Οι συμπεριφορικές ερωτήσεις σε μια συνέντευξη έχουν στόχο την ανακάλυψη του τρόπου με τον οποίο ο υποψήφιος θα ενεργήσει σε συγκεκριμένα σενάρια, βάσει της προηγούμενης εμπειρίας του και συχνά, της λογικής του. Χρησιμοποιείται ευρέως από τους υπεύθυνους προσλήψεων για να προβλέψουν τη μελλοντική σου απόδοση και είναι σχεδόν απίθανο να περάσεις από μια συνέντευξη χωρίς να συναντήσεις τουλάχιστον μία από αυτές τις ερωτήσεις. 

Είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενο αυτές τις μέρες να σου απευθύνουν ερωτήσεις στη διάρκεια της συνέντευξης όπως: "Πώς ξεπερνάς τα εμπόδια; Πώς αντιμετωπίζεις τη σύγκρουση στο πλαίσιο της ομάδας; Πώς καθορίζεις τις προτεραιότητες στην εργασία σου, έτσι ώστε να καταφέρνεις να τηρείς τις προθεσμίες;"

Στο διαδίκτυο μπορείς να ανακαλύψεις πολλές πηγές για να προετοιμάσεις τις απαντήσεις σου με παραδείγματα. Εμείς αναλάβαμε να σου παρουσιάσουμε πέντε από τις πιο συνηθισμένες συμπεριφορικές ερωτήσεις συνέντευξης.

 

1. Περίγραψε μια αγχωτική κατάσταση που έχεις βιώσει στην εργασία σου και τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετώπισες. 

Όπως και με τα υπόλοιπες ερωτήσεις, είναι καλό να είσαι ειλικρινής - αλλά έως ένα σημείο. Δε χρειάζεται να περιγράψεις το χειρότερο πράγμα που σου συνέβη ποτέ στη δουλειά σου. Αλλά χρειάζεται να καταστήσεις σαφές ότι η αγχωτική κατάσταση που περιγράφεις, όσο άσχημη και να ήταν, δεν κατέληξε τελικώς να είναι τόσο αγχωτική, χάρη στην προσεκτική προετοιμασία από μέρους σου.

Ένα ασφαλές παράδειγμα που μπορείς να δώσεις, είναι να μιλήσεις για μια παρουσίαση που χρειάστηκε να δώσεις. Θα μπορούσες να μιλήσεις για το πώς προετοιμάστηκες, για τυχόν δυσκολίες που συνάντησες και να ολοκληρώσεις μιλώντας για το τι έμαθες. Όσο πιο “δυνατό” το αποτέλεσμα, τόσο το καλύτερο. Μπορείς, για παράδειγμα, να διαφημίσεις σαν καινούριο σου “απόκτημα” την αυτοπεποίθησή σου να μιλάς δημοσίως. 

Δόμησε την ιστορία σου έτσι ώστε να δείξεις πώς μετέτρεψες μια πρόκληση σε ευκαιρία. Φρόντισε να δώσεις μεγαλύτερη έμφαση στη λύση μετά την περιγραφή του προβλήματος.

 

2. Περιέγραψε ένα project στο οποίο εργαστήκες ως μέλος μιας ομάδας.

Η ομαδική εργασία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας για κάθε εταιρεία και η ικανότητά σου να συνεργάζεται αποτελεσματικά και να επικοινωνείς με σαφήνεια είναι κάτι που εκτιμάται ιδιαίτερα από τους εργοδότες. Οι υποψήφιοι για ρόλους που απαιτούν υψηλό επίπεδο συνεργασίας, ενδέχεται να διαπιστώσουν ότι προσλήφθηκαν ή όχι, βάσει του βαθμού συνεργασίας τους στα πλαίσια μια ομάδας.
 
Όταν διαμορφώνεις την απάντησή σου σε αυτή την ερώτηση, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις ένα επιτυχημένο project, παρά ένα που απέτυχε. Επικεντρώσου στην περιγραφή των στόχων αυτού του project και του τρόπου με τον οποίο τα γενικότερα καθήκοντα διαμοιράστηκαν μεταξύ των μελών της ομάδας και κατέληξαν να δουλέψουν συνεργαστικά. Ίσως να είναι καλύτερο να προετοιμαστείς για αυτή την ερώτηση και να είσαι υπομονετικός στη διατύπωση της απάντησής σου, καθώς θα χρειαστεί να περιγράψεις την κατάσταση βήμα βήμα. 

 

3. Πώς έδωσες λύση σε μια δύσκολη κατάσταση με έναν πελάτη ή έναν προμηθευτή;

Μια βασική πτυχή των συμπεριφορικών ερωτημάτων σε μια συνέντευξη είναι ότι δίνουν έμφαση στις διαδικασίες και τα αποτελέσματα. Είναι ένας από τους λόγους για τον οποίους παραμένουν τόσο πολύτιμα για τους εργοδότες. Ο δυνητικός εργοδότης σου θέλει να γνωρίζει ότι είσαι σε θέση να εργάζεσαι σε ένα καθορισμένο πλαίσιο για την επίλυση προβλημάτων. Γι 'αυτό, η καλύτερη απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι απλώς να μιλήσεις για τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες. 

Περιέγραψε, για παράδειγμα, μια κατάσταση κατά την οποία αντιμετώπισες επιτυχώς ένα ζήτημα με τον πελάτη ή τον προμηθευτή και εργάστηκες μαζί τους για να βρεθεί μια λύση. Εάν μπορείς να ανακαλέσεις μια κατάσταση στην οποία ο πελάτης ή ο προμηθευτής ήταν υπερβολικός ή αυταρχικός, είναι ίσως ένα καλό σημείο για να ξεκινήσεις. 
 

4. Πώς έχεις αντιμετωπίσει τις διαφωνίες με τους συναδέλφους σου;

Αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα σχετικό με την επικοινωνία, αλλά στην περίπτωση αυτή στόχος σου είναι να περιγράψεις μια κατάσταση η οποία κατέληξε σε συμβιβασμό. Εξάλλου, το κάθε μέλος μιας ομάδας έχει τις δικές του απόψεις και η επιτυχία των ομάδων εξαρτάται από την ικανότητα των μελών τους να μιλήσουν για τις διαφορές τους και να φτάσουν σε μια συμβιβαστική λύση. Σκέψου τις δικές σου εμπειρίες ως μέλος μιας ομάδας και τις φορές εκείνες που έλυσες οποιαδήποτε πιθανή σύγκρουση.

Λάβε υπόψη ότι ο ίδιος ο συμβιβασμός δε χρειάζεται να έχει δημοσιοποιηθεί με κάποιο τρόπο. Εάν εσύ και ο συνεργάτης σου συζητήσατε την κατάσταση και καταλήξατε σε μια λύση κατά τη διάρκεια ενός μεσημεριανού γεύματος, αυτό θα μπορούσε να είναι μια απόδειξη της τακτικής και της διπλωματίας που έχεις αναφορικά με την επίλυση προβλημάτων.

 

5. Μίλησέ μας για το πιο περήφανο επαγγελματικό σου επίτευγμα.

Με λίγη προετοιμασία και εξάσκηση, αυτό θα πρέπει να είναι κάτι εύκολο για σένα. Απλά φρόντισε να συνδέσεις κάπως το κατόρθωμα αυτό με τα καθήκοντα και τις απαιτήσεις του ρόλου για τον οποίο είσαι υποψήφιος. Με αυτόν τον τρόπο, καθιστάς το επίτευγμά σου ως κάτι που μπορείς να φέρεις και στο μελλοντικό σου ρόλο, όχι μόνο ως κάτι που συνέβη στο παρελθόν. 

Τέλος, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι το άτομο που έχεις απέναντι σου στη συνέντευξη στην πραγματικότητα σου ζητάει να μιλήσεις για το τι σε παρακινεί. Συνέδεσέ το με το ρόλο για τον οποίο έχεις υποβάλλει αίτηση και είσαι στο σωστό δρόμο. 

Για περισσότερες ερωτήσεις συνέντευξης, διάβασε το άρθρο ''πώς να αντιμετωπίσεις τις 16 πιο "challenging" ερωτήσεις συνέντευξης''.
 

Θέλεις να είσαι ο/η επόμενος/η που θα διεκδικήσει μία από τις θέσεις εργασίας μας; Μη χάνεις χρόνο, δες όλες τις θέσεις που προσφέρουμε και στείλε μας την αίτησή σου!

κάνε αίτηση σήμερα