Ξέρατε ότι η γλώσσα του σώματος στη συνέντευξη παίζει μεγάλο ρόλο σε μια συνέντευξη; Αυτό συμβαίνει γιατί με τον τρόπο που κινούμαστε ή εκφραζόμαστε περνάμε μηνύματα στο συνομιλητή μας, συχνά χωρίς να το καταλάβουμε καν. Με τη γλώσσα του σώματος, επομένως, μπορούμε να ελέγξουμε ως ένα βαθμό πώς μας εκλαμβάνουν οι γύρω μας.

Ακολουθούν 11 παραδείγματα των μηνυμάτων που μπορεί ασυνείδητα να περνάτε και πώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε υπέρ σας σε μια συνέντευξη.

 

  1. Θυμηθείτε ότι η έκφραση των συναισθημάτων σας δεν γίνεται πλήρως κατανοητή μόνο με τις αντιδράσεις του προσώπου σας (πχ με ένα χαμόγελο)· πρέπει να συμμετέχει όλο το σώμα.
  2. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο χώρο καταλαμβάνουμε όταν είμαστε όρθιοι ή όταν καθόμαστε τόσο περισσότερη αυτοπεποίθηση αποπνέουμε. Το αντίθετο συμβαίνει με το καμπούριασμα ή όταν κάποιος έχει σταυρωμένα χέρια ή πόδια. Σκεφτείτε, λοιπόν, πώς θα καθίσετε σε μια συνέντευξη εργασίας, φροντίζοντας να κάνετε χειρονομίες με τα χέρια σας κι έχοντας ίσια στάση με πίσω τους ώμους.
  3. Η χρήση χειρονομιών είναι επίσης σημαντική· κάθε φορά που έχετε να απαριθμήσετε κάτι, για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε τα χέρια σας. Όντας παραστατικός/-η, τραβάτε περισσότερο την προσοχή, ωστόσο, αποφύγετε τις υπερβολικές κινήσεις γιατί  η γλώσσα του σώματος στη συνέντευξη μπορεί να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα.
  4. Η δυνατή χειραψία και ο τόνος της φωνής σας είναι ιδιαίτερα σημαντικά αν θέλετε να δείξετε σιγουριά για τον εαυτό σας και δείχνουν πολλά για το άτομό σας πριν καν ξεκινήσετε μια συνέντευξη.
  5. Οι νευρικές κινήσεις καλό είναι να αποφεύγονται. Ακόμα κι αν έχετε άγχος όταν μιλάτε με έναν πιθανό εργοδότη για δουλειά, δίνετε κακή εντύπωση αν όλη η στάση του σώματός σας το δείχνει.
  6. Η κακή ανταπόκριση στα λεγόμενα ενός συνομιλήτη δίνει λάθος σήματα. Η μη οπτική επαφή όταν μιλάει κάποιος ή το ανυπόμονο γνέψιμο για να ολοκληρώσει την ομιλία του προκαλεί αρνητικά συναισθήματα και δεν θα εμπνεύσει κάποιον να ξεκινήσει συζήτηση μαζί σας.
  7. Το σταύρωμα των χεριών δείχνει αμυντική ή ακόμα κι εχθρική στάση και απωθεί τους γύρω σας.
  8. Διατηρήστε ένα σταθερό τόνο φωνής, μιλώντας δυνατά και καθαρά όταν απαντάτε στις ερωτήσεις μιας συνέντευξης. Το να μιλάτε χαμηλόφωνα ίσως δημιουργήσει την εντύπωση ότι δεν έχετε σιγουριά για τα λεγόμενά σας.
  9. Παρατηρήστε πώς εκφράζεται ο συνομιλητής σας και δοκιμάστε να τον μιμηθείτε. Έρευνες έχουν δείξει ότι αν μιμείστε τη γλώσσα του σώματος στη συνέντευξη του συνδιαλεγόμενού σας, είναι πιθανότερο να αναπτύξει θετικά συναισθήματα για εσάς. Για παράδειγμα, σε μια συνέντευξη εργασίας, αν ο recruiter χρησιμοποιεί χειρονομίες, δοκιμάστε να κάνετε το ίδιο, χωρίς υπερβολές, βέβαια.
  10. Όπου αυτό είναι δυνατόν, χαμογελάστε. Έτσι, θα φανείτε πιο ευχάριστος/-η και προσεγγίσιμος/-η και θα επηρεάσετε θετικά έναν πιθανό εργοδότη κατά την ευρεση εργασιας σας.
  11. Τέλος, η οπτική επαφή είναι πολύ σημαντική σε κάθε σημείο, επομένως, φροντίστε να τη διατηρείτε και να δείχνετε αυθεντικό ενδιαφέρον στο συνομιλητή σας.