Ένα από τα πιο σημαντικά στάδια στην αναζήτηση εργασίας είναι η συνέντευξη. Το σημαντικότερο βήμα, όμως, πριν από κάθε στάδιο είναι η σωστή προετοιμασία, σημείο όπου πολλά μπορούν να κριθούν.

Υπάρχουν 3 βασικά στάδια προετοιμασίας: μερικές μέρες πριν από τη συνέντευξη, την προηγούμενη μέρα της συνέντευξης και κατά τη διάρκειά της.  

μερικές μέρες πριν τη συνέντευξη

Μόλις κλείσετε το ραντεβού σας, είναι ώρα να ξεκινήσετε μια αρχική έρευνα για την εταιρεία. Μπορεί να έχετε ήδη κάνει το βήμα αυτό κατά την εύρεση εργασίας, ωστόσο, τώρα που έχετε ήδη μια επικοινωνία έχετε ακόμα περισσότερες πληροφορίες στη διάθεσή σας για τη θέση εργασίας για την οποία στοχεύετε αλλά και για το άτομο με το οποίο θα συναντηθείτε. Προσπαθείστε να ψάξετε πιο στοχευμένες πληροφορίες, ανάλογα με τα προσόντα που ζητούνται από τη θέση, τι ανάγκες έχει η εταιρεία και, κυρίως, πώς τα δικά σας προσόντα ανταποκρίνονται σε αυτές. Σκεφτείτε, ακόμα, πιθανές ερωτήσεις για τη συνέντευξη που μπορεί να σας κάνουν αλλά και τι απαντήσεις μπορείτε να δώσετε για να κάνετε μια καλή εντύπωση. Κάποια ερωτήματα που ίσως κληθείτε να απαντήσετε μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. Τι σας ελκύει περισσότερο σε αυτή τη θέση εργασίας; Ποια είναι τα καθήκοντα που σας τράβηξαν διαβάζοντας την περιγραφή της;
  2. Τι δεξιότητες μπορείτε να προσφέρετε στην εταιρεία που σας κάνουν να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό;
  3. Ποια επιτεύγματα μπορείτε να αναφέρετε, τα οποία είναι σχετικά με τη θέση; Πώς μπορείτε να τα παρουσιάσετε ώστε να υπογραμμίζουν τις δεξιότητές σας αλλά και ταυτόχρονα να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του εργοδότη σας;
  4. Ποια είναι τα αδύναμα σημεία που ενδεχομένως παρατηρήσει ο πιθανός εργοδότης σας; Πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε αν προσληφθείτε;
  5. Τι ερωτήσεις θα θέλατε να κάνετε εσείς στο άτομο με το οποίο θα συναντηθείτε; Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για την κουλτούρα της εταιρείας, για παράδειγμα, ή για τις καθημερινές αρμοδιότητες της θέσης;

μία μέρα πριν τη συνέντευξη

Αφού έχετε κάνει πρόβα στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις για μια συνέντευξη και έχετε απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα, μπορείτε να προχωρήσετε σε πιο πρακτικές λεπτομέρειες. Δεν πρέπει να ξεχάσετε τα παρακάτω:

  1. Σημειώστε τη διεύθυνση της εταιρείας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα σωστά στοιχεία (περιοχή, ακριβής διεύθυνση, όροφος, τηλέφωνο επικοινωνίας) είτε ρωτώντας τον άνθρωπο με τον οποίο έχετε επαφή είτε ψάχνοντας στην ιστοσελίδα της εταιρείας.  
  2. Βρείτε οδηγίες για το μέρος της συνάντησής σας, τόσο αν πάτε με το αυτοκίνητο όσο και αν χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είναι σημαντικό να υπολογίσετε πόση περίπου ώρα θα σας πάρει να φτάσετε, συνυπολογίζοντας την κίνηση που θα βρείτε, πιθανές καθυστερήσεις και οτιδήποτε απρόοπτο.
  3. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε το όνομα του ανθρώπου με τον οποίο θα συναντηθείτε και σημειώστε το ώστε να μη το ξεχάσετε.
  4. Υπολογίστε ότι η συνέντευξη μπορεί να πάρει παραπάνω ώρα απ’ όσο υπολογίζετε. Είναι προτιμότερο να έχετε άνεση χρόνου παρά να αγχωθείτε για το αν θα προλάβετε να είστε στο επόμενο ραντεβού σας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή σας.
  5. Διαβάστε ξανά την περιγραφή της θέσης εργασίας, το βιογραφικό σας και την επικοινωνία που ήδη έχετε με το contact σας στην εταιρεία. Η τελευταία επανάληψη μπορεί να σας φανεί χρήσιμη προκειμένου να είστε σίγουροι ότι δεν έχετε παραλείψει κάτι.

κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι η πρώτη εντύπωση μετράει περισσότερο. Έχοντας αυτό υπόψη, μπορείτε να προχωρήσετε στις απαραίτητες κινήσεις ώστε να αφήσετε μια θετική εντύπωση πριν καν ξεκινήσει η συνέντευξη. Ταυτόχρονα, το πώς θα κινηθείτε στο χώρο παίζει σημαντικό ρόλο, συνεπώς, δώστε προσοχή στα εξής στοιχεία:

  1. Ο τρόπος που θα ντυθείτε, θα μπείτε στο χώρο και θα κινηθείτε από εκεί κι έπειτα είναι ιδιαίτερης σημασίας. Μια θετική εικόνα θα σας βοηθήσει πολύ ώστε να αποκομίσει ο πιθανός εργοδότης σας την αίσθηση ότι είστε προσεγμένος επαγγελματίας.
  2. Ο τόνος της φωνής σας και οι λέξεις που θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε αλλά και η σωστή χρήση της γλώσσας γραμματικά και συντακτικά είναι στοιχεία που δείχνουν ότι είστε μετρημένοι άρα μπορείτε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του συνομιλητή σας.
  3. Η στάση του σώματος είναι επίσης σημαντική. Καθίστε με τους ώμους πίσω, σε χαλαρή στάση, χωρίς να σταυρώνετε τα χέρια σας. Επιπλέον, περιορίστε τις νευρικές κινήσεις των χεριών σας για να μην προκαλέσετε περιττή ένταση στον εαυτό σας αλλά και στο συνομιλητή σας.
  4. Διατηρήστε οπτική επαφή με το συνομιλητή σας. Έτσι, δείχνετε ενδιαφέρον για τα λεγόμενά του και ότι ακούτε προσεκτικά τι σας λέει.
  5. Η δυνατή χειραψία είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία για μια επιτυχή συνέντευξη, καθώς δείχνει αυτοπεποίθηση και σιγουριά για το άτομό σας.

Το στάδιο της συνέντευξης είναι σίγουρα μια δοκιμασία τόσο για εσάς όσο και για τον πιθανό σας εργοδότη: εσείς μπορείτε να διαπιστώσετε αν μπορείτε να συνεχίσετε την καριέρα σας στην εταιρεία αυτή και ο εργοδότητες μπορεί να καταλάβει αν είστε ο υποψήφιος που ψάχνει. 
Αν, λοιπόν, σας ενδιαφέρει πραγματικά η θέση εργασίας για την οποία έχετε κάνει αίτηση, δώστε την απαραίτητη προσοχή σε όλα τα στάδια προετοιμασίας ώστε να φτάσετε ακόμα πιο κοντά στο στόχο σας!