Παρά την αύξηση της παγκόσμιας κινητικότητας στην αγορά εργασίας, πολλοί Έλληνες αποφασίζουν να μείνουν στην Ελλάδα ή επιστρέφουν από το εξωτερικό όπου βρίσκονταν για σπουδές ή για εργασία. Αν ανήκετε σε αυτούς, θα δείτε, διαβάζοντας παρακάτω, πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα.

Παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί ως προς την εύρεση εργασίας στη χώρα μας, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες επιτυχίας. Αρκεί βέβαια να είναι ο υποψήφιος πρόθυμος να επενδύσει στις επιλογές που έχει, μένοντας στην Ελλάδα. Αρχικά, ενώ υπάρχει μεγάλη προσφορά απασχόλησης, η ζήτηση δεν κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα. Κατά συνέπεια, οι υποψήφιοι πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια κατά την αναζήτηση εργασίας όχι μόνο για να αποκτήσουν όσα προσόντα ζητούνται αλλά για να ξεχωρίσουν. Παρακάτω, περιγράφονται οι κύριες προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσει κάποιος υποψήφιος καθώς και προτεινόμενες λύσεις ως προς αυτές:  

αν δεν έχετε την απαραίτητη εργασιακή εμπειρία

Ένα πρόβλημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι πολλοί υποψήφιοι που αναζητούν εργασία αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους είναι ότι δε διαθέτουν την επιθυμητή προϋπηρεσία που ζητείται. Ένας άλλος τρόπος, είναι να αναζητήσετε προσωρινή απασχόληση ώστε να αποκτήσετε πολύτιμη εμπειρία όσο βρίσκεστε σε διαδικασία εύρεσης μόνιμης εργασίας. Μπορεί να είναι κάποια θέση η οποία δεν είναι σχετική με το αντικείμενό σας ωστόσο έχετε περισσότερα να κερδίσετε παρά να χάσετε και δείχνετε έτσι ότι είστε συνεχώς σε ετοιμότητα να ενταχθείτε στο εργατικό δυναμικό. Ένας άλλος τρόπος να αποκτήσετε χρήσιμες δεξιότητες που ζητούνται στην αγορά είναι να δραστηριοποιηθείτε εθελοντικά σε οργανισμούς ή projects σχετικά με τον κλάδο που θέλετε να ακολουθήσετε επαγγελματικά. Για παράδειγμα, αν σας ενδιαφέρει η καριέρα στο marketing, μπορείτε να απασχοληθείτε ως Social Media Manager σε νεανικά sites ή φοιτητικές οργανώσεις, όσο σπουδάζετε. Επίσης, μπορείτε να εμπλακείτε εθελοντικά σε κάποια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) και να εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερό σας χρόνο αποκτώντας ικανότητες που θα κληθείτε να χρησιμοποιήσετε στο εργασιακό σας περιβάλλον, όπως επικοινωνιακές δεξιότητες, ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και ικανότητα λειτουργίας υπό πίεση.

αν έχετε κάνει πολλές αιτήσεις αλλά δεν σας καλούν για συνέντευξη

Εφόσον η προσφορά απασχόλησης στην Ελλάδα είναι τόσο υψηλή, οι εταιρείες λαμβάνουν μεγάλο αριθμό βιογραφικών με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να συναντήσουν προσωπικά κάθε υποψήφιο. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να τραβήξετε την προσοχή του μελλοντικού σας εργοδότη. Φροντίστε το βιογραφικό σας να είναι όσο το δυνατόν πιο προσεγμένο από άποψη μορφοποίησης και περιεκτικό ως προς το περιεχόμενο. Να αναφερθείτε στους ρόλους που πιθανώς έχετε απασχοληθεί, στα καθήκοντα που αναλάβατε καθώς και επιτεύγματα που πετύχατε, με συντομία. Μη ξεχνάτε ότι όταν σας καλέσουν για συνέντευξη, θα έχετε τη δυνατότητα να αναλύσετε τα παραπάνω εκτενέστερα. Ακόμα, μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για την εν λόγω θέση και να περιγράψετε γιατί είστε κατάλληλος υποψήφιος για αυτή προσθέτοντας μια μικρή εισαγωγή πριν τις κατηγορίες της εκπαίδευσης και της εργασιακής εμπειρίας. Τέλος, προσπαθήστε να διαφοροποιηθείτε: δεν αρκεί να περιγράψετε απλά το ενδιαφέρον σας για τη θέση αλλά να κάνετε κι ένα βήμα παραπάνω, αναφέροντας κάτι που θα φανεί ελκυστικό στον πιθανό σας εργοδότη. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε μια μικρή έρευνα όσον αφορά τους στόχους που έχει θέσει μια εταιρεία και συνήθως δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της και να περιγράψετε με λίγα λόγια πώς μπορείτε να συνεισφέρετε στην επίτευξή τους. Δείξτε, δηλαδή, την καταλληλότητά σας με απτά παραδείγματα και προσπαθήστε να μεταδώσετε το ενδιαφέρον σας με όποιο τρόπο διαθέτετε.   Σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα εμφανίζει πολλές προκλήσεις. Οι ευκαιρίες δεν δίνονται εύκολα ωστόσο αν έχετε την όρεξη και το πείσμα να κυνηγήσετε την καριέρα που θέλετε, είναι βέβαιο ότι θα βρείτε αυτό που σας ταιριάζει, ακόμα και αν πάρει περισσότερο χρόνο απ’ όσο θα θέλατε ιδανικά. Εξάλλου, η εργασία στο εξωτερικό παρουσιάζει δυσκολίες (περισσότερα έξοδα, επικοινωνία σε άλλη γλώσσα, έντονος ανταγωνισμός). Επομένως, αν αξιολογείτε περισσότερο την παραμονή στην Ελλάδα, είναι καλό να έχετε τα παραπάνω υπόψη σας ώστε να μπορείτε να ανταποκριθείτε στις συνθήκες που επικρατούν και να στέψετε με επιτυχία την αναζήτησή σας.