Σε συνέχεια του 1ου μέρους του άρθρου μας πάνω σε ερωτήσεις συνέντευξης και συμβουλές απάντησης για τη θέση του Οικονομικού Αναλυτή: https://goo.gl/wBfAww, σου παρουσιάζουμε παρακάτω κάποιες γενικές ερωτήσεις που μπορεί να σου απευθύνουν, καθώς και ερωτήσεις βασισμένες στις δεξιότητές σου. 

Ερωτήσεις βασισμένες στις δεξιότητες.

Ο εργοδότης ή ο/η υπεύθυνος/υπεύθυνη ανθρώπινου δυναμικού που θα έχεις απέναντί σου, ενδέχεται να σου απευθύνει τις παρακάτω ερωτήσεις, προκειμένου να ανακαλύψει αν διαθέτεις τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.

- Εξήγησέ μας τη χρηματοοικονομική μοντελοποίηση.

Υπάρχει πιθανότητα να σου απευθύνουν αυτήν την ερώτηση, εάν είσαι υποψήφιος/α για το ρόλο του οικονομικού αναλυτή. Προετοίμασε μια συνοπτική απάντηση και αν μπορέσεις, χρησιμοποίησε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα σχετικό με την εταιρεία στην οποία ελπίζεις να εργαστείς. 

- Περιέγραψε και εξήγησε μία κατάσταση ταμειακών ροών. 

Αυτό θα πρέπει να είναι βασικό για έναν οικονομικό αναλυτή, ωστόσο θα ήταν χρήσιμο να έχεις σκεφτεί εκ των προτέρων, για κάθε ενδεχόμενο, μια απάντηση που να καλύπτει τα εξής: τι είναι, πώς λειτουργεί και πώς διαφέρει από την κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων ή τον ισολογισμό.

- Τι είναι η καθαρή παρούσα αξία και πού θα τη χρησιμοποιούσες;

Εξήγησε τι είναι η καθαρή παρούσα αξία και καλό είναι να έχεις σκεφτεί και ένα ή δύο παραδείγματα τα οποία θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις στο ρόλο. 

- Τι προγράμματα χρησιμοποιείς για να δημιουργείς μηνιαίες, τριμηνιαίες και ετήσιες αναφορές πωλήσεων;

Εξήγησε τα είδη λογισμικού που χρησιμοποιείς ή θα χρησιμοποιούσες για τα παραπάνω, καθώς και το λόγο που θα τα χρησιμοποιούσες. Περιέγραψε, επίσης, τυχόν πλεονεκτήματα που κερδίζεις σαν αποτέλεσμα αυτών των επιλογών.

- Έχεις εμπειρία σε ετήσιες διαδικασίες προγραμματισμού;

Σε μία τέτοια ερώτηση δεν περιμένουν να απαντήσεις μόνο με ένα ναι ή ένα όχι. Θα χρειαστεί να επεκταθείς αναφέροντας την εμπειρία που έχεις και το πώς θα ήταν ωφέλιμη για την εταιρεία.

Γενικές ερωτήσεις

Πολύ πιθανό να συναντήσεις και γενικού τύπου ερωτήσεις, προκειμένου το άτομο απέναντί σου να καταλάβει περισσότερα για σένα, τις φιλοδοξίες σου και αν θα ήσουνα προσόν για την εταιρεία. Αυτές οι ερωτήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τις παρακάτω:

- Τι γνωρίζεις για την εταιρεία;

Είναι σημαντικό να έχεις κάνει την έρευνά σου πριν από τη συνέντευξη και να μάθεις ό,τι μπορείς για την εταιρεία που προσφέρει τη θέση. Επισκέψου την επίσημη ιστοσελίδα της και αναζήτησε οικονομικές αναφορές, εφόσον είναι διαθέσιμες. Ψάξε επίσης για πρόσφατα νέα, ανακοινώσεις ή καινοτομίες που μπορεί να έχει δημοσιεύσει η εταιρεία. 

- Τι χαρακτηριστικά συνθέτουν έναν “καλό” οικονομικό αναλυτή;

Σκέψου όλες εκείνες τις ιδιότητες ενός καλού στη δουλειά του οικονομικού αναλυτή και γιατί αυτές τον κάνουν καλό.

- Τι κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο;

Εδώ δεν υπάρχει κάποια “σωστή” απάντηση. Μοιράσου κάτι που θα δώσει στο δυνητικά μελλοντικό εργοδότη σου την αίσθηση του ποιος/ποια είσαι, χωρίς να αποκαλύπτεις κάτι που θα έδινε αρνητική εντύπωση. Θα μπορούσες, για παράδειγμα, να αναφέρεις ένα χόμπυ που σε κρατάει σωματικά ενεργό ή μία εθελοντική δραστηριότητα. 

- Τι στόχους καριέρας έχεις;

Ούτε εδώ υπάρχει κάποια “σωστή” απάντηση. Μπορείς να εστιάσεις στου βραχυπρόθεσμους στόχους σου, πριν προχωρήσεις με τους μακροπρόθεσμους. Καλό είναι να εστιάσεις στο πώς αυτοί σου οι στόχοι ταιριάζουν με την εταιρεία. 

- Έχεις κάποια ερώτηση για μας;

Θα ήταν καλό να μην επαναπαυτείς στις απαντήσεις που έδωσες πριν. Αν σκεφτείς κάτι προνοητικό σχετικά τη θέση, θα σου δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, ωστόσο μη φοβηθείς να τους κάνεις και κάποια απλή ερώτηση, όπως τι επιπλέον ιδιότητες αναζητάνε στον υποψήφιο πέρα από όσα αναγράφονται στην περιγραφή της θέσης ή πώς βλέπουν το ρόλο να εξελίσσεται. 

Καλή επιτυχία!

Αναζητάς την επόμενη εργασία σου στον τομέα των Οικονομικών & της Λογιστικής; Δες τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας μας εδώ: https://goo.gl/mvi3Ua