Η προετοιμασία για μια οποιαδήποτε συνέντευξη εργασίας μπορεί να δημιουργήσει άγχος στον υποψήφιο, αλλά ιδιαίτερα μία συνέντευξη στον κλάδο των οικονομικών μπορεί να φανεί δύσκολη και απαιτητική. Ανεξάρτητα από το ρόλο ή την εταιρεία στην οποία έχεις υποβάλλει αίτηση, πρόκειται συχνά για ανταγωνιστικές θέσεις τις οποίες αγωνίζονται πολλοί να διεκδικήσουν. Με τόσους ταλαντούχους υποψηφίους διαθέσιμους για συνέντευξη, οι εταιρείες μπορούν να γίνουν αρκετά επιλεκτικές, κάτι που σημαίνει ότι η καλή προετοιμασία είναι θεμελιώδους σημασίας για την επιτυχία.

Οι συνεντεύξεις στο χρηματοοικονομικό τομέα μπορεί να είναι λιγάκι ανορθόδοξες, καθώς οι εργοδότες συχνά προτιμούν να ελέγξουν τους υποψηφίους σχετικά με τις τεχνικές τους γνώσεις και την αφοσίωσή τους στο αντικείμενό τους. Ωστόσο, αν έχεις κάνει την έρευνά σου και έχεις αρκετή εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να ανησυχείς για το αν θα κάνεις μια καλή εντύπωση.

προετοιμάσου για μελέτες περιπτώσεων (case studies)

Η προετοιμασία για τη συνέντευξή σου συνεπάγεται όλα τα παρακάτω συνήθη πράγματα: να γνωρίζεις το βιογραφικό σου «απ' έξω κι ανακατωτά», να είσαι προετοιμασμένος να δώσεις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικές με την εμπειρία και τα προσόντα σου και να είσαι σε θέση να εξηγήσεις γιατί θέλεις τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. 

Ωστόσο, όταν πρόκειται για τον τομέα των οικονομικών, θα πρέπει να προχωρήσεις ένα βήμα παραπέρα, αν θέλεις να “κερδίσεις” τη συνέντευξη. Μπορεί να σου ζητηθεί να μιλήσεις λεπτομερώς και να σχολιάσεις case studies. Αυτές οι απαντήσεις σου θα είναι καθοριστικές για το αποτέλεσμα της συνέντευξης. 

Τα case studies μπορεί να διαφέρουν από θέμα σε θέμα, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν την παρουσίαση ενός προβλήματος, ενός σκεπτικού ή μιας κατάστασης, την οποία θα πρέπει να αναλύσεις και να επιλύσεις επί τόπου. Θυμήσου ότι δεν περιμένουν από σένα να γνωρίζεις την ακριβή λύση. Ωστόσο, να είσαι προετοιμασμένος ότι θα χρειαστεί να εξηγήσεις πώς έφτασες στα συμπεράσματά σου με μια αιτιολογημένη και λογική απάντηση. Τα case studies αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο για τους εργοδότες να εξετάσουν τις αναλυτικές και δημιουργικές δεξιότητες του υποψηφίου, καθώς και την ικανότητά του πάνω στην επίλυση προβλημάτων. Συνεπώς, κάνε μια εξάσκηση πριν τη συνέντευξη για να τεστάρεις τις απαντήσεις σου και τις εξηγήσεις που θα δώσεις.

η διεξαγωγή λεπτομερούς έρευνας για την εταιρεία είναι κεντρικής σημασίας

Ακούγεται σαν κάτι προφανές, αλλά πολλοί υποψήφιοι ξεχνούν να ακολουθήσουν αυτό το βασικό βήμα και πολλοί μάλιστα θα υποτιμήσουν το χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστούν. Θυμήσου, αν θέλεις πραγματικά να δώσεις μια εντύπωση που θα “μείνει”, μην κάνεις την προετοιμασία σου την τελευταία στιγμή, αλλά ξεκίνα αρκετά νωρίτερα από την ημερομηνία της συνέντευξής σου. 

Μια εταιρεία δεν περιμένει από σένα να γνωρίζεις όλα τα ιστορικά της στοιχεία, αλλά θα περιμένει από σένα να έχεις κάνει κάποια προετοιμασία. Χρησιμοποίησε ως πηγές την ιστοσελίδα της εταιρείας και τις σελίδες που διαθέτει στα social media. Επίσης, είναι καλό να αναζητήσεις δελτία τύπου ή blogs, καθώς μπορεί να περιέχουν τα πιο αξιόλογα νέα για τον κλάδο. Εξίσου σημαντικό είναι να αναζητήσεις πρόσφατες ετήσιες ή τριμηνιαίες εκθέσεις και να προσπαθήσεις να μάθεις αν η εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Παρακολούθησε τις ειδήσεις και τις εξελίξεις στον τομέα σου, καθώς έτσι ενδέχεται να αποκτήσεις κάποιο χρήσιμο και επίκαιρο υλικό το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις για αναφορά όταν ερωτηθείς γιατί θέλεις να εργαστείς σε αυτόν τον τομέα.

Μια μικρή προειδοποίηση ωστόσο: μην απομνημονεύσεις απλώς όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Διάλεξε αυτές που θεωρείς ότι είναι πιο συναφείς και να είσαι σε θέση να τις αναλύσεις χρησιμοποιώντας την κρίση σου.

η τεχνική πτυχή της διαδικασίας της συνέντευξης

Είτε υποβάλεις αίτηση για μια θέση ανώτερου οικονομικού στελέχους, είτε για 
θέση που δεν απαιτεί εμπειρία, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για να απαντήσεις σε τεχνικές ερωτήσεις. Λόγω του ανταγωνισμού, οι εταιρείες θέτουν ολοένα και περισσότερες δύσκολες ερωτήσεις για να μετρήσουν το επίπεδο των ικανοτήτων των υποψηφίων.

Eνδέχεται να σε ρωτήσουν ποιες πιστεύεις ότι είναι οι τάσεις του κλάδου σου ή ακόμα και ποιες είναι οι προβλέψεις σου για το μέλλον. Μπορεί επίσης να σου θέσουν και κάποια απροσδόκητα ερωτήματα για να δουν πώς θα αντιδρούσες σε μια κατάσταση κρίσης.

Επιπλέον, μπορεί να περιμένουν από σένα να έχεις μια πλήρη κατανόηση της χρηματοοικονομικής μοντελοποίησης, τόσο σε μακροοικονομική όσο και σε μικροοικονομική κλίμακα, και να πεις πώς αυτή εφαρμόζεται στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Λογικά δεν περιμένουν να είναι όλες σου οι απαντήσεις σωστές, αλλά σίγουρα θα πρέπει να γνωρίζεις πώς λειτουργεί η μοντελοποίηση και γιατί είναι επωφελής για την εταιρεία.

Αναζητάς τον επόμενο ρόλο σου στα Οικονομικά; Δες όλες τις διαθέσιμες θέσεις μας.