ποια είναι η εργασία ενός cloud engineer;

Ως cloud engineer, ο κύριος στόχος σου είναι η διατήρηση των υφιστάμενων υποδομών cloud ή ο σχεδιασμός νέων. Καθώς οι ολοένα αυξανόμενες σε ζήτηση, streaming υπηρεσίες και τα data back-ups, βασίζονται όλο και περισσότερο σε τεχνολογίες cloud, εσύ εργάζεσαι αθόρυβα και παρασκηνιακά για να διασφαλίσεις την ομαλή λειτουργία αυτών των υπηρεσιών cloud.

Ο τομέας του cloud engineering είναι αρκετά ευρύς, γι' αυτό και οι αρμοδιότητες ενός/μιας cloud engineer συνήθως εκτελούνται από εξειδικευμένα πεδία και ρόλους, όπως η αρχιτεκτονική cloud, η ανάπτυξη και η διαχείριση cloud.

Ως ειδικός/ή στην αρχιτεκτονική cloud, εστιάζεις στη διαμόρφωση της υποδομής cloud ώστε να λειτουργεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις. Έτσι, διασφαλίζεται ότι οι σωστοί χρήστες έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες και η εταιρεία δεν επιβαρύνεται με περιττά έξοδα. Σχεδιάζοντας το αρχικό πλαίσιο του συστήματος cloud της εταιρείας, εξασφαλίζεις την πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες εφαρμογές.

Ως cloud engineer, έχεις επίσης την ευθύνη της ανάπτυξης cloud. Συνεπώς, γράφεις τον κώδικα που δημιουργεί τις λειτουργίες, τις βάσεις δεδομένων και τις εφαρμογές που εκτελούνται στο cloud. Διασφαλίζεις την αποδοτικότητα των τεχνολογιών cloud και τα βέλτιστα χαρακτηριστικά τους. Για παράδειγμα, οι εφαρμογές και οι βάσεις δεδομένων χρειάζεται να φορτώνουν γρήγορα, να καταλαμβάνουν λίγο αποθηκευτικό χώρο και να υποστηρίζουν πολλαπλά προγράμματα περιήγησης.

Αφού αναπτύξεις και εγκαταστήσεις τις τεχνολογίες cloud, αναλαμβάνεις την παρακολούθηση και τη διαχείριση των δικτύων. Η διαχείριση περιλαμβάνει την εποπτεία του λογισμικού εντός της εταιρείας και των υπηρεσιών cloud. Έτσι, για την διαμόρφωση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος cloud και για τη χρήση των υπηρεσιών cloud, είναι σημαντική η δημιουργία πολιτικών.

Θα σου ταίριαζε η θέση του/της cloud engineer; Αν ενδιαφέρει ο κλάδος της τεχνολογίας τότε συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις ποιες ικανότητες και προσόντα χρειάζεσαι για να πετύχεις στο ρόλο του/της cloud engineer. 

θέσεις cloud engineer
1

ο μέσος μισθός ενός cloud engineer

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας, ο μέσος μισθός που λαμβάνεις ως cloud engineer στην Ελλάδα είναι περίπου 47.000€ ετησίως, με μέση ωριαία αμοιβή 23€. Το εύρος του μισθού για τους/τις cloud engineers κυμαίνεται από 32.000€ έως 57.500€ τον χρόνο. Οι απολαβές σου διαμορφώνονται ανάλογα με την εργασιακή σου εμπειρία, τις εκπαιδευτικές πιστοποιήσεις και τα προσόντα σου.

ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον μισθό ενός cloud engineer

Ο μισθός σου εξαρτάται κυρίως από την εμπειρία σου. Οι περισσότεροι εργοδότες προσφέρουν υψηλότερους μισθούς σε επαγγελματίες με αρκετά χρόνια εμπειρίας και πρόσθετες γνώσεις σε γλώσσες προγραμματισμού. Εκτός από τις δεξιότητές και τις ικανότητές σου, το να έχεις επαγγελματικά προσόντα ή πιστοποιήσεις αυξάνει σημαντικά τις μισθολογικές σου δυνατότητες.

Η τοποθεσία της εργασίας σου μπορεί επίσης να επηρεάσει τις απολαβές σου ως cloud engineer. Η διαφορά στη ζήτηση και στο κόστος ζωής καθορίζουν το μισθολογικό σου κλιμάκιο. Σε μία μεγάλη πόλη με τεχνολογικούς κόμβους και μεγάλες εταιρείες, η ζήτηση για cloud engineers είναι υψηλή, γεγονός που αυξάνει τις απολαβές σου. Με την απόκτηση εμπειρίας, τη συνεχή κατάρτιση και την αναζήτηση εργασίας σε άλλες περιοχές υψηλής ζήτησης, μπορείς να αυξήσεις σημαντικά τις μισθολογικές σου απολαβές.

κατέβασε τον οδηγό μας
2

κατηγορίες cloud engineers

Οι cloud engineers συνήθως εξειδικεύονται σε ρόλους που σχετίζονται με την τεχνολογία cloud. Ορισμένες από τις κατηγορίες των cloud engineers ανάλογα με τον τομέα εξειδίκευσής τους, περιλαμβάνουν: 

άνθρωπος που στέκεται δίπλα σε διακομιστές
άνθρωπος που στέκεται δίπλα σε διακομιστές
3

εργαζόμενος ως cloud engineer

Αν είσαι λάτρης της τεχνολογίας και αναζητάς μια καριέρα που αξιοποιεί τις δεξιότητές σου στον προγραμματισμό και στη μηχανική, τότε ο ρόλος του/της cloud engineer ίσως να είναι η ιδανική επιλογή για σένα. Ως cloud engineer αναπτύσσεις και σχεδιάζεις επιτυχημένες εφαρμογές cloud. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις τις αρμοδιότητες ενός/μιας cloud engineer, το πιθανό εργασιακό σου περιβάλλον και τις ευκαιρίες καριέρας που προσφέρει ο ρόλος. 

4

τα προσόντα και η εκπαίδευση ενός cloud engineer

Για να εργαστείς ως cloud engineer στην Ελλάδα, χρειάζεται να έχεις τις παρακάτω εκπαιδευτικές πιστοποιήσεις και προσόντα: 

  • Εκπαίδευση: για να εργαστείς ως cloud engineer, χρειάζεται να έχεις πτυχίο στην πληροφορική και στην τεχνολογία (IT) ή το computer systems management. Οι γνώσεις που θα αποκτήσεις από τα αντικείμενα αυτά σου παρέχουν τις απαραίτητες γνώσεις στο cloud computing. Ακόμη, εξοικειώνεσαι με τεχνικές διάγνωσης και επίλυσης προβλημάτων στα συστήματα IT και αποκτάς γνώσεις για τη διαχείριση και τη συντήρηση βάσεων δεδομένων. 
  • Εργασιακή εμπειρία και πιστοποιήσεις: χρειάζεσαι εμπειρία για να γίνεις cloud engineer στην Ελλάδα. Μπορείς να αποκτήσεις επαγγελματική εμπειρία κάνοντας πρακτική άσκηση ή επιλέγοντας μία entry level θέση εργασίας. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σου, μπορείς να εργαστείς σε θέσεις IT και να γίνεις για παράδειγμα computer programmer. Με τον τρόπο αυτό, θα γνωρίσεις το περιβάλλον εργασίας στον κλάδο του IT και θα βελτιώσεις την τεχνογνωσία σου στο cloud computing. Εκτός όμως από την επαγγελματική εμπειρία, οι εκπαιδευτικές πιστοποιήσεις μπορούν να σε κάνουν να ξεχωρίσεις στο ρόλο του/της cloud engineer. Ορισμένες από τις κορυφαίες πιστοποιήσεις είναι οι εξής, CompTIA Cloud+, Cisco CCNA Cloud certification, Certified Cloud Security Professional (CCSP) και Azure Solutions Architect Expert certification.

οι ικανότητες και δεξιότητες των cloud engineers

Ορισμένες από τις δεξιότητες ενός/μιας cloud engineer περιλαμβάνουν:

  • Δημιουργία κώδικα και τεχνικές δεξιότητες: ως ο/η cloud engineer, γράφεις κώδικα για διάφορες εφαρμογές. Όσο καλύτερα χειρίζεσαι τις γλώσσες προγραμματισμού, τόσο ευρύτερες είναι οι επαγγελματικές σου προοπτικές. Χρειάζεσαι ακόμη και τεχνικές γνώσεις για την λειτουργία και διαχείριση εφαρμογών και υπηρεσιών στο cloud. 
  • Συνεργασία και ομαδικό πνεύμα: στο cloud engineering, η εργασία σε ομάδες είναι το παν για τη βέλτιστη απόδοση. Η αποτελεσματική συνεργασία για παράδειγμα μεταξύ των cloud engineers που ειδικεύονται στην ανάπτυξη εφαρμογών cloud και στους cloud administrators επιτρέπει την ανταλλαγή σκέψεων, την αποδοχή κριτικής και τη συνεχή μάθηση από τους άλλους. Με την ομαδική εργασία, έρχονται τα καλύτερα αποτελέσματα. 
  • Ικανότητα επίλυσης προβλημάτων: ως ο/η cloud engineer, τόσο κατά την ανάπτυξη και συντήρηση υπηρεσιών cloud όσο και κατά τη διάρκεια άλλων σχετικών εργασιών συναντάς εμπόδια. Συνεπώς, οι εξαιρετικές ικανότητες επίλυσης προβλημάτων είναι απαραίτητες για τον εντοπισμό και την επιδιόρθωση δυσλειτουργιών. 
5

FAQs

Εδώ, θα βρεις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το επάγγελμα του/της cloud engineer.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.