Είναι απολύτως κατανοητό και μάλλον αναμενόμενο να βιώνουμε απώλειες στην παραγωγικότητά μας αλλά και κλυδωνισμούς στην κινητοποίησή μας  σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας και κρίσης. Για το λόγο αυτό, έχουμε συγκεντρώσει τα παρακάτω κόλπα για να δώσουμε μια ώθηση στην παραγωγικότητά μας:

1. δώστε προτεραιότητα σε μια δραστηριότητα που έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο

Αν έχετε τη δυνατότητα να προγραμματίσετε μόνοι σας τις δραστηριότητες της ημέρας σας, τότε επιλέγοντας να ολοκληρώσετε ένα από τα καθήκοντά σας  που έχει άμεσο αποτέλεσμα, θα σας δώσει άμεσα ικανοποίηση και ευχαρίστηση ώστε να δώσετε την απαραίτητη ώθηση στην ημέρα σας. Προσπαθήστε να σκεφτείτε τα καθήκοντα που σχετίζονται με αυτό που πραγματικά σας αρέσει στη δουλειά σας. Αυτό το ΄κόλπο’ λειτουργεί σαν υπενθύμιση της ευχαρίστησης που μπορείτε να αντλήσετε από την εργασία σας και στη συνέχεια θα είστε σε θέση να συγκεντρωθείτε αλλά και να συνεχίσετε με τα λιγότερο αγαπημένα σας καθήκοντα. Σκεφτείτε την παραπάνω συμβουλή ως ένα είδος συμβουλής «ξεκινάω ένα γεύμα τρώγοντας το επιδόρπιο».

2. προγραμματίστε ένα απολαυστικό διάλειμμα

Αν έχετε πραγματική δυσκολία στο να συγκεντρωθείτε και να ολοκληρώσετε τα καθήκοντά σας, ‘ξεγελάστε’ τον εαυτό σας με το να οργανώσετε το επόμενο διάλειμμά σας και κάντε αυτό το διάλειμμα πραγματικά ξεχωριστό. Μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας κάτι πολύ ωραίο όπως το αγαπημένο σας ζεστό ρόφημα και ίσως να συγχρονίσετε την ώρα του διαλλείματος με έναν φίλο ή έναν συνάδελφό σας. Θυμηθείτε ότι η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι μπορεί να σημαίνει ότι τα διαλείμματα σας μπορεί να είναι πολύ ξεχωριστά. Κανείς δεν κρίνει εδώ. Αυτό το παιδικό τέχνασμα, εμπιστευθείτε μας, λειτουργεί κάθε φορά! 

3. το παλιό τέχνασμα της «βιβλιοθήκης»

Όταν ήμουν φοιτήτρια και είχα δυσκολία να συγκεντρωθώ για να μελετήσω για τιε εξετάσεις μου, επισκεπτόμουν τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου μου για να δουλέψω εκεί. Βλέποντας όλους αυτούς τους φοιτητές συγκεντρωμένους πάνω στα βιβλία τους, με έκανε κι εμένα να συγκεντρωθώ αμέσως και να μελετώ ενώ καθιστούσε την οποιαδήποτε απόπειρα χρονοτριβής αδύνατη. Σε αυτή την ιδιαίτερη συνθήκη εργασίας από το σπίτι μπορούμε να αναπαράξουμε αυτό το περιβάλλον ‘βιβλιοθήκης’  συνδέομενοι με έναν ή και περισσότερους συναδέλφους μέσω του βίντεο ακόμα και όταν δεν απαιτείται. Αρκεί μία καλή σύνδεση στο διαδίκτυο!

4. δημιουργείστε συνθήκες εργασίας από το σπίτι τόσο μοναδικές όσο εσείς 

Όταν η εργασία από το σπίτι δεν είναι μόνο μια εταιρική παροχή ή δεν γίνεται από επιλογή, το γραφείο, οι  συνήθειες που είχαμε υιοθετήσει στο γραφείο μας αλλά και το  πώς κάναμε τα πράγματα, τείνουν να μας λείπουν πολύ. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η αλλαγή ήταν απότομη και μας επιβλήθηκε ως εκ τούτου αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή και κανέναν έλεγχο. Πώς, λοιπόν, να επικεντρωθούμε σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε; Σκεφτείτε τρόπους ώστε να εξατομικέυσετε  την εργασία από το σπίτι και να δημιουργείσετε συνθήκες εργασίας τόσο μοναδικές όσο εσείς! Υιοθετείστε νέες συνήθειες που σας εκφράζουν και σας ικανοποιούν πλήρως. Με αυτόν τον τρόπο θα ανακτείσετε τον έλεγχο και θα σας φτιάξει και το κέφι!  

5. επικοινωνήστε, επικοινωνήστε, επικοινωνήστε

Ομολογουμένως η κατάσταση που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρη και μας επηρεάζει όλους. Δεν είμαστε μόνοι μας. Με αυτή την έννοια, ίσως αυτό να μην είναι ένα κλασσικό κόλπο αύξησης παραγωγικότητας. Αλλά μιλώντας κι επικοινωνώντας ουσιαστικά και ανοιχτά με τους μέντορες, συναδέλφους και αγαπημένους φίλους θα σας βοηθήσετε να αντιληφθείτε καλύτερα την κατάσταση αλλά και να δείτε τις οπτικές άλλων ανθρώπων ώστε να εξοικειωθείτε με τις νέες συνθήκες και τη διαδικασία αλλαγής.  

#workingremotely