Ο οικονομικός αναλυτής είναι υπεύθυνος για την οικονομική αξιολόγηση στο περιβάλλον μιας επιχείρησης ή βιομηχανίας και για τη σύσταση προτάσεων. Συχνά, η συμβουλή του οικονομικού αναλυτή είναι εκείνη που θα βοηθήσει τη διοικητική ομάδα μιας εταιρείας να λάβει αποφάσεις πάνω στην αγορά ή πώληση μετοχών, την πραγματοποίηση επενδύσεων κεφαλαίου και τη διαχείριση των προϋπολογισμών για υπάρχουσες ή μελλοντικές λειτουργίες. 

Θεωρείται ένας εξειδικευμένος και απαιτητικός ρόλος, κάτι το οποίο σημαίνει ότι χρειάζεται να κατέχεις καλές εμπορικές γνώσεις και μια σε βάθος κατανόηση του κλάδου δραστηριοποίησης της εταιρείας, όπως επίσης και καλές τεχνικές δεξιότητες. 

Η συμμετοχή σε μια συνέντευξη για θέση οικονομικού αναλυτή μπορεί να ακούγεται πρόκληση, αλλά με μια έξυπνη προετοιμασία, θα μπορέσεις να απαντήσεις στις ερωτήσεις με αυτοπεποίθηση και να δημιουργήσεις την κατάλληλη εντύπωση. 

Ερωτήσεις βασισμένες στην εμπειρία

Να περιμένεις ότι κάποιες από τις ερωτήσεις που θα σου απευθύνουν θα είναι σχετικές με την επαγγελματική εμπειρία που διαθέτεις - θα θελήσουν να μάθουν τι έχεις κάνει, τι αρμοδιότητες έχεις αναλάβει και τι εμπειρία και γνώσεις έχεις αποκτήσει. Δες παρακάτω μερικά παραδείγματα:

  • Πες μας για την εμπειρία σου ως οικονομικός αναλυτής ή για οποιαδήποτε σχετική εμπειρία έχεις. 

Αυτή είναι η ευκαιρία σου να περιγράψεις τυχόν προηγούμενες θέσεις εργασίας που έχεις αναλάβει, τα καθήκοντά σου και βασικές δεξιότητες που έχεις αποκτήσει, οι οποίες θα μπορούσαν να προσθέσουν αξία στη θέση για την οποία είσαι υποψήφιος/α. 

  • Έχεις εμπειρία σε..;

..ένα συγκεκριμένο λογισμικό οικονομικής διαχείρισης; Αν ναι, αυτό είναι πολύ καλό. Μπορείς να εξηγήσεις τον τρόπο με τον οποίο έχεις χρησιμοποιήσει αυτό το λογισμικό. Αν όχι, δε χρειάζεται πανικός, καθώς μπορεί να μην έχεις εξειδικευμένη εμπειρία σε αυτό, αλλά μπορείς να αναφέρεις κάποιο άλλο λογισμικό το οποίο έχεις διαχειριστεί, όπως επίσης και τη θέλησή σου να μάθεις κάτι καινούριο. 

  • Ποιο θα έλεγες ότι είναι το πιο επιτυχημένο project σου και γιατί;

Χρησιμοποίησε αυτήν την ερώτηση σα μια ευκαιρία να “διαφήμίσεις” τις επιτυχίες σου. Αν μπορέσεις, πρόσθεσε κάποιο παράδειγμα προκειμένου να δείξεις ότι έχεις απτά αποτελέσματα. 

  • Περιέγραψε ένα περιστατικό κατά το οποίο οι οικονομικές σου συμβουλές βοήθησαν τη διοικητική ομάδα να λάβει μια καλύτερη απόφαση. 

Άλλη μια ερώτηση που μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για σένα να “λάμψεις”, δίνοντας ένα απτό παράδειγμα του πώς η δουλειά σου ωφέλησε μια εταιρεία. 

  • Περιέγραψε ένα περιστατικό κατά το οποίο πήρες μια “κακή” οικονομική απόφαση. Τι έμαθες μέσα από αυτό και τι ενέργειες θα έκανες ώστε να μην ξαναγίνει;

Δεν πρόκειται για μια ερώτηση - πρόκληση, και επίσης, το άτομο απέναντι σου αποδέχεται ότι δεν είσαι αλάνθαστος/η. Η μόνη πρόκληση με αυτήν την ερώτηση είναι να μην κρύψεις κάποια κακή απόφαση που πήρες και λέγοντάς την να εστιάσεις στο τι έμαθες μέσα από αυτήν και πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή τη γνώση για να λάβεις μία πιο τεκμηριωμένη απόφαση στο μέλλον.

Διάβασε στο 2ο μέρος του άρθρου μας για ερωτήσεις βασισμένες στις δεξιότητές σου, καθώς και για γενικές ερωτήσεις που ενδέχεται να σου απευθύνουν, μαζί με συμβουλές μας για το πώς να τις χειριστείς: https://goo.gl/z2ZJBn