Είναι γεγονός ότι η αναζήτηση εργασίας είναι συχνά μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, η οποία χρειάζεται υπομονή και αξιολόγηση των ευκαιριών που προσφέρονται. Παρόλα αυτά, τα δεδομένα αλλάζουν με την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) η οποία αναμένεται να μεταβάλλει καθοριστικά την αγορά εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, το Generative AI, το οποίο έχει γίνει πιο προσιτό στους χρήστες τα τελευταία χρόνια, επιτρέπει στους/στις υποψηφίους/ες να υποβάλλουν αιτήσεις για μεγαλύτερο αριθμό θέσεων εργασίας σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την έρευνα Workmonitor 2024 της Randstad, το 31% των εργαζομένων αναφέρει την τεχνητή νοημοσύνη ως έναν τομέα στον οποίο θα ήθελε να εκπαιδευτεί. 

ένας πλήρης οδηγός για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην αναζήτηση εργασίας 

η δημιουργία του κατάλληλου βιογραφικού και της συνοδευτικής επιστολής με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Τα εργαλεία δημιουργίας βιογραφικών και συνοδευτικών επιστολών με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης διευκολύνουν τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας. Αυτά τα εργαλεία αναλύουν τις περιγραφές θέσεων από τις αγγελίες και δημιουργούν προσαρμοσμένα βιογραφικά και συνοδευτικές επιστολές. Αυτό επιτρέπει στους/στις υποψήφιους/ες να λάβουν την αναγκαία υποστήριξη και να ενισχύσουν τις πιθανότητές τους να προχωρήσουν στην αρχική αξιολόγηση, η οποία συχνά πραγματοποιείται από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Πολλές πλατφόρμες δημιουργίας βιογραφικών απλοποιούν τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων εργασίας, καθιστώντας την πολύ πιο εύκολη για τους/τις υποψήφιους/ες. Οι υποψήφιοι/ες μπορούν να ανεβάσουν το προσχέδιο του βιογραφικού τους και να αναφέρουν λεπτομέρειες από την αγγελία στην πλατφόρμα για να δημιουργήσουν βιογραφικά που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργοδοτών. Αν θέλεις να δημιουργήσεις πολλά βιογραφικά για να υποβάλεις αιτήσεις σε διαφορετικές εταιρείες, θα ήταν ωφέλιμο να γνωρίζεις ότι οι περισσότερες πλατφόρμες για τη δημιουργία βιογραφικών απαιτούν συνήθως κάποια μορφή συνδρομής ή πληρωμής.

Για όσους/ες δεν αναζητούν άμεσα εργασία, δωρεάν επιλογές, όπως το ChatGPT της OpenAI ή το Gemini της Google, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση του βιογραφικού σου. Οι χρήστες μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να συνοψίσουν το βιογραφικό τους ή να το ελέγξουν για γραμματικά λάθη. Ωστόσο, η χρήση αυτών των δωρεάν πλατφορμών έχει περιορισμούς, καθώς οι υποψήφιοι/ες αναλαμβάνουν οι ίδιοι/ες τη διαδικασία αντιγραφής, επεξεργασίας, σχεδιασμού και μορφοποίησης των βιογραφικών τους.

επανασχεδιασμός της διαδικασίας συνέντευξης 

Υπάρχει δυνατότητα να προετοιμαστείς για συνεντεύξεις εργασίας με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης μέσω δωρεάν εργαλείων, όπως το ChatGPT, που μπορεί να δημιουργήσει παραπάνω από 100 πιθανές ερωτήσεις συνέντευξης. Επιπλέον, υπάρχουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης οι οποίες μπορούν να προσομοιώσουν μια αληθινή συνέντευξη, παρέχοντας ανατροφοδότηση για τη γλώσσα του σώματος και τις φωνητικές ενδείξεις και προετοιμάζοντας τους/τις υποψήφιους/ες έτσι ώστε να παρουσιάσουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

Τα δωρεάν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης συνήθως προσφέρουν περιορισμένη χρησιμότητα, προσφέροντας κυρίως περίπου 5 βασικές και γενικές ερωτήσεις όπως "Πες μου περισσότερα για τον εαυτό σου" και "Πώς αντιμετωπίζεις ένα λάθος στον εργασιακό τομέα;" 

Για υψηλόβαθμες θέσεις, η ικανότητα να απαντάς σε απλές ερωτήσεις δεν είναι πάντα απαραίτητη, καθώς μπορείς εύκολα να ανατρέξεις σε παραδείγματα βάσει της εμπειρίας σου. Αντίθετα, θα ήταν ωφέλιμο να επικεντρωθείς στην προετοιμασία συμπεριφορικών ερωτήσεων και να αξιολογήσεις τόσο τις τεχνικές γνώσεις όσο και τις ηγετικές σου ικανότητες. Αυτοί οι τύποι ερωτήσεων απαιτούν συχνά στοχευμένες απαντήσεις στις οποίες δεν μπορούν να βοηθήσουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Οι υπεύθυνοι/ες πρόσληψης συχνά χρησιμοποιούν αυτές τις ερωτήσεις για να αξιολογήσουν καλύτερα τις δεξιότητες των υποψηφίων σε θέσεις ευθύνης. 

Κάποια από αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούν ακόμα και τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουν τη γλώσσα του σώματος σου κατά τη διαδικασία της προσομοίωσης βίντεο συνέντευξης.

Κατά την επιλογή μιας πλατφόρμας για την προετοιμασία για μια συνέντευξη εργασίας, αναζήτησε επιλογές που είναι σχεδιασμένες για τον κλάδο όπου εργάζεσαι. Το ιδανικό εργαλείο για έναν/μία software engineer θα διαφέρει πιθανώς από αυτό που χρησιμοποιεί ένας/μία digital marketer. Η αναζήτηση και η εύρεση της καλύτερης πλατφόρμας για την προετοιμασία σε μια συνέντευξη εργασίας στον κλάδο σου σού επιτρέπει να προετοιμαστείς σε πιθανές ερωτήσεις του/της υπεύθυνου/ης πρόσληψης. 

η ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην αναζήτηση εργασίας

Είναι γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σε βοηθήσει στην αναζήτηση εργασίας, ωστόσο είναι καλό να χρησιμοποιείται υπεύθυνα καθώς δεν αντικαθιστά τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι υποψήφιοι/ες οφείλουν να αξιοποιούν αυτά τα εργαλεία με ηθική σκέψη, στοχεύοντας να ενισχύσουν και να συμπληρώσουν, και όχι να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές μεθόδους, την ξεχωριστή τους προσωπικότητα και την ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

έλεγξε το περιεχόμενο και τροποποίησε το

Το περιεχόμενο που δημιουργείται από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα ήταν καλό να αξιοποιείται ως βοηθητικό εργαλείο για να επιτευχθεί ο στόχος σου. Είναι σημαντικό να ελέγχεις την ακρίβεια των πληροφοριών, για να διασφαλίσεις ότι δεν αναφέρεις δεξιότητες και εμπειρία στο βιογραφικό σου που δεν έχεις ακόμα αποκτήσει.

Θα πρέπει επίσης να είσαι επιφυλακτικός/η για την κατάχρηση ή ακόμη και την έλλειψη ειδικής ορολογίας. Προς το παρόν, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι σχεδιασμένα να κατανοούν τις λεπτομέρειες και τη χρήση συγκεκριμένων ειδικών όρων του κλάδου ή τεχνικών όρων που αναμένει ο/η εργοδότης/τρια να γνωρίζεις. 

Είτε χρησιμοποιείς εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για τη δομή του κειμένου είτε για τη δημιουργία ενός βιογραφικού, πάντα θα ήταν καλό να ελέγχεις την ακρίβεια των πληροφοριών, να το προσαρμόζεις στη δική σου προσωπικότητα, με τον δικό σου τρόπο γραφής και να βεβαιωθείς ότι το βιογραφικό σου αντικατοπτρίζει ακριβώς τις δεξιότητές και την εμπειρία σου.

οι διαπροσωπικές δεξιότητες δεν παρουσιάζονται μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Παρά την πρόοδό της, η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να σου διδάξει την ενσυναίσθηση ή την αποτελεσματική συνεργασία σε ομάδες. Συνήθως, η ανθρώπινη επαφή και η προσωπική προσέγγιση είναι αυτές που καθορίζουν την τελική απόφαση στις περισσότερες διαδικασίες πρόσληψης.

Εκτός από τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για την προετοιμασία του βιογραφικού και την παρουσίαση των δεξιοτήτων σου, θα μπορούσες να ζητήσεις βοήθεια από τον στενό σου κύκλο προκειμένου να εξασκήσεις τεχνικές απαραίτητες για την επιτυχία της συνέντευξής σου καθώς πρόκειται για άτομα που σε γνωρίζουν αρκετά καλά και θα σε βοηθήσουν να προετοιμαστείς κατάλληλα.

μη βασιστείς στην τεχνητή νοημοσύνη για να διαπραγματευτείς τον μισθό σου 

Οι μισθοί μπορούν να διαφέρουν σημαντικά ανάμεσα στις βιομηχανίες, ακόμα και για παρόμοιους ρόλους. Αυτό συμβαίνει επειδή παράγοντες όπως το εύρος των καθηκόντων, το μέγεθος της ομάδας, οι προοπτικές ανάπτυξης και το μέγεθος της εταιρείας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον υπολογισμό του μισθού.

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης συνήθως βασίζονται σε πληροφορίες που ανακτώνται από δημόσιους φορείς και άλλους χρήστες που έχουν συναινέσει στην γνωστοποίηση των δεδομένων για τη βελτίωση της πλατφόρμας. Έτσι, είναι πιθανό να μη λάβεις αξιόπιστες και ενημερωμένες πληροφορίες για τον μισθό σου από την πλατφόρμα.

Η διαπραγμάτευση του μισθού προϋποθέτει επιδεξιότητα και κρίση για να εξασφαλιστεί μια δίκαιη συμφωνία και για τις δύο πλευρές. Αντί να βασίστείς αποκλειστικά στην τεχνητή νοημοσύνη ή σε διαδικτυακές πηγές, θα ήταν ωφέλιμο να ζητήσεις συμβουλές από άτομα τα οποία εργάζονται στον ίδιο κλάδο. 

Θα ήθελες να μάθεις περισσότερα για τους μισθούς; 

Κατέβασε την έρευνα.

Είναι γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τόσο τις αιτήσεις εργασίας σου όσο και τις συνεντεύξεις σου προσφέροντας σημαντικές δυνατότητες. Η εκπαίδευση για την αποδοτική χρήση αυτών των εργαλείων είναι ουσιαστική για μια επιτυχημένη αναζήτηση εργασίας στη σημερινή εποχή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι, αν και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παρέχει νέες δυνατότητες, είναι η ανθρώπινη αλληλεπίδραση και η προσέγγιση που τελικά καθορίζουν την πραγματική επιτυχία.

Ανακάλυψε όλες τις θέσεις εργασίας μας.

Κάνε την αίτηση σου.