Ένας/μία software developer είναι υπεύθυνος/η για τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση συστημάτων λογισμικού, διαδραματίζοντας κύριο ρόλο στον τρόπο λειτουργίας μιας εταιρείας. Οι αρμοδιότητες των software developers περιλαμβάνουν συχνά τη δημιουργία και τη συντήρηση των συστημάτων λογισμικού και οι ίδιοι συνεργάζονται στενά με IT Business Analysts, software testers, IT Project Managers, καθώς και το εσωτερικό προσωπικό της εταιρείας.

Όλοι οι κλάδοι της αγοράς εργασίας απασχολούν software developers και η Randstad είναι μία εταιρεία Ανθρώπινου Δυναμικού που ειδικεύεται στην στελέχωση εργαζομένων με εξειδίκευση στον κλάδο της πληροφορικής. Η Randstad έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο επαφών με μεγάλες επιχειρήσεις και είναι σε θέση να προσφέρει πληροφορίες και υποστήριξη στους υποψηφίους της.

Τα προσόντα που απαιτούνται για τη θέση του software developer εξαρτώνται από το είδος της θέσης εργασίας την οποία αιτείσαι. Είναι αυτονόητο ότι η καλή γνώση της προγραμματισμού είναι απαραίτητη, ενώ ένα μεταπτυχιακό στην επιστήμη των υπολογιστών ή σε συναφή κλάδο θα σου ανοίξει πόρτες. Επιπρόσθετα, η γνώση μιας γλώσσας προγραμματισμού, όπως οι Java, PHP, C#, Python, Go, C/C++, Ruby κτλ μπορεί να ενισχύσει το επαγγελματικό σου προφιλ.

προετοιμασία πριν τη συνέντευξη

Κατά την προετοιμασία σου για τη συνέντευξη, θα σε βοηθούσε να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να ερευνήσεις με τι ακριβώς ασχολείται η εταιρεία, πώς λειτουργεί, και ποιο technology stack χρησιμοποιείται στις εφαρμογές με τις οποίες θα ασχοληθείς. Σχεδόν όλες οι εταιρείες έχουν online παρουσία, οπότε θα μπορούσες να ξεκινήσεις από την ιστοσελίδα της εταιρείας και τις σελίδες τους στα κοινωνικά δίκτυα. Η κατανόηση της εταιρικής κουλτούρας καθώς και της ιστορίας της πιθανότατα να σου χρησιμεύσουν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. 

να είσαι στην ώρα σου

Είτε η συνέντευξη είναι δια ζώσης είτε από απόσταση, είναι σημαντικό να βρίσκεσαι 5 με 10 λεπτά πριν την προγραμματισμένη συνέντευξη στον χώρο της εταιρείας ή μπροστά από τον υπολογιστή σου. Σε περίπτωση που δεν προλαβαίνεις να είσαι στην ώρα σου γιατί δεν έχεις ολοκληρώσει μια προηγούμενη συνάντηση ή έχει προκύψει κάτι επείγον, θα χρειαστεί να ενημερώσεις τον/ην υπεύθυνο/η με ένα email ή ένα τηλεφώνημα.

ενδυματολογικός κώδικας

Οι πρώτες εντυπώσεις μετράνε και μια μη φροντισμένη εμφάνιση είναι πιθανό να σε εκθέσει στον εν δυνάμει εργοδότη,  πριν ακόμη ξεκινήσει η συνέντευξη. Σε γενικές γραμμές ο κωδικας ενδυμασίας καλό θα είναι να συμβαδίζει με το είδος της εργασίας και την κουλτούρα της εταιρείας.. Δεν χρειάζονται υπερβολές ούτε, όμως, αδιαφορία. Σίγουρα η εξωτερική εμφάνιση δεν προσδιορίζει την ποιότητα και τις δεξιότητες κάποιου αλλά είναι σημαντικό να διαχωρίζουμε την επαγγελματική από την προσωπική ζωή και σε μία συνέντευξη καλό θα ήταν να διαλέξεις μια καθαρή, περιποιημένη και προσεγμένη εμφάνιση: συνήθως ένα πουκάμισο σε ουδέτερο χρώμα (το λευκό είναι μια καλή επιλογή) είναι αρκετό. Επίσης φροντισμένος θα πρέπει να είναι και ο χώρος στον οποίον βρίσκεσαι, αν πραγματοποιείς συνέντευξη μέσω video. Πρόσεξε τον φωτισμό να είναι επαρκής και όχι εκτυφλωτικός.

επαγγελματική συμπεριφορά

Η αυτοπεποίθηση, όχι όμως σε υπερβολικό βαθμό καθώς αυτό μπορεί να υποδηλώνει αλαζονεία, θα βοηθούσε στη δημιουργία μιας καλής πρώτης εντύπωσης στον/στην υπεύθυνο/η προσλήψεων. Η θερμή, σφιχτή -όχι υπερβολικά- χειραψία και η διατήρηση της οπτικής επαφής δίνουν ένα θετικό ερέθισμα στον συνομιλητή και προωθούν ένα αίσθημα ειλικρίνειας. Εφόσον έχεις κληθεί για συνέντευξη, υποτίθεται ότι ο/η υπεύθυνος/η προσλήψεων έχει αξιολογήσει το βιογραφικό σου και έχει διαπιστώσει ότι διαθέτεις τα απαραίτητα προσόντα και την κατάλληλη εργασιακή εμπειρία για τη θέση εργασίας. Επομένως, οι πιθανότητες επιτυχούς έκβασης εξαρτώνται, σε μεγάλο βαθμό, από τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστείς τη διαδικασία της συνέντευξης. Η ένδειξη εμπιστοσύνης και ενθουσιασμού καθ 'όλη τη διάρκεια της συνέντευξης είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα.

επιπρόσθετες πληροφορίες

Ο ρόλος του software developer είναι σημαντικός σε μία εταιρεία και ο εργοδότης πολύ πιθανόν να σου υποβάλλει ορισμένες τυπικές και διερευνητικές ερωτήσεις, όπως οι παρακάτω:

  • Ποιες πτυχές της προηγούμενης εργασίας σας θεωρείτε ότι είχαν τις μεγαλύτερες προκλήσεις;
  • Χτίζετε σχέσεις με συναδέλφους;
  • Εαν σας δοθεί η ευκαιρία, θα σας ενδιέφερε να εκπαιδευτείτε σε μια νέα τεχνολογία;
  • Περιγράψτε μας πώς θα θέλατε να είναι ιδανικά η επόμενη δουλειά σας.
  • Ποιες είναι οι μισθολογικές σας απαιτήσεις; Εκτός από το οικονομικό σκέλος, τι άλλο σας κινητοποιεί στη δουλειά σας;
  • Σύμφωνα με όσα σας περιγράψαμε για τη θέση και την εταιρεία μας, αν είχατε πρόταση και από άλλον εργοδότη, ποια εταιρεία θα επιλέγατε για το επόμενο εργασιακό σας βήμα;

Μια σειρά από πιθανές ερωτήσεις τεχνικού ενδιαφέροντος είναι οι εξής:

  • Με ποιο ακριβώς technology stack έχετε εργαστεί;
  • Εργάζεστε κυρίως στο back- ή στο front-end;
  • Θα αναλαμβάνατε ευθύνες project ή team leader, αν σας δινόταν η ευκαιρία;
  • Έχετε επικοινωνία με πελάτες;
  • Τι θα κάνατε σε περίπτωση που σας ανέθεταν να υποστηρίξετε μια legacy εφαρμογή;
  • Έχετε online repository του κώδικά σας;
  • Πόσες γραμμές κώδικα έχετε γράψει;