Το να ξεχωρίσεις από τους/τις υπόλοιπους/ες υποψηφίους/ες σε μια συνέντευξη εργασίας, μπορεί να είναι δύσκολο. Συχνά, το να φανερώσεις τον ενθουσιασμό σου για τη θέση δεν αρκεί, καθώς αποτελεί μια πρακτική που ακολουθούν πολλοί/ές υποψήφιοι/ες. 

Υπάρχουν, όμως, πολλοί τρόποι για να αναδείξεις τον εαυτό σου, ως τον/την κατάλληλο/η υποψήφιο/α για τη συγκεκριμένη θέση. Παρακάτω, θα αναλύσουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές, οι οποίες μπορούν να σε βοηθήσουν να απαντήσεις επιτυχώς στις ερωτήσεις της συνέντευξης.

παρουσίασε με επιτυχία τον εαυτό σου

Προκειμένου να ξεχωρίσεις στην επόμενη συνέντευξη εργασίας, θα ήταν καλό να δημιουργήσεις μία συνοπτική περιγραφή του εαυτού σου, η οποία αναδεικνύει την εμπειρία, τις δεξιότητες, την εκπαίδευσή σου και το πώς θα ήθελες να εξελιχθείς στο μέλλον. Αυτήν την περιγραφή, μπορείς να την αξιοποιήσεις για να απαντήσεις στην ερώτηση "πες μου λίγα λόγια για σένα".

Η παρουσίαση του εαυτού σου θα ήταν καλό να απαντά στις παρακάτω τρεις ερωτήσεις: Ποιος είσαι; Τι κάνεις; Τι αναζητάς σε μια εργασία; Επιπρόσθετα, θα ήταν χρήσιμο να επικεντρωθείς στο τι μπορείς να προσφέρεις σε έναν νέο εργοδότη, το ξεχωριστό σου πλεονέκτημα (USP). Μπορείς να τους αναφέρεις, τρόπους με τους οποίους οι δεξιότητές σου και η εμπειρία σου θα βοηθήσουν τον οργανισμό να πετύχει τους στόχους του, όσο πιο συγκεκριμένα μπορείς. 

Μάθε όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να καταφέρεις να παρουσιάσεις τον εαυτό σου με επιτύχια στην επόμενή σου συνέντευξη. 

διάβασε τον οδηγό μας

Σκέψου τον λόγο για τον οποίο αναζητάς νέα εργασία και χρησιμοποίησέ τον, για να διαμορφώσεις την συνοπτική παρουσίαση των στοιχείων του εαυτού σου και των προσόντων σου. Βοήθησε τον/την συνεντευκτή/ τριά σου να καταλάβει το πώς μπορείς να δεις τον εαυτό σου να εξελίσσεται στον οργανισμό τους. 

παρουσίασε πραγματικά παραδείγματα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

Πώς μπορείς να προσδώσεις αξιοπιστία σε ό,τι αναφέρεις; Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι να τονίσεις το τι έχει αναφέρει κάποιος/α άλλος/η για σένα. Γι' αυτό θα ήταν ωφέλιμο, να συμπεριλάβεις πραγματικά γεγονότα όταν απαντάς σε ερωτήσεις συνέντευξης, ώστε να υποστηρίξεις όσα ανέφερες για τις ικανότητές σου ή την εμπειρία σου.

Για παράδειγμα, μπορείς να περιγράψεις κάποιο έργο που είχες αναλάβει και ολοκληρώθηκε με επιτυχία νωρίτερα από το προγραμματισμένο ή κάποιο θετικό σχόλιο που ειπώθηκε κατά τη διάρκεια μιας αξιολόγησης. Αναφέροντας ότι ο/η υπεύθυνος/η σου, σου έχει αναγνωρίσει πολλές φορές τις ικανότητές σου π.χ. στο project management, ενισχύεις την αξιοπιστία των όσων αναφέρεις. Σκέψου την ενσωμάτωση παραδειγμάτων στις απαντήσεις σου ως έναν τρόπο να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των ικανοτήτων σου.

πώς να αναδείξεις τον εαυτό σου μέσω της ομιλίας σου

Είναι σημαντικό να προετοιμάσεις μια σύντομη παρουσίαση για τον εαυτό σου πριν από μια συνέντευξη και καλό θα ήταν να την προσαρμόσεις στις ανάγκες της συγκεκριμένης θέσης εργασίας και να επικεντρωθείς στα κύρια θέματα που ενδιαφέρουν την εταιρεία, παρουσιάζοντας τον εαυτό σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για να επιτύχεις αυτόν τον στόχο, είναι σημαντικό να διαβάσεις προσεκτικά την αγγελία εργασίας και τις απαιτήσεις της θέσης. Επισκέψου την ιστοσελίδα και τις σελίδες κοινωνικών δικτύων της εταιρείας για να κατανοήσεις το σκοπό, το όραμά της και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει. Στη συνέχεια, μπορείς να προσαρμόσεις την παρουσίασή σου σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες.

μετάτρεψε τη συνέντευξη σε συζήτηση

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης εργασίας είναι εύκολο να αγχωθείς και αυτό να επηρεάσει τη συμπεριφορά σου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις μια ευχάριστη ατμόσφαιρα με τον/την υπεύθυνο/η της συνέντευξης, καθώς αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για την επιλογή σου.

Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να το πετύχεις αυτό, είναι να μετατρέψεις τη συνέντευξη σε συζήτηση μέσω των ερωτήσεων. Αντί να περιμένεις το τέλος της συνέντευξης για να ρωτήσεις οτιδήποτε σε ενδιαφέρει, ενσωμάτωσε τις δικές σου ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης, απαντώντας σε όσα αναφέρει ο/η υπεύθυνος/η.

Είναι σημαντικό ο/η υποψήφιος/α να αφήνει τον/την υπεύθυνο/νη πρόσληψης να καθορίζει τον τόνο, τα ζητήματα που θα συζητηθούν και σε ποια θα δοθεί περισσότερη έμφαση κατά τη συνέντευξη. Αναζητώντας πληροφορίες στις απαντήσεις του/της συνομιλητή/τριας, μπορείς να διαμορφώσεις την επόμενη ερώτησή σου και έτσι να κατευθύνεις τη συζήτηση σε θέματα που αναδεικνύουν τα δυνατά σου σημεία. Επιπλέον, είναι καλό να πραγματοποιείς ανοιχτές ερωτήσεις, για να διατηρήσεις τη ροή της συζήτησης.

Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές, για να ξεχωρίσεις στην επόμενη συνέντευξη εργασίας. Με τη σωστή προετοιμασία μπορείς πραγματικά να εντυπωσιάσεις τον/την υπεύθυνο/η πρόσληψης και να αξιοποιήσεις τις ικανότητές σου και την εμπειρία σου, για να αποδείξεις ότι είσαι ο/η υποψήφιος/α που χρειάζονται για τη θέση.

βρες τη θέση εργασίας που σου ταιριάζει.

Ανακάλυψε όλες τις θέσεις εργασίας μας.

ξεκίνα την αναζήτησή σου.