Η ιδέα του "φυσιολογικού" δεν υπάρχει πλέον. Η πανδημία προκάλεσε ένα ντόμινο προκλήσεων και αλλαγών που επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής. Τώρα, η οικονομική αβεβαιότητα και οι επιταχυνόμενες τεχνολογικές αλλαγές μεγεθύνουν το αίσθημα που μοιράζονται οι περισσότεροι: δεν βρισκόμαστε πλέον σε στέρεο έδαφος.

Σύμφωνα με την έρευνα HR Trends της Randstad για το 2023, σχεδόν 5 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν τα υψηλότερα κόστη ‘επιχειρείν’ -εξαιτίας της αύξησης του πληθωρισμού- ως την μεγαλύτερη πρόκληση για το τρέχον έτος, ενώ δεν παραλείπουν να επισημάνουν (42%) ότι η διασφάλιση των διαδικασιών και η εγγύηση της παραγωγικότητας θα είναι εξίσου δύσκολη υπόθεση για αυτές. Αν λοιπόν οι αναμενόμενες προκλήσεις επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τους εργοδότες, πώς μπορεί να αισθάνεται το ανθρώπινο δυναμικό στο συνολό του; 

Σε μια εποχή που η μόνη σταθερά φαίνεται να είναι η αλλαγή, η ανθεκτικότητα του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις. 

Αλλά τι ακριβώς είναι η ανθεκτικότητα; Είναι η ικανότητα να ανακάμπτουμε από τις δυσκολίες και να ξεπερνάμε τις αντιξοότητες, προχωρώντας μπροστά. Χρειάζεται εσωτερική αποφασιστικότητα, ψυχικό σθένος και αισιόδοξη στάση. Ένα ανθεκτικό ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να προσαρμόζεται στις αλλαγές με ευελιξία και αποτελεσματικότητα και να αντιμετωπίζει τις νέες καταστάσεις χωρίς περιστροφές.

γιατί η ανθεκτικότητα έχει σημασία.

Για να ανταποκριθούν στις σημερινές προκλήσεις, οι εργοδότες χρειάζονται εργαζόμενους/ες που χαρακτηρίζονται από ενέργεια και ενθουσιασμό, ώστε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις όποιες δυσκολίες. Είναι γεγονός, όμως, ότι οι εργαζόμενοι σχεδόν σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε τομέα  είναι ψυχικά και συναισθηματικά εξαντλημένοι.

Επομένως, η ανθεκτικότητα καθίσταται ζωτικό εργαλείο για τη διατήρηση και τη δέσμευση των εργαζομένων σε περιόδους αλλαγών και αβεβαιότητας, δημιουργώντας παράλληλα ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον.

Ένας τρόπος για να ενισχύσουν οι επιχειρήσεις την ανθεκτικότητα είναι να επενδύσουν στην καθοδήγηση των εργαζομένων και των ηγετών σε θέματα εργασιακής κουλτούρας. Όσες εταιρείες  προχωρήσουν με αυτή την τακτική μπορεί να είναι σε καλύτερη θέση σε ένα, πέντε ή 10 χρόνια. Επιπρόσθετα είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το ανθρώπινο δυναμικό αποτελείται από ανθρώπους που ο καθένας τους έχει διαφορετικές εργασιακές εμπειρίες και διαφορετικές ανάγκες υποστήριξης. 

ανθεκτικότητα του ανθρώπινου δυναμικού: πώς η καθοδήγηση μπορεί να βοηθήσει.

Το coaching (καθοδήγηση) στην εργασιακή κουλτούρα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο όταν στόχος είναι η αύξηση της ανθεκτικότητας. Ακριβώς όπως κάθε σπουδαία αθλητική ομάδα έχει έναν καλό προπονητή που βοηθά ξεχωριστά τον κάθε παίκτη να αναπτύξει τις δεξιότητές του, ώστε να συμβάλει σε μια συλλογική επιτυχία, οι coaches (σύμβουλοι καριέρας) διαδραματίζουν αντίστοιχα παρόμοιο ρόλο στον κόσμο της εργασίας.

Ένας/Μία έμπειρος/η coach μπορεί να αναγνωρίσει τους τρόπους με τους οποίους η ανθεκτικότητα μπορεί να ωφελήσει κάθε εργαζόμενο/η και να σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο σχέδιο για να τον/την βοηθήσει να ξεπεράσει τα εμπόδια. Για παράδειγμα, ένας/μία εργαζόμενος/η μπορεί να παρουσιάζει προβλήματα επικοινωνίας με έναν διευθυντή ή τους συναδέλφους του/της, με αποτέλεσμα την πρόκληση καθυστερήσεων σε κάποιο project.  Κάποιος/α άλλος/η μπορεί να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί εν μέσω μιας πρόσφατης αναδιοργάνωσης και κάποιος/α άλλος/η μπορεί να βιώνει άγχος λόγω της επιστροφής στο γραφείο.

Κάθε κατάσταση αναδεικνύει μια διαφορετική πρόκληση που σχετίζεται με την ανθεκτικότητα. Και κάθε μία απαιτεί μια μοναδική λύση. Ένας έμπειρος/η coach μπορεί να εμβαθύνει και να απομονώσει υποκείμενα προβλήματα και στη συνέχεια να παράξει στρατηγικές για την υπέρβασή τους μέσω συγκεκριμένων τεχνικών, όπως  ενδεικτικά λίστες ελέγχου (checklists) ή ασκήσεις αναπνοής. Μάλιστα, οι coaches καθιστούν υπεύθυνους τους ίδιους τους εργαζόμενους για την επίτευξη των στόχων τους. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η καθοδήγηση για θέματα επαγγελματικής ζωής προσφέρεται ως εκδημοκρατισμένη καθοδήγηση (coaching), σε αντίθεση με την παραδοσιακή καθοδήγηση που συνήθως παρέχεται μόνο σε εργαζόμενους/ες  που είναι υψηλόβαθμα στελέχη. Η εκδημοκρατισμένη καθοδήγηση (coaching) είναι ανοιχτή σε όλους μέσα σε μια επιχείρηση και χρησιμοποιεί εξωτερικούς coaches που συνεργάζονται απευθείας με τους εργαζόμενους.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η ανθεκτικότητα δεν είναι ένα εφάπαξ επίτευγμα. Δεν είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μια φορά και μετά να τελειώσει. Είναι μια καθημερινή πρακτική για τους εργαζόμενους, τους ηγέτες και τις επιχειρήσεις στο σύνολό τους.


προετοιμαστείτε σήμερα για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα αύριο.

Προχωρώντας προς τα εμπρός, η ικανότητα δημιουργίας ενός ανθεκτικού ανθρώπινου δυναμικού θα είναι αυτό που θα διαχωρίζει τις επιχειρήσεις που απλώς επιβιώνουν σε “ταραγμένους” καιρούς από εκείνες που ευδοκιμούν σε αυτούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι καινοτόμες επιχειρήσεις και οι ηγέτες τους αναπτύσσουν εκδημοκρατισμένη καθοδήγηση (coaching) για όλους, για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να οικοδομήσουν μια διαρκή ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα απέναντι σε ό,τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον.

Ο τρόπος με τον οποίο το ανθρώπινο δυναμικό σχετίζεται με την εργασία έχει αλλάξει ριζικά. Είναι σαφές ότι, σε βάθος χρόνου, οι εργαζόμενοι θα αποδίδουν καλύτερα και θα αισθάνονται καλύτερα όταν έχουν κίνητρα και εφόδια για να είναι διορατικοί. 

Είναι τέλος σαφές ότι ένα ανθεκτικό ανθρώπινο δυναμικό παρέχει μεγάλα επιχειρηματικά οφέλη σε μια επιχείρηση. Η ανθεκτικότητα είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα οικοδομηθεί η μελλοντική επιτυχία.