Είναι κοινό μυστικό, πλέον, ότι οι ευχαριστημένοι υπάλληλοι είναι και οι πιο παραγωγικοί εργαζόμενοι. Οι start-up εταιρείες είναι εκείνες που κατέχουν την πρωτιά στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που συμβάλλει στην εξύψωση του ηθικού των υπαλλήλων τους. Αντίθετα, ορισμένες εταιρείες με μεγάλη πορεία, οι οποίες διαθέτουν τους πόρους και τις υποδομές να προσφέρουν μεγάλα προνόμια στους υπαλλήλους τους, φαίνεται να αμελούν τέτοια σημαντικά στοιχεία εταιρικής κουλτούρας.


Επωφεληθείτε της ευκαιρίας να ωθήσετε τους υπαλλήλους σας να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Υιοθετήστε τα παρακάτω τρία γνωρίσματα που εφαρμόζουν οι start-up εταιρείες, χρησιμοποιώντας εύχρηστες τεχνικές:



1. Δώστε στους υπαλλήλους σας πρόσβαση στην ανώτερη διοίκηση



Σε μια start-up εταιρεία, οι περισσότεροι υπάλληλοι έχουν την πολυτέλεια να δουλεύουν με τα ανώτερα επίπεδα της διοίκησης σε καθημερινή βάση. Εμπλέκονται ενεργά σε συζητήσεις με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, με αποτέλεσμα να νιώθουν ότι η εταιρεία τους υπολογίζει και τους εκτιμά. Όσο, όμως, οι εταιρείες μεγαλώνουν, η πρόσβαση στα υψηλά ιστάμενα στελέχη γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Πάντως, η επαναφορά της τακτικής αλληλεπίδρασης της διοίκησης με τους υπαλλήλους δεν είναι δύσκολη.


Μπορείτε να ξεκινήσετε με το να ενθαρρύνετε τα διοικητικά στελέχη να αφιερώνουν μια ημέρα την εβδομάδα και να παίρνουν το φαγητό τους με τους συναδέλφους τους. Οι φιλικές συζητήσεις διαμορφώνουν σημαντικές σχέσεις και, τελικά, οδηγούν στον ουσιαστικό διάλογο μεταξύ υπαλλήλων και ηγετικών στελεχών.



2. Ενθαρρύνετε ένα ευέλικτο εργασιακό περιβάλλον



Οι start-up εταιρείες κατανοούν ότι δεν είναι εύκολο να εμπνευστεί κάποιος στο συνηθισμένο εργασιακό του περιβάλλον. Εντούτοις, υπάρχει η απαίτηση πολλοί υπάλληλοι σε μεγάλες εταιρείες να παράγουν έξυπνες ιδέες ενώ βρίσκονται σε ένα κοινότοπο γραφείο. Αντ’ αυτού, δώστε στους υπαλλήλους σας την ευκαιρία να δουλέψουν σε κάποιο χώρο εκτός γραφείου κάποιες φορές μέσα στο μήνα. Αυτός ο νέος χώρος μπορεί να είναι σε κάποια καφετέρια ή σε κάποιο νέο εργασιακό χώρο που μπορείτε να δημιουργήσετε.


Το να ενθαρρύνετε τους υπαλλήλους σας να εργάζονται σε χώρο εκτός τους γραφείου τους μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή νέων λύσεων, λαμβάνοντας έμπνευση από το νέο περιβάλλον, καθώς και στην εγρήγορση του εργαζομένου αφού ανανεώνεται και μπορεί να φέρει νέα πράγματα στο τραπέζι.



3. Προσφέρετε ανταγωνιστικά προνόμια



Όταν οι υπάλληλοι είναι υγιείς, θα πάρουν λιγότερες μέρες αναρρωτικής άδειας κι εσείς θα εξοικονομήσετε έξοδα υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, τα προνόμια υγειονομικής περίθαλψης δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στην παροχή ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών. Ενθαρρύνετε τη φυσική άσκηση με το να έχετε μέριμνα για προπόνηση μερικές μέρες την εβδομάδα, πριν ή μετά τις ώρες γραφείου. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε άλλες μεθόδους, όπως τη δημιουργία μιας ομάδας προπόνησης και να πραγματοποιείτε περιπάτους κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού φαγητού, μερικές μέρες την εβδομάδα. Ακόμα, μπορείτε να δώσετε στους υπαλλήλους σας ένα επίδομα προς χρήση είτε σε κάποιο γυμναστήριο ή σε κάποιο άλλο πρόγραμμα υγείας και άσκησης. Ό,τι και να επιλέξετε, θα ξέρετε ότι οι υπάλληλοί σας θα είναι πιο υγιείς, πιο ευχαριστημένοι και, εν τέλει, πιο αποδοτικοί.



Αξιοποιήστε την ομάδα σας



Όταν αξιολογείτε τις παροχές που προσφέρετε στους υπαλλήλους σας, δείτε πέρα από τις παραδοσιακές παροχές υγείας, διακοπών ή συνταξιοδότησης. Πάρτε ιδέες από τους επιχειρηματίες των start-up και δώστε στις ομάδες σας κάτι που δεν περιμένουν, ώστε να ενισχύσετε το ηθικό τους και να τους διατηρήσετε στο ανθρώπινο δυναμικό σας. Οι υπάλληλοι και η εταιρεία σας θα λειτουργούν καλύτερα λόγω αυτού.