Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις ενός manager είναι να καταφέρει να κινητοποιεί κάθε ένα ξεχωριστό μέλος της ομάδας του. Αυτή η αποστολή μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αφού το κάθε ερέθισμα ή κίνητρο δεν αποδίδει με τον ίδιο τρόπο σε οποιονδήποτε άνθρωπο. Οι managers λοιπόν καλούνται συχνά να ανακαλύψουν τρόπους με τους οποίους ο κάθε εργαζόμενος θα ανακαλύψει τη δυναμική του.

Πώς λοιπόν η παραγωγικότητα της ομάδας σας μπορεί να ενισχυθεί;

 1. Ρωτήστε τι αναζητά ο κάθε ένας εργαζόμενος από την εργασία του. Το να γνωρίζουν οι συνάδελφοι σας ότι πραγματικά δίνετε σημασία στις φιλοδοξίες και τους στόχους της ομάδας σας αποτελεί ένα ακόμα κίνητρο για να συγκεντρωθούν στο στόχο τους.
 2. Λάβετε υπόψη σας την ηλικία και το στάδιο της ζωής του κάθε ανθρώπου: Είναι γεγονός ότι οι εργαζόμενοι που τώρα ξεκινούν την καριέρα τους επικεντρώνονται περισσότερο στην όσο το δυνατόν αμεσότερη εξέλιξη της καριέρας τους συγκριτικά με τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν ήδη διανύσει ένα σημαντικό κομμάτι της καριέρας τους και έχουν εξελιχθεί.
 3. Δώστε επιπλέον κίνητρα στους εργαζομένους σας με συγκεκριμένους, καθορισμένους στόχους ανάλογα φυσικά με το αντικείμενο τους. Παραδείγματος χάριν, ένας μηχανικός σίγουρα θα δώσει περισσότερο ενδιαφέρον για ένα νέο συναρπαστικό project, αντίστοιχα, ένας εργαζόμενος στον κλάδο των πωλήσεων αν έχει συγκεκριμένους στόχους θα μπορεί να αντιληφθεί την απόδοση του και να αποκτήσει περισσότερο έλεγχο της εργασίας του.
 4. Αφιερώστε χρόνο στο να ανακαλύψετε την προσωπικότητα της ομάδας σας. Ένας εργαζόμενος μπορεί να επιδιώκει τη γενική αναγνώριση, ενώ κάποιος άλλος ενδέχεται να προτιμά μια πιο ήσυχη προσέγγιση. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, το να ευχαριστήσετε ή να αναγνωρίσετε την εργασία του συναδέλφου σας τονώνει την απόδοση του και ενισχύει τις σχέσεις στην ομάδα σας.
 5. Δοκιμάστε περισσότερο ευέλικτες μορφές εργασίας αναφορικά με τον τόπο εργασίας –εργασία από το σπίτι- και το ωράριο. Με το να παραχωρήσετε ευελιξία στην εργασία της ομάδας σας –όποτε φυσικά αυτό είναι δυνατόν- αποδεικνύετε ότι συμβαδίζετε με τις εξελίξεις της αγοράς εργασίας και ότι εμπιστεύεστε έμπρακτα την ομάδα σας στην ολοκλήρωση των αρμοδιοτήτων της.
 6. H ειλικρίνεια, η αξιοπιστία και η ασφάλεια είναι τα τρία κορυφαία χαρακτηριστικά που αναζητούν οι εργαζόμενοι στους managers τους.
 7. Το να σεβαστείτε την ανάγκη ισορροπίας της εργασιακής και προσωπικής ζωής, αποτελεί επίσης έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες εργασιακής ευτυχίας για το προσωπικό σας.
 8. Συμβάλλετε καθοριστικά στους στόχους καριέρας των εργαζομένων σας. Το να τους βοηθήσετε να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες τους και τις επαφές τους με τα τμήματα της εταιρείας στα οποία μπορούν να συνεισφέρουν, δημιουργεί μια κουλτούρα ευκαιριών, δημιουργίας και εργασιακής ικανοποίησης.
 9. Ενθαρρύνετε την ομάδα σας να ενισχύει της γνώσεις της και τις δεξιότητες της. Όπως θα διαβάσετε και στο workmonitor της Randstad Hellas για το τρίτο τρίμηνο του 2017, η συνεχής ανανέωση των γνώσεων και η καλλιέργεια των δεξιοτήτων, θεωρείται από τους Έλληνες εργαζομένους ένας από τους πυλώνες της διατήρησης της εργασιακής απασχόλησης.
 10. Αναγνωρίστε ότι η παροχή κινήτρων δεν δίνει πάντα τις λύσεις που θα θέλατε. Υπάρχουν αναμφισβήτητα περιπτώσεις όπου μέλη της ομάδας σας θα θελήσουν να κάνουν ένα νέο ή ένα διαφορετικό βήμα στην καριέρα τους σε άλλη εταιρεία, ανεξάρτητα από το πόσο καλά διοικείτε την ομάδα σας.

Αναμφισβήτητα, τα κίνητρα που δίνετε στην ομάδα σας μπορούν  να δώσουν ενέργεια στους εργαζομένους  και διάθεση να προχωρήσουν μπροστά. Ποιοι είναι όμως οι πιο αποθαρρυντικοί παράγοντες για το προσωπικό σας;

 • Το να εκθέσετε δημόσια έναν εργαζόμενο για ένα λάθος που έχει κάνει, σίγουρα μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα.
 • Η απουσία ενός feedback (θετικού ή αρνητικού) εφόσον η ομάδα σας εργάζεται σκληρά, μπορεί να προκαλέσει απορίες σε κάθε ένα μέλος της ομάδας αναφορικά με το κατά πόσο η εργασία του είναι εμφανής στην εργασιακή καθημερινότητα.
 • Η θέσπιση μη ρεαλιστικών στόχων μπορεί να ενισχύσει το εργασιακό στρες της ομάδας και συνεπώς να μειώσει την παραγωγικότητα της.
 • Η αδιαφάνεια σχετικά με εταιρικά νέα τα οποία μπορείτε και έχετε την άδεια να μοιραστείτε μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ομάδα σας και στην αξιοπιστία σας.
 • Το να μην αναγνωρίζετε τη δημιουργικότητα, τις φρέσκιες ιδέες και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων των εργαζομένων σας μπορεί να επηρεάσει την κουλτούρα της εταιρείας σας.
 • Αλλά σίγουρα ένας από τους πιο αποθαρρυντικούς παράγοντες για έναν εργαζόμενο είναι το micromanagement, ο απόλυτος έλεγχος του εργαζομένου από τον προϊστάμενο. Αυτή η περίπτωση, δημιουργεί στον εργαζόμενο την αίσθηση ότι δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης ή/και αποτελεσματικός στην εργασία του.

Στη Randstad, δεν δημιουργούμε απλά ομάδες, ενδυναμώνουμε επιχειρήσεις. Ενδιαφέρεστε να μας γνωρίσετε και να μάθετε περισσότερα για τις υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού που προσφέρουμε; Επικοινωνήστε μαζί μας!