Είναι ευρέως γνωστό ότι ο μισθός και οι παροχές είναι ένας από τους λόγους που οι εργαζόμενοι αλλάζουν εργασία. Αν και ήταν πάντα σημαντικό για τους εργοδότες να προσφέρουν ανταγωνιστικούς μισθούς, πλέον είναι ακόμα περισσότερο, λόγω της σύγχρονης ανταγωνιστικής αγοράς που επηρεάζεται από την έλλειψη καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Αυτό που αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν μερικοί εργοδότες είναι ότι οι παροχές είναι εξίσου σημαντικές με τους μισθούς και ότι οι εργαζόμενοι επιθυμούν πιο ουσιαστικά οφέλη. Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο μετά την πανδημία, μιας και οι προσδοκίες των εργαζομένων έχουν μετατοπιστεί σημαντικά. Άρα, προτού δημιουργήσετε ένα πακέτο αποζημίωσης, είναι σημαντικό να καταλάβετε πως αυτή η αλλαγή προσδοκιών επηρεάζει τις επιθυμίες των εργαζομένων.

Για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε καλύτερα τις ανάγκες των σύγχρονων εργαζομένων, έχουμε δημιουργήσει μια λίστα με 10 παροχές για τους εργαζόμενους που δε θα σας κοστίσουν πολλά χρήματα, αλλά μπορούν να βελτιώσουν τα ποσοστά και να προσελκύσουν νέους υποψηφίους. 

1. ευελιξία.

Μπορεί οι μισθοί να παραμένουν το βασικότερο κίνητρο για τους εργαζόμενους παγκοσμίως προκειμένου να παραμείνουν σε μία θέση, αλλά η διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής είναι εξίσου σημαντική. Στην πραγματικότητα, βάσει της τελευταίας μας έρευνας για τους εργαζομένους (Randstad Employer Brand Research), σε μερικές χώρες, ανάμεσά τους το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιταλία και η Ινδία, η ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής κατατάσσεται πάνω από τους μισθούς. 

Τα ευέλικτα ωράρια εργασίας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους, για να βοηθήσετε τους εργαομένους σας να να αναπτύξουν την ισορροπία που επιθυμούν. Όταν είναι εφικτή, η υβριδική εργασία, προσφέρει τον τύπο ευελιξίας που οι εργαζόμενοι θέλουν. Ωστόσο, η εξ’ αποστάσεως εργασία δεν είναι επιλογή για όλους. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εργοδότες μπορούν να δώσουν ευκαιρίες, όπως ευέλικτες βάρδιες και τη δυνατότητα να τις αλλάζουν.

2. επιπρόσθετες μέρες διακοπών.

Με το να προσφέρετε περισσότερο χρόνο διακοπών, δε βοηθάτε μόνο την εταιρεία σας να διατηρήσει τα ταλέντα, αλλά μελέτες αποδεικνύουν ότι ο χρόνος εκτός δουλειάς μπορεί βασικά να βελτιώσει την παραγωγικότητα και να μειώσει το ρίσκο εξουθένωσης του ανθρώπινου δυναμικού. Ακόμα, αυτός ο χρόνος τους επιτρέπει να εστιάσουν στη φυσική και ψυχική τους υγεία. 

Σύμφωνα με την προσφατη έρευνα, Employer Brand της Randstad, (REBR) το 35% των εργαζομένων, θα άλλαζε εργοδότη, για να αναζητήσει μία καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Τέλος, οι ερωτηθέντες της έρευνας ζητήθηκαν να αξιολογήσουν τον τρέχοντα εργοδότη τους στον παραπάνω παράγοντα, οποίος τοποθετήθηκε στην 7η θέση, σε ένα πλήθος 10 παραγόντων.  

3. εκπαίδευση εντός και εκτός εργασίας.

Όχι μόνο οι εργαζόμενοι θέλουν ευκαιρίες εκπαίδευσης εντός και εκτός εργασίας, αλλά η αναβάθμιση των δεξιοτήτων ή η μετεκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού σας, μπορεί να χρησιμεύσει στη συρρίκνωση του χάσματος των δεξιοτήτων. Είναι αξιοσημείωτο ότι μια πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει πως οι εταιρείες που επενδύουν στην εκπαίδευση των εργαζομένων έχουν 24% υψηλότερο ποσοστό κέρδους από τους εργοδότες που δεν το κάνουν.  Σύμφωνα με την έρευνα, Employer Brand της Randstad, (REBR) η πλειονότητα των εργαζομένων (80%) θεωρεί σημαντικό ο εργοδότης τους να προσφέρει ευκαιρίες επανεκπαίδευσης και αναβάθμισης δεξιοτήτων, παρ’ όλα αυτά μόνο το 45% όντως τις λαμβάνει.

Ιδανικά, η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινά εξ’ αρχής και να συνεχίζεται περιοδικά κατά τη διάρκεια της απασχόλησης. Για παράδειγμα, η πρακτική και η καθοδήγηση είναι σημαντικά μοντέλα κατάρτισης για την εργασία. Η επιλογή εκπαίδευσης εκτός εργασίας και τα προγράμματα αποπληρωμής διδάκτρων είναι ένας άλλος τρόπος για την εταιρεία σας να διασφαλίσει τις ανάγκες δεξιοτήτων για τη μελλοντική εργασία. Η επένδυση προς το προσωπικό σας, μπορεί να βοηθήσει στην δημιουργία εμπιστοσύνης και τη διατήρηση της αφοσίωσής τους.

4. επαγγελματική εξέλιξη.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Randstad, HR Trends 2023, το 50% των εργαζομένων που άλλαξαν δουλειά, παραδέχεται ότι αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης. Αυτό είναι ένα ποσοστό εργαζομένων, που οι εργοδότες δεν μπορούν να αγνοήσουν. Εάν θέλετε να σιγουρευτείτε ότι οι εργαζόμενοί σας δε θα εγκαταλείψουν την εταιρεία, πρέπει να τους δώσετε νέες ευκαιρίες εντός της εταιρείας. Αυτή η παροχή σχετίζεται με τις ευκαιρίες εκπαίδευσης που προσφέρονται από τους εργοδότες, αλλά είναι αναγκαίο και οι εργαζόμενοι να αναγνωρίσουν αυτές τις ευκαιρίες και να τις αξιοποιήσουν προς όφελός τους. 

5. αναγνώριση του εργαζομένου.

Δεν προκαλεί εντύπωση ότι οι εργαζόμενοι επιθυμούν αναγνώριση. Ποιος δεν εκτιμά την επιβράβευση για την επιτυχία μιας δουλειάς; Αυτό που μπορεί να σας διαφεύγει είναι ότι η εργασιακή αναγνώριση και η διατήρηση των εργαζομένων σχετίζονται στενά. Αυτό περιλαμβάνει τόσο την αναγνώριση από τον ανώτερο όσο και από τους συναδέλφους. Έρευνες δείχνουν ότι όταν οι εταιρείες διατηρούν τη συνήθεια της εργασιακής αναγνώρισης, είναι τρεις φορές πιο πιθανόν να παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά αφοσίωσης.

Εάν η εταιρεία σας δεν έχει ήδη ένα πρόγραμμα αναγνώρισης των εργαζομένων, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε ένα. Από την άλλη, εάν η εταιρεία σας έχει κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να το αξιολογήσετε και να βεβαιωθείτε ότι πετυχαίνει τα επιθυμητά αποτελέσματα για την εταιρεία σας.

 6. early fridays.

Εάν δεν προσφέρετε ολόκληρες άδειες λόγω επαγγελματικών αναγκών, τότε μπορείτε να παρέχετε μικρότερες άδειες, όπως είναι το τέλος της εργασίας μια ώρα νωρίτερα μια μέρα την εβδομάδα. Η Παρασκευή είναι μια δημοφιλής επιλογή, μιας και  όλοι εκτιμούν το ξεκίνημα του Σαββατοκύριακου πιο νωρίς. Άλλες εναλλακτικές αποτελούν η προσφορά μιας ημέρας “αργοπορίας” την εβδομάδα για να κοιμούνται οι εργαζόμενοι λίγο περισσότερο, πιο μακροσκελείς ώρες μεσημεριανού γεύματος, ή τριάντα έξτρα λεπτά διαλείμματος κάθε μέρα για να αφιερώσουν τον χρόνο τους σε μια προσωπική δραστηριότητα όπως είναι η άσκηση, το διάβασμα ή η παρακολούθηση ενός μαθήματος.

 7. υποστήριξη ευεξίας και ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού παλεύει με κάποιο είδος ψυχολογικής κατάστασης, όπως είναι το άγχος ή η κατάθλιψη. Αυτός ο χαρακτηριστικός αριθμός αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο του προσωπικού σας. Παρά τον υψηλό αριθμό, μόνο ένας στους τρεις λαμβάνει υποστήριξη. Δυστυχώς, χωρίς υποστήριξη, αυτές οι καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγικότητά στη δουλειά, να αυξήσουν την απουσία τους και να γίνουν ο λόγος που αλλάζουν εργασία.

Οι εργοδότες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη σύγχρονη εποχή, παρέχοντας μια ποικιλία από επιλογές για τη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας, όπως είναι οι κάρτες μέλους στο γυμναστήριο, η διαδικτυακή συμβουλευτική υποστήριξη και τα προγράμματα ψυχικής υγείας. Όταν οι υπάλληλοι γνωρίζουν ότι η εταιρεία σας ενδιαφέρεται σχετικά με την καλή τους ψυχοσύνθεση, είναι λιγότερο πιθανό να αποχωρήσουν .

8. ψηφιακές συνδρομές.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ευχαριστήσετε τους εργαζομένους σας από το να τους προσφέρετε κάποια δώρα. Το καλύτερο όλων είναι ότι αυτοί οι έπαινοι δε χρειάζονται χρήματα. Για παράδειγμα, παρέχετε δωρεάν μουσική και συνδρομές τηλεόρασης, διαδικτυακές ευκαιρίες μάθησης ή πρόσβαση σε online γυμναστήριο. Το πιο σημαντικό είναι να δημιουργήσετε ένα καλά δομημένο πρόγραμμα επιβραβεύσεων, το οποίο να είναι αμερόληπτο και διαφανές, για να το θεωρούν όλοι οι εργαζόμενοι ως ένα δίκαιο μοντέλο ανταμοιβής.

9. ευκαιρίες εθελοντισμού.

Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα - εννιά στους δέκα εργαζόμενους είναι πρόθυμοι να δεχτούν μια μείωση στους μισθούς τους προκειμένου να τους προσφερθεί μια πιο ουσιαστική εργασία. Δυστυχώς, δεν μπορούν όλοι οι εργοδότες να παρέχουν μια πιο ουσιαστική εργασία σαν αυτή που θέλουν οι εργαζόμενοι. Ωστόσο, μπορούν να τους δώσουν χρόνο για εθελοντισμό σε μια αγαπημένη τους φιλανθρωπία. Τα καλά νέα είναι ότι μελέτες δείχνουν πως οι εργοδότες που προσφέρουν ευκαιρίες εθελοντισμού στο ανθρώπινο δυναμικό τους, έχουν πιο  βελτιωμένα ποσοστά διατήρησης και πιο αυξημένη παραγωγικότητα.

Για παράδειγμα, η δική μας πρωτοβουλία “Randstad with Heart” δίνει στους εργαζόμενους την ευκαιρία να προσφέρουν εθελοντισμό οκτώ ώρες ετησίως στο φιλανθρωπικό έργο της  επιλογής τους. 

Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επιτρέψετε στους εργαζόμενους να παίρνουν άδεια κάθε μήνα, για να προσφέρουν εθελοντισμό στον οργανισμό που επιθυμούν  ή σε μια φιλανθρωπία που η εταιρεία είναι χορηγός. Αυτό το βήμα θα τους φέρει πιο κοντά στην ουσιαστική εργασία, που θέλουν.

10. εξοπλισμός γραφείου για το σπίτι.

Με βάση τη δική μας παγκόσμια έρευνα εργαζομένων (Employer Brand Research Global Report), το 51% των υπαλλήλων που ερωτήθηκαν, είπαν ότι άρχισαν να εργάζονται από το σπίτι, έστω και μερική απασχόληση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παρόλη την υποχώρηση των επιπτώσεων του covid-19, πολλοί εργοδότες προσφέρουν ακόμη στους εργαζομένους την επιλογή να εργάζονται και εξ’ αποστάσεως και δια ζώσης ή αποκλειστικά από το σπίτι.

Οι εργοδότες που προσφέρουν remote work πρέπει να αναλογιστούν το ενδεχόμενο παροχής επιδοτήσεων γραφείου στο σπίτι, για να τους βοηθήσουν με κάποια έξοδα φτιάχνοντας το γραφείο τους εκεί. Σε αντάλλαγμα, αυτά τα οφέλη μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας και στην απόλαυση του εργαζομένου. Για παράδειγμα, οι επιδοτήσεις όπως τα πληρωμένα έξοδα του δικτύου και του τηλεφώνου και οι επιδοτήσεις για την αγορά εξοπλισμού και προμηθειών γραφείου για το σπίτι, μπορούν να χρησιμεύσουν στη δημιουργία αποτελεσματικών γραφείων στο σπίτι. 

Θέλετε περισσότερες συμβουλές για το πώς θα ενισχύσετε τη δέσμευση των εργαζομένων σας ή να προσελκύσετε ταλέντα; Μάθετε ποια προνόμια αναζητούν οι υποψήφιοι που αναζητούν εργασία ή κάντε εγγραφή στο newsletter μας και ακολουθήστε μας στο Linkedin για να ενημερώνεστε πρώτοι σχετικά με όλα τα τελευταία άρθρα μας, τις εξελίξεις στον εργασιακό τομέα και τις τάσεις της ελληνικής αγοράς.

 

ακολούθησε μας για περισσότερα

Μπορείτε επίσης να λάβετε δωρεάν την πιο πρόσφατη έρευνα HR trends της Randstad για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις τελευταίες τάσεις στο HR και τους μισθούς.

Χρειάζεστε βοήθεια σχετικά με τον σχεδιασμό εταιρικών παροχών; Η ομάδα μας που αποτελείται από εξειδικευμένους συμβούλους  ανθρώπινου δυναμικού είναι εδώ για να σας βοηθήσουν.

Επικοινωνήστε μαζί μας.