Οι συνοδευτικές επιστολές σε βοηθούν να μεταδώσεις στον αναγνώστη την αξία των ικανοτήτων σου. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για να καταφέρεις να αναδείξεις τον εαυτό σου στους μελλοντικούς εργοδότες.

Η διαδικασία της συγγραφής της συνοδευτικής επιστολής και του βιογραφικού σου μπορεί να σου φαίνεται λίγο γραφειοκρατική σαν διαδικασία. Ο στόχος σου είναι να πείσεις τον μελλοντικό εργοδότη να σε καλέσει για συνέντευξη. Θα χρειαστείς λοιπόν εργαλεία και μέσα που θα σε βοηθήσουν να γράψεις την συνοδευτική επιστολή που θα σε οδηγήσει στο επόμενο βήμα.

 

 Όπως  ένα επιμελημένο βιογραφικό μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη έτσι και η συνοδευτική επιστολή σου δίνει την ευκαιρία να δείξεις ότι είσαι κατάλληλος/η για την εκάστοτε θέση εργασίας. Είναι η ευκαιρία σου, λοιπόν να αποτυπώσεις τις δεξιότητες σου και άλλες πληροφορίες χρήσιμες για σένα που δεν έχεις καταγράψει στο βιογραφικό σου.

Πάμε να δούμε μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τον στόχο σου.

προετοιμάσου σωστά πριν ξεκινήσεις να γράφεις την συνοδευτική επιστολή.

Για να γράψεις μια στοχευμένη συνοδευτική επιστολή ξεκίνα να ερευνείς την εταιρεία στην οποία απευθύνεσαι. Σύλλεξε σημαντικές πληροφορίες για την φιλοσοφία της εταιρείας. Τι θεωρούν σημαντικό; Τι προφίλ υποψηφίου ψάχνουν;

Εκτός από την ιστοσελίδα της εταιρείας, διάβασε άρθρα, κριτικές και προσπάθησε να μάθεις πως λειτουργεί εσωτερικά ο οργανισμός. Ακόμη, μπορείς να κάνεις μια έρευνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της εταιρείας και να συνδεθείς με το προφίλ της. Συγκέντρωσε όλες τις πληροφορίες αναφορικά με τις αξίες της εταιρείας, την κουλτούρα και τους στόχους που έχει.

μελέτησε προσεκτικά την αγγελία για τη θέση εργασίας.

Η περιγραφή της θέσης εργασίας εμπεριέχει χρήσιμες πληροφορίες για τις αρμοδιότητες και συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά που θα ήταν καλό να προσθέσεις στην συνοδευτική σου επιστολή. Παρατήρησε τις πιο συχνά εμφανιζόμενες λέξεις-κλειδιά και ενσωμάτωσε τες στην συνοδευτική επιστολή. Μην ξεχνάς να κάνεις αυτό το βήμα για κάθε διαφορετική θέσης εργασίας για την οποία αιτείσαι. Δώσε έμφαση στις ικανότητες που ζητούνται στην αγγελία . Ειδικότερα, ανάφερε στην συνοδευτική επιστολή τα soft skills που αρμόζουν καλύτερα στην θέση εργασίας και ταιριάζουν με το προφιλ σου.

 

ώρα να συντάξεις την συνοδευτική επιστολή σου.

Οι άνθρωποι μένουν προσηλωμένοι όταν διαβάζουν για μικρό χρονικό διάστημα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους εργοδότες που ψάχνουν μια/έναν υποψήφιο ανάμεσα σε χιλιάδες. Προσπάθησε, λοιπόν η επιστολή σου να είναι σύντομη και περιεκτική.

Είσαι έτοιμος/η να συντάξεις στην συνοδευτική σου επιστολή; Τα παρακάτω βήματα  μπορούν να σε βοηθήσουν.

προσφώνηση.

Ιδανικά θέλεις ο εργοδότης να διαβάσει την συνοδευτική επιστολή σου. Η καλύτερη μέθοδος για να ξεκινήσεις είναι ο τυπικός χαιρετισμός π.χ. Αγαπητή/έ Κα/Κε (αν δεν είσαι σίγουρος/η για το φύλο του αναγνώστη γράψε ολόκληρο το ονοματεπώνυμο). Εάν δεν βρίσκεις το όνομα του ατόμου που απευθύνεσαι καλό είναι να το ψάξεις ή να ρωτήσεις το τμήμα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού ή κάποιον εργαζόμενο που δουλεύει τώρα εκεί.

Αν δεν μπορείς με τίποτα να βρεις το όνομα μπορείς να προσφωνήσεις τον αναγνώστη με την ιδιότητα που έχει. Πχ “Αγαπητή/έ σύμβουλε”

εισαγωγική παράγραφος.

Οι υπεύθυνες/οι προσλήψεων είναι πολυάσχολοι . Αυτό σημαίνει ότι η εισαγωγική σου παράγραφος είναι καλό να είναι άμεση. Ανάφερε με σαφήνεια τη θέση για την οποία υποβάλλεις αίτηση, πώς έμαθες για αυτήν και μια σύνοψη των λόγων για τους οποίους είσαι η/ο καλύτερη/ος υποψήφια/ος για τη θέση. 

 

Για παράδειγμα:

Η θέση εργασίας που έχετε αναρτήσει ταιριάζει με τις ικανότητες μου όπως μπορείτε να δείτε και στο βιογραφικό μου σημείωμα. Η πορεία μου ως τώρα περιλαμβάνει 10 χρόνια εμπειρίας στην διαχείριση πωλήσεων κλπ. Διαθέτω εμπειρία στον τεχνολογικό τομέα με ιδιαίτερα έμφαση στα τεχνολογικά δίκτυα που μπορεί να βοηθήσει την ομάδα σας.

κύριο μέρος.

Σε αυτό το σημείο έχεις την ευκαιρία να υποστηρίξεις τις ικανότητες σου και τους λόγους για τους οποίους είσαι κατάλληλος/η για αυτήν την θέση. Είναι σημαντικό να επικεντρωθείς στο τι μπορείς να προσφέρεις και όχι στην πορεία σου μέχρι να φτάσεις εδώ. Διατύπωσε τους λόγους που αξίζεις αυτην την θέση, αν έχεις καταφέρει κάποιους στόχους στην προηγούμενη εργασιακή σου εμπειρία (π.χ . άνοδος πωλήσεων) είναι σημαντικό να καταγράψεις τον στόχο που πέτυχες με συγκεκριμένα γεγονότα και νούμερα. Ακόμα, αν έχεις κάποιο στοιχείο στον χαρακτήρα σου ή κάποια άλλη τεχνική ικανότητα καλό θα ήταν να την διατυπώσεις και να εξηγήσεις πως αυτή η γνώση μπορεί να σε κάνει πιο αποδοτική/ό και κατάλληλη/ο για αυτήν την θέση.

Όσον αφορά την δομή του κυρίως  μέρους της επιστολής δεν χρειάζεται να ακολουθείς την τυπική μορφή των παραγράφων. Πολύ συχνά τα bullet points μεταδίδουν ολο το νόημα χωρίς περαιτέρω και τυχόν άχρηστες πληροφορίες.

κλείσιμο της συνοδευτικής επιστολής.

Και κάπως έτσι φτάνεις στο σημείο που πρέπει να ευχαριστήσεις τους αναγνώστες για τον χρόνο τους. Μπορείς να γράψεις κάτι τέτοιο:

'Θα χαιρόμουν να έρθουμε σε επικοινωνία σύντομα. Παρακαλώ μη διστάσετε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μου για τυχόν ερωτήσεις ή διευκρινήσεις'.

υπογραφή. 

Σε γενικές γραμμές οι κατάλληλες εκφράσεις είναι οι εξής : “Με εκτίμηση”, “Μετα τιμής”, “Θερμοί χαιρετισμοί”.

 

Τώρα που ξέρεις πώς να συντάξεις μια καλή συνοδευτική επιστολή, απόφυγε συνηθισμένα λάθη και στρέψε την προσοχή σου προς την αναζήτηση εργασίας.

Χρειάζεσαι βοήθεια για να βρεις τη θέση εργασίας που σου ταιριάζει; Κάνε τη διαδικασία πιο εύκολη  δημιουργώντας δωρεάν ένα προφίλ στη Randstad Hellas. Θα σε βοηθήσουμε να ταιριάξεις τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά σου με την κατάλληλη θέση εργασίας.

 

περισσότερα άρθρα για βιογραφικό & συνοδευτική επιστολή.