Με τον COVID-19 να έχει κηρυχθεί επίσημα πανδημία, η καθημερινή μας ζωή έχει αλλάξει δραστικά καθώς σε ένα αυξανόμενο αριθμό χωρών επιβάλλονται μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, καθηλώνοντας μας στο σπίτι. Σαν αποτέλεσμα, οι εργαζόμενος πληθυσμός  έρχεται αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες καταστάσεις καθώς οι ηγέτες των εταιρειών προσπαθούν να διασφαλίσουν την ορθή λειτουργία των εταιρειών.


Κάποιοι από εμάς έχουμε ευτυχώς τη δυνατότητα να εργαστούμε από την ασφάλεια που παρέχει το σπίτι μας. Υποθέτω φυσικά ότι συμφωνείτε μαζί μου ότι η δυνατότητα τηλεργασίας είναι μια ευτυχής συγκυρία για πάρα πολλούς λόγους τόσο σε προσωπικό όσο και συλλογικό επίπεδο. Έχουμε τη δυνατότητα να αισθανόμαστε παραγωγικοί, να εκφραζόμαστε μέσα από τη δουλειά μας αλλά και να διατηρούμε την επαφή μας με τη φυσιολογική ζωή.  Ανεξάρτητα από το πόσο αισιόδοξοι μπορεί να είμαστε, η διατήρηση υψηλού ηθικού σε τέτοιους αβέβαιους καιρούς αποδεικνύεται δύσκολο έργο.


Ακολουθούν μερικές σκέψεις σχετικά με τις προκλήσεις που όλοι  αντιμετωπίζουμε δουλεύοντας από το σπίτι ενώ παράλληλα ισχύει  ο περιορισμός των μετακινήσεων. Είναι πολύ σημαντικό να εξοικειωθούμε με την ύπαρξη αυτών  των πιθανών προκλήσεων και να ανατρέξουμε στα αποθέματα ανθεκτικότητας και συναισθηματικής ευφυΐας που διαθέτουμε. Υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις για σχεδόν κάθε πρόβλημα, αλλά είναι απαραίτητο να παραμείνουμε ήρεμοι και επικεντρωμένοι για να μπορέσουμε να είμαστε ευρηματικοί.


Για πάρα πολλούς η εργασία από το σπίτι γίνεται με τη συνύπαρξη όλων των μελών της οικογένειάς και των παιδιών μέσα σε ένα περιορισμένο χώρο. Ο περιορισμένος χώρος αποτελεί μια σημαντική πρόκληση, καθώς πολλά ζευγάρια θα πρέπει να εργάζονται από το σπίτι την ίδια στιγμή. Βεβαιωθείτε ότι σχεδιάζετε την ημέρα εργασίας σας και τα καθήκοντα σας  μαζί με τις δραστηριότητες για να κρατάτε τα παιδιά σας απασχολημένα και ευτυχισμένα. Δεν είστε οι μόνοι εργαζόμενοι γονείς με νήπια στο σπίτι. Η αλήθεια είναι ότι ίσως χρειαστεί να εργαστείτε με κάποια μουσική της Disney ως φόντο.


Συζητήστε τις ανησυχίες σας με τους μέντορές σας, δεν είστε μόνοι. Θυμηθείτε ότι έχετε το δικαίωμα να είστε ευάλωτοι και ανήσυχοι. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση και είμαστε όλοι μαζί στην αντιμετώπισή της.


Επίσης είναι πιθανό να χρειαστεί να τροποποιήσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες και να μετατοπίσετε την αφοσίωσή σας για την επίτευξη επιχειρηματικών στόχων που συνεχώς αλλάζουν. Συζητήστε με τους managers και τους συναδέλφους σας και να είστε ανοιχτοί. Τεράστιες αλλαγές συμβαίνουν ταυτόχρονα και η ικανότητά μας να αλλάζουμε και να προσαρμοζόμαστε θα πρέπει να επεκταθεί ουσιαστικά.


Δεδομένου ότι δεν έχουμε πλέον την υποχρέωση να μεταφερόμαστε από και προς τα γραφεία μας, οι περισσότεροι από εμάς δυσκολεύονται να δημιουργήσουν τις συνθήκες ‘ωρών γραφείου’ αλλά και να διασφαλίσουν ένα κανονικό ωράριο. Η εργασία από το σπίτι ενώ πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι μπορεί να μας παρασύρει σε εργασία  περισσότερες ώρες ενώ παράλληλα αισθανόμαστε μουδιασμένοι από τις παγκόσμιες εξελίξεις. Πιστέψτε με, δεν είναι καλή ιδέα να αντικαταστήσετε τις συνήθεις δραστηριότητες ζωής σας με περισσότερη δουλειά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει κάποιες νέες συνήθειες όσον αφορά τα διαλείμματα και τον τερματισμό της ημέρας εργασίας σας. Εμπνευστείτε από τους συναδέλφους σας και εξερευνήστε νέους τρόπους κοινωνικής σύνδεσης. Είναι πράγματι μια ευκαιρία να μοιραστείτε τα γεύματα με τους αγαπημένους σας. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, όσο και να σας φαίνετε δελεαστικό να πάρετε στα χέρια σας το μπορείτε  το smartphone σας  και να ελέγξετε την αλληλογραφία σας μετά τις συνήθεις ώρες γραφείου, θα ήταν εξίσου σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο σε άλλες δραστηριότητες (γυμναστική, μαγειρική κτλ) ώστε να μπορέσετε να αποσυμπιεστείτε.


Εστιάστε στα πράγματα που μπορείτε να κάνετε και, πιστέψτε με,  υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορείτε ακόμα να κάνετε. Από τη σωματική σας άσκηση μέχρι και  εικονικές περιηγήσεις διάσημων μουσείων αλλά και παρακολούθηση θεατρικών έργων φυσικά μέσω διαδικτύου. Η αντιμετώπιση μιας κατάστασης  πάνω την οποία δεν έχουμε κανέναν έλεγχο, είναι μια πραγματικά δύσκολη διαδικασία. Επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να  παραμείνουμε θετικοί και αισιόδοξοι.


Μείνετε ασφαλείς, προστατεύστε τον εαυτό σας και τους άλλους.

#workingremotely