εργασίας. Από την περιγραφή, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα του τι προφίλ ψάχνει η εταιρεία και να προσαρμόσετε το βιογραφικό σας ανάλογα.