Αν αναζητάς νέα εργασία, τότε ίσως είναι καιρός να ανανεώσεις το βιογραφικό σου. Αν θέλεις να ξεχωρίσεις, φρόντισε να το κάνεις όσο πιο επαγγελματικό και ελκυστικό μπορείς. Πώς όμως ορίζεται ένα καλό βιογραφικό και πώς μπορείς να δημιουργήσεις ένα; 

πώς ορίζεται ένα καλό βιογραφικό; 

Το βιογραφικό (CV- Curriculum Vitae) είναι ένας λατινικός όρος, ο οποίος σημαίνει «πορεία ζωής». Πρόκειται για έναν κοινό όρο ο οποίος χρησιμοποιείται για ένα έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς τα προσόντα και την προηγούμενη εργασιακή σου εμπειρία. 

ποιος είναι ο σκοπός ενός βιογραφικού; 

Τις περισσότερες φορές, χρησιμοποιείται για την καταγραφή των ικανοτήτων για μία νέα θέση εργασίας ή εθελοντισμού. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα έγγραφο στο οποίο καταγράφεις την επαγγελματική σου πορεία και το προσαρμόζεις περιστασιακά βάσει των αλλαγών στις θέσεις όπου εργάζεσαι. Οποιοσδήποτε μπορεί να γράψει ένα βιογραφικό, αλλά το να γράψεις ένα καλό βιογραφικό το οποίο θα σε βοηθήσει να  “κλείσεις” την επόμενη σου συνέντευξη αποτελεί μία πρόκληση. Παρακάτω θα βρεις κάποιες πληροφορίες που καλό θα ήταν να γνωρίζεις. 

τι περιλαμβάνει ένα βιογραφικό; 

Για τη δημιουργία ενός καλού βιογραφικού θα ήταν αρκετά ωφέλιμο να παραθέσεις στους πιθανούς εργοδότες τα καλύτερα σου χαρακτηριστικά με όσο το δυνατόν πιο σαφή και συνοπτικό τρόπο. Συνήθως, ένα βιογραφικό περιλαμβάνει:

 • Προσωπικές πληροφορίες (στοιχεία επικοινωνίας, όνομα, κλπ.)
 • Προσωπική δήλωση
 • Εκπαιδευτικό υπόβαθρο
 • Προηγούμενη εμπειρία (εργασία, εθελοντισμός, πρακτική, κλπ.)
 • Σχετικές δεξιότητες
 • Επαγγελματικα επιτεύγματα

Μπορείς να παρουσιάσεις τις δυνατότητές σου και την εμπειρία σου με έναν τρόπο ο οποίος θα ενισχύσει τις πιθανότητες πρόσληψής σου. Για κάθε αγγελία εργασίας, γίνονται πολλές αιτήσεις, οπότε είναι καλύτερο να μην “υπερφορτώσεις” τα άτομα τα οποία είναι υπεύθυνα για την πρόσληψή σου με πληροφορίες. Διαφορετικά, ενδέχεται να μην το διαβάσουν. Επίσης, θα πρέπει να προσαρμόσεις το βιογραφικό σου ανάλογα με τη θέση για την οποία υπέβαλες αίτηση, έτσι ώστε να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους υποψηφίους. 

πώς να γράψεις ένα καλό βιογραφικό; 

Αν σχεδιάζεις να υποβάλεις αιτήσεις για θέσεις εργασίας, είναι η κατάλληλη στιγμή για να ενημερώσεις το βιογραφικό σου. Παρακάτω θα βρεις κάποια βήματα τα οποία μπορείς να ακολουθήσεις. 

1. ο τίτλος του βιογραφικού

Στην αρχή του βιογραφικού καλό θα ήταν να καταγράψεις όλες τις προσωπικές σου πληροφορίες οι οποίες περιλαμβάνουν το όνομά σου, τη διεύθυνση κατοικίας  και τα στοιχεία επικοινωνίας. Αν κάποια από τα παραπάνω αλλάξουν με το χρόνο, βεβαιώσου ότι τα έχεις ενημερώσει πριν στείλεις το βιογραφικό σου. Διαφορετικά, οι εργοδότες μπορεί να προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν μαζί σου και να μην τα καταφέρουν, λόγω λανθασμένων πληροφοριών. 

Φρόντισε να ελέγξεις το αρχείο σου για γραμματικά λάθη. Αν θέλεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Microsoft Word το οποίο θα ελέγξει για τυχόν ορθογραφικά λάθη ή σε περίπτωση που δεν το έχεις εγκατεστημένο στον υπολογιστή σου, μπορείς να ολοκληρώσεις την παραπάνω διαδικασία με τη δημιουργία ενός εγγράφου google (google apps → docs). 

2. ξεκίνα με μια καλή προσωπική δήλωση

Δε προσθέτουν όλοι στα βιογραφικά τους μια προσωπική δήλωση, σύνοψη ή τους στόχους τους και αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις. Πού παραπέμπει ο όρος  “προσωπική δήλωση” σε ένα βιογραφικό; Πρόκειται για μια σύντομη περίληψη των στόχων σου, των φιλοδοξιών σου και των επιτευγμάτων σου. Παρακάτω θα βρεις το εξής παράδειγμα:

“Ως αφοσιωμένος επαγγελματίας στον τομέα της διοίκησης με πάνω από πέντε χρόνια εμπειρίας, είχα την ευκαιρία να εξυπηρετήσω τόσο πελάτες όσο και διευθυντές σε πολλούς τομείς. Οι δυνατότητές μου σχετίζονται με τον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ, της λογιστικής και της εξυπηρέτησης πελατών.”

Το παραπάνω αποτελεί απλώς ένα παράδειγμα για το πώς μπορείς να τονίσεις τα βασικά σημεία που θέλεις να παρουσιάσεις. Τα άτομα τα οποία είναι υπεύθυνα για τις προσλήψεις λαμβάνουν πολλές αιτήσεις για μία θέση εργασίας, έτσι μια καλή προσωπική δήλωση μπορεί να τους ωθήσει να συνεχίσουν να διαβάζουν. Αν αποφασίσεις να προσαρμόσεις το βιογραφικό σου για κάθε πιθανή θέση, τότε η προσωπική δήλωση είναι το πιο σημαντικό μέρος που μπορείς να αναπροσαρμόσεις, καθώς αποτελεί το πρώτο (και ίσως το μόνο) μέρος που θα διαβάσουν. Καλό θα ήταν να διαβάσεις την περιγραφή της θέσης πριν αλλάξεις το κείμενο, έτσι ώστε να ξέρεις ακριβώς τι να τονίσεις. 

3. διατήρησε την ισορροπία

Τόσο για το εκπαιδευτικό όσο και για το επαγγελματικό σου υπόβαθρο, θέλεις να είσαι όσο το δυνατόν πιο λεπτομερής. Για ό,τι καταγράφεις αναρωτήσου αν είναι χρήσιμο ή όχι για τον μελλοντικό σου εργοδότη. Φρόντισε να αναφερθείς σε ό,τι σε κάνει να αισθάνεσαι περήφανος/η που το κατάφερες.  

Στον τομέα της εκπαίδευσης, είναι σημαντικό να συμπεριλάβεις συγκεκριμένα μαθήματα, εμπειρία, εκπαιδεύσεις ή πρακτική που είναι πιο σχετικά με τη θέση για την οποία αιτείσαι. Και πάλι, μην το υπερφορτώσεις με λεπτομέρειες, αλλά αν κάτι μπορεί να σου προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, τότε γιατί όχι; Μπορείς επίσης να αναφέρεις διακρίσεις, πιστοποιητικά, ή διαδικτυακά μαθήματα. Επίσης, αν προσθέσεις ένα πτυχίο στο βιογραφικό σου, τότε δε χρειάζεται να αναφερθείς στο λύκειο. Ωστόσο, αν έχεις πτυχίο, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, καλό θα ήταν να αναφέρεις και οποιαδήποτε άλλα μεταπτυχιακά μαθήματα έχεις ολοκληρώσει.

4. να είσαι προσεκτικός/ή με την εργασιακή σου εμπειρία

Φρόντισε να αναφέρεις την εργασιακή σου εμπειρία, αλλά μόνο αν θεωρείς ότι θα σε βοηθήσει. Η εργασιακή εμπειρία χωρίς σχετικές δεξιότητες, ή μια δουλειά από την οποία αποχώρησες με όχι και τόσο καλές εντυπώσεις, μπορεί να επηρεάσει την επαγγελματική σου πορεία. Αντ’ αυτού, προτίμησε να καταχωρήσεις τη σχετική εργασιακή εμπειρία ακολουθούμενη από μια σύντομη περιγραφή.

Κατάγραψε τις ημερομηνίες από την έναρξη της απασχόλησής σας έως τη λήξη της και κάτω από τον τίτλο της εκάστοτε θέσης περίγραψε τα καθήκοντά σου. Για παράδειγμα: 

 • “Διηύθυνα τμήμα 12 υπαλλήλων, συντόνισα τα προγράμματα και ήμουν υπεύθυνος/η για το έργο XΧΧ από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2019.” 

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κουκίδες για να καταγράψεις αυτά τα στοιχεία, αλλά προσπάθησε να εξοικονομήσεις χώρο στη σελίδα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής σου σε μία θέση, ενδέχεται επίσης να έχεις αναλάβει και άλλες ευθύνες, αλλά μπορείς να αναφερθείς σε αυτές στη συνέντευξη. Εάν πιστεύεις ότι μια προηγούμενη εργασία δε θα σε βοηθήσει ή θα επηρεάσει αρνητικά το βιογραφικό σου, μην τη συμπεριλάβεις. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να σε ρωτήσουν εάν μπορούν να επικοινωνήσουν με προηγούμενους εργοδότες.

5. πρόσθεσε δεξιότητες, πιστοποιήσεις και βραβεία

Χόμπι, δεξιότητες, πιστοποιήσεις, βραβεία, επιτεύγματα και άλλα μπορούν να αναφέρονται στο βιογραφικό σου, αλλά προσπάθησε να τα κρατήσεις όσο το δυνατόν πιο σχετικά. Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας στον χώρο του μάρκετινγκ μπορεί να αναφέρει στο βιογραφικό του δεξιότητες, όπως:

 • SEO  
 • Social media marketing
 • Εmail marketing
 • Graphic design
 • Επεξεργασία βίντεο

Αυτά μπορεί να συνοδεύονται από πιστοποιήσεις, όπως:

 • Google Analytics
 • WordPress 
 • Πιστοποίηση Facebook Blueprint
 • Πιστοποίηση Amazon AWS

Κάθε σχετική πιστοποίηση, βραβείο ή μάθημα μπορεί να αναφερθεί σε αυτήν την κατηγορία. Αν μιλάς μία δεύτερη γλώσσα, γνωρίζεις κάποιον κώδικα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σε βοηθήσει, μη διστάσεις να το προσθέσεις στη λίστα. Μόλις τελειώσεις, μπορείς να αναρτήσεις το βιογραφικό σου σε σχετικά job boards, για να δεις πώς αποδίδει. 

συχνές ερωτήσεις για το βιογραφικό

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις οι οποίες σχετίζονται με τα βιογραφικά; Όσοι/ες κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην αγορά εργασίας μπορεί να είναι μπερδεμένοι/ες, για το λόγο αυτό πρέπει να γίνονται σωστά και μεθοδευμένα οι επόμενες κινήσεις τους. 

πρέπει το βιογραφικό να είναι μία σελίδα;

Εάν έχεις 20 χρόνια εμπειρίας και έχεις πολλές σχετικές θέσεις για την εργασία στην οποία υποβάλεις αίτηση, σαφώς το βιογραφικό σου μπορεί να είναι και μεγαλύτερο. Να έχεις όμως κατά νου ότι οι υπεύθυνοι/ες προσλήψεων θέλουν σαφείς και σύντομες πληροφορίες, ώστε να μπορούν να διαβάσουν όλα τα βιογραφικά που λαμβάνουν.

πόσο συχνά πρέπει να ενημερώνω το βιογραφικό μου;

Κάθε φορά που υποβάλεις αίτηση για μια νέα θέση. Εάν βρίσκεσαι σε μια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, προτείνουμε να ενημερώσεις το βιογραφικό σου μία φορά το χρόνο για να προσθέσεις νέες ευθύνες, επιτεύγματα ή δεξιότητες που έχεις αναπτύξει. Με αυτόν τον τρόπο, αν υποβάλεις αίτηση για μια θέση στο μέλλον, δεν θα ξεχάσεις σημαντικές πληροφορίες. 

χρειάζομαι ένα βιογραφικό με την αίτησή μου;

Εάν υποβάλλεις αίτηση για μια θέση που ζητά πληροφορίες σχετικά με την εργασιακή σου εμπειρία και εκπαίδευση, είναι σημαντικό να υποβάλεις το βιογραφικό σου. Αυτό μπορεί να σου δώσει περισσότερες πιθανότητες και να δείξει ότι είσαι προετοιμασμένος/η. 

υπόβαλε το βιογραφικό σου σημείωμα για την ιδανική θέση εργασίας

Τώρα που έχουμε απαντήσει στην ερώτηση “τι είναι ένα καλό βιογραφικό σημείωμα;” μπορείς να φτιάξεις ένα που θα σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις.

Θυμήσου να τονίσεις τις κύριες σου δεξιότητες και να το ενημερώνεις όσο περνά ο χρόνος. Μείνε ενημερωμένος/η διαβάζοντας τα άρθρα μας και μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας για ερωτήσεις ή βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας! Εάν νιώθεις έτοιμος/η να υποβάλεις το βιογραφικό σου κάνε αίτηση στη θέση εργασίας που σου ταιριάζει σήμερα.

δημιούργησε τον my Randstad λογαριασμό σου

Μοιράσου μαζί μας το βιογραφικό σου και ανακάλυψε εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

στείλε μας το cv σου