Σε καιρούς αβεβαιότητας, τα τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού καλούνται να διαχειριστούν την μία κατάσταση μετά την άλλη. Σήμερα μπορεί μία εταιρεία να θέλει και να έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει σταθερό τον αριθμό των υπαλλήλων της, ενώ αύριο να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να προσλάβει ένα νέο ταλέντο. Σε κάθε περίπτωση, για να δημιουργήσουμε ανθεκτικότητα σε μια επιχείρηση, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες ενός  ευέλικτου προσωπικού.

το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού στο προσκήνιο

Εάν εργάζεστε στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε διάφορα θέματα, όπως είναι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της εταιρείας μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ο καθησυχασμός των ανήσυχων εργαζομένων σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον και ο προσδιορισμός των πόρων που θα χρειαστεί να διατηρήσετε ή να αναδιοργανώσετε. Εάν υπήρχε ποτέ μια στιγμή που ο ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού ήταν ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την ανάπτυξη μιας επιχείρησης, αυτή η στιγμή έχει φτάσει.

Αυτή την περίοδο είναι λογικό να αναρωτιούνται οι εταιρείες ποιες θα είναι οι ανάγκες στελέχωσης τους, τους επόμενους μήνες ή και χρόνια.

Τα επόμενα χρόνια πιθανότατα θα χαρακτηριστούν από έντονες διακυμάνσεις στον χώρο της εργασίας, αναγκάζοντας το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού να αξιοποιήσει ένα ευέλικτο εργατικό δυναμικό, το οποίο έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται γρήγορα στις τάσεις της αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι το κατάλληλο ταλέντο θα είναι διαθέσιμο όταν η εταιρεία είναι έτοιμη για ανάπτυξη. Σύμφωνα με την έρευνα Talent Trends της Randstad Sourceright για το 2020, η οποία είναι μια παγκόσμια έρευνα για περισσότερους από 800 ηγέτες ανθρώπινου δυναμικού και διεξήχθη στο τέλος του 2019, λίγο πριν από την πανδημία COVID-19 , η ευελιξία θα αποτελεί το κλειδί για την στήριξη των επιχειρήσεων την επόμενη χρονιά. Ακόμη και πριν από την έναρξη του 2020, εμφανίστηκαν σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. 

Τώρα, αυτή η τάση είναι όλο και πιο σημαντική, καθώς η δυνατότητα ευελιξίας των επιχειρήσεων και του εργατικού δυναμικού παραμένει ιδιαίτερα σημαντική  για την ανάπτυξή τους το επόμενο διάστημα.

πώς μπορεί η randstad να βοηθήσει στην αξιοποιήση ενός ευέλικτου εργατικού δυναμικού; 

Κατά τη διαδικασία προσαρμογής σας σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς που ζούμε, θα ήταν συνετό να οργανώσετε το προσωπικό σας σύμφωνα με τις τάσεις της αγοράς.  Σε περίπτωση που προκύπτουν απρόβλεπτες ανάγκες για προσωπικό, η δυνατότητα αξιοποίησης ευέλικτων ταλέντων για όσο διάστημα τα χρειάζεστε θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας με τον αποδοτικότερο τρόπο.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους η Randstad μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε ένα ευέλικτο εργατικό δυναμικό:

αξιοποίηση ταλέντου για ορισμένο χρονικό διάστημα

Είτε χρειάζεστε υποστήριξη κατά τη διάρκεια έντονης επιχειρηματικής δραστηριότητας,  λόγω ενός συγκεκριμένου project, κάλυψη άδειας μητρότητας ή απλώς χρειάζεστε να διαμορφώσετε την HR στρατηγική σας, εφαρμόζοντας  ευέλικτες μορφές απασχόλησης, μια επιτυχημένη στρατηγική εφαρμογής ευέλικτων µορφών εργασίας, έχει σημαντικό αντίκτυπο και μπορεί να σας βοηθήσει:

  • να καλύψετε την έλλειψη εξειδικευμένου εργασιακού δυναμικού
  • να διαχειριστείτε τους κύκλους μέγιστης παραγωγής τις περιόδους με έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα
  • να αποτρέψτε την εξάντληση του υπάρχοντος προσωπικού
  • να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες των πελατών σας

εξασφάλιση κατάλληλων ταλέντων

Το κόστος πρόσληψης ενός μη ικανού υποψηφίου μπορεί να είναι πολύ υψηλό. Τέτοιες προσλήψεις υποψηφίων συνήθως χαρακτηρίζονται από έλλειψη πρωτοβουλιών και έχουν χαμηλή παραγωγικότητα στο σύνολό τους. Επιπλέον, οι μη επιθυμητές επιδόσεις μπορούν να απομακρύνουν την επιχείρησή σας από τις κορυφαίες επιδόσεις, μειώνοντας έτσι τη συνολική αποδοτικότητα των ομάδων σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να διασφαλιστούν οι ικανότητες και οι δυνατότητες των υποψηφίων και των ατόμων που προσλαμβάνονται.

δημιουργία μιας ευχάριστης εμπειρίας κατά τη διαδικασία πρόσληψης

Οι υποψήφιοι υπό πίεση χρόνου τείνουν να προτιμούν εταιρείες που προσφέρουν μια εύκολη και ευχάριστη εμπειρία πρόσληψης. Είναι, επίσης, πιο πιθανό να παραμείνουν δεσμευμένο και ικανοποιημένοι, εάν λαμβάνουν ενημερώσεις καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης.

Στη Randstad, εστιάζουμε στην απλοποίηση της διαδικασίας πρόσληψης τόσο για εργοδότες όσο και για υποψηφίους. Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες, όπως η βίντεο συνέντευξη ως μέρος της διαδικασίας μας, οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους για τη θέση εργασίας που τους ενδιαφέρει από το σπίτι. Μετά τη συνέντευξη, το βίντεο κοινοποιείται σε εσάς, τους διαχειριστές πρόσληψης και όσους εμπλέκονται στη διαδικασία αυτής.

χρησιμοποιώντας την τελευταία τεχνολογία

Για να αξιοποιήσετε ένα ευέλικτο εργατικό δυναμικό, ως εργοδότης, σας προτείνουμε να επωφεληθείτε από τα σύγχρονα εργαλεία τεχνολογίας για να επισπεύσετε τη διαδικασία έρευνας, pre-screening, αξιολόγησης και συνέντευξης υποψηφίων.

Στη Randstad προσφέρουμε στις εταιρείες πελάτες μας, πρόσβαση στην τελευταία τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιεί συλλογική νοημοσύνη για πρόσληψη και διατήρηση ταλέντων. Με την χρήση λογισμικών διαδικτυακών εκδηλώσεων καριέρας, έχετε τη δυνατότητα να προσελκύσετε περισσότερα ταλέντα, ακόμη και εκείνα που δεν αναζητούν ενεργά αυτή τη στιγμή εργασία, αφού η διαδικασία απλοποιείται και μπορεί ο καθένας να συμμετέχει εύκολα και γρήγορα όπου και να βρίσκεται. Ακόμη, η εφαρμογή προγραμματισμού του ανθρώπινου δυναμικού (Relevate Workforce Schedule) έχει σχεδιαστεί για εργοδότες που προσλαμβάνουν ευέλικτο προσωπικό με συμβάσεις έργου. Σας δίνει τη δυνατότητα να βγάλετε πρόγραμμα εύκολα για τους εργαζομένους 24/7, χρησιμοποιώντας το ψηφιακό σύστημα προγραμματισμού Relevate Workforce Schedule.

θα σας ενδιέφερε μια συνεργασία για τη randstad;

Στον Οδηγό στελέχωσης της Randstad, θα βρείτε σχετικές πληροφορίες για μια πιθανή συνεργασία μαζί μας. Σε αυτόν τον οδηγό, θα βρείτε απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • πώς μπορεί να με βοηθήσει η Randstad;
  • ποιες είναι οι διαφορετικές επιλογές στελέχωσης;
  • ποια είναι μερικά παραδείγματα συνεργασιών;