Κατά τη σύνταξη βιογραφικού, είναι σημαντικό να διατηρείτε μια σωστή εικόνα, τόσο από άποψη περιεχομένου όσο και από άποψη μορφοποίησης. Ένα ευανάγνωστο και πλήρες βιογραφικό είναι από μόνο του ανταγωνιστικό στην αγορά εργασίας, ωστόσο υπάρχουν κάποια στοιχεία που καλό είναι να αποφύγετε.

Τα στοιχεία αυτά είναι τα εξής:

  1. Προσωπικά στοιχεία

Πληροφορίες όπως θρήσκευμα, ακριβής διεύθυνση κατοικίας, ύψος και βάρος και οικογενειακή κατάσταση δεν πρέπει να αναφέρονται καθώς μπορεί να υπάρξουν περιστατικά διακρίσεων. Επίσης, πολλοί σύμβουλοι αναφέρουν ότι δεν χρειάζεται να έχετε φωτογραφία στο βιογραφικό σας, για τον ίδιο λόγο.

  1. Μη επαγγελματική διεύθυνση e-mail

Αν ξεκινήσετε την αναζήτηση εργασίας μετά την αποφοίτησή σας, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τη διεύθυνση e-mail σας ώστε να είναι πιο επαγγελματική. Η διεύθυνση που χρησιμοποιούσατε κατά τα σχολικά ή φοιτητικά σας χρόνια μπορεί να είναι μακροσκελής ή να περιλαμβάνει πολλούς αριθμητικούς χαρακτήρες ή σύμβολα, κάτι που ίσως αφήσει αρνητική εικόνα σε κάποιον υπεύθυνο προσλήψεων.

  1. Χρήση προσωπικών αντωνυμιών

Θα θέλετε το βιογραφικό σας να είναι όσο το δυνατόν πιο επαγγελματικό, επομένως καλό είναι να αποφύγετε τη χρήση πρώτου προσώπου όταν περιγράφετε τους ρόλους που είχατε στην εργασια σας.

  1. Προϋπηρεσία ή προσωπικά ενδιαφέροντα που δε σχετίζονται με τη θέση εργασίας

Δεδομένου ότι ένα καλό βιογραφικό δεν πρέπει να ξεπερνά τη 1 ή τις 2 σελίδες, είναι σημαντικό να αξιοποιήσετε το χώρο αυτό όσο καλύτερα μπορείτε. Άρα, αν θεωρείτε ότι κάποιος προηγούμενος ρόλος σας ή κάποιο χόμπι δεν προσθέτει κάτι στην εικόνα του κατάλληλου υποψηφίου που θέλετε να προβάλλετε γιατί δε σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τις θεσεις εργασιας που σας ενδιαφέρουν, μπορείτε να παραλείψετε την πληροφορία αυτή.

  1. “Συστάσεις διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν”

Συνήθως, οι υπεύθυνοι προσλήψεων υποθέτουν ότι ο κάθε υποψήφιος έχει διαθέσιμες συστάσεις από προηγούμενους εργοδότες, επομένως μπορείτε να σβήσετε εντελώς αυτήν την πρόταση και να εξοικονομήσετε χώρο.

Γενικές συμβουλές

  • Αυτό που πρέπει να προσέχετε γενικότερα είναι να υπάρχει συνοχή στο βιογραφικό σας.
  • Προσέξτε να διατηρείτε ενιαία μορφοποίηση και να μην αφήνετε πολλά κενά μεταξύ των παραγράφων.
  • Στα προσωπικά σας στοιχεία μπορείτε να παραθέσετε links από το προφίλ σας σε επαγγελματικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν το προφίλ αυτό ενισχύει την επαγγελματική σας εικόνα και δείχνει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την καριερα σας.

 

Σε κάθε περίπτωση, δώστε ιδιαίτερη βάση στην κάθε πληροφορία που αναφέρετε, φροντίζοντας να είναι σχετική και να ανταποκρίνεται στις θέσεις εργασίας στις οποίες κάνετε αίτηση.