από τη Linda Matias, συγγραφέα του βιβλίου "201 Knock out Answers to Tough Interview Questions"

Σύμφωνα με τη L. Matias ένα συνηθισμένο παράπονο από όσους βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, είναι ότι ενώ πάνε σε πολλά interviews δεν καταφέρνουν να φτάσουν στο τελικό στάδιο της διαδικασίας, έτσι ώστε να τους γίνει πρόταση για συνεργασία.

Μήπως χάνετε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τις απαντήσεις που δίνετε κατά τη διάρκεια ενός interview ;

Παρακάτω θα βρείτε επτά πιθανά σενάρια σε ερωτήσεις και απαντήσεις από ένα interview, τα λάθη που μπορεί να κάνουν οι υποψήφιοι για εργασία καθώς και προτάσεις για να αντιμετωπίσετε την κάθε περίπτωση σύμφωνα με τη συγγραφέα L. Matias.

Σενάριο 1ο : Στο interview σας ρωτάνε σχετικά με τα μεγάλα κενά στην καριέρα σας ή για τις πολλές μετακινήσεις που αναφέρονται στο βιογραφικό σας. Εσείς δίνετε μια γενική απάντηση ή κρατάτε μια αμυντική στάση για να δικαιολογηθείτε.

Τι μπορείτε να πείτε: Όταν κάποιος σας καλεί για interview έχει διαβάσει το βιογραφικό σας και σίγουρα έχει εντοπίσει τις πιθανές αδυναμίες του. Αφού οι μετακινήσεις στο βιογραφικό σας δεν προκάλεσαν αρνητική εντύπωση όταν σας κάλεσαν σε συνάντηση, προσέξτε τις απαντήσεις σας για να μη δημιουργήσετε λανθασμένη εντύπωση. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να εξηγήσετε τις σχετικές λεπτομέρειες με ευθύτητα χωρίς να γίνεται συναισθηματικοί. Αποφύγετε απαντήσεις όπως, “ Στο παρελθόν έκανα το λάθος να αποδεχθώ μια πρόταση βασισμένη στις οικονομικές απολαβές. Αυτό οδήγησε στο να ακολουθήσουν και οι επόμενες μετακινήσεις γιατί δεν ήμουν απόλυτα ευχαριστημένος. Τώρα πια αναζητώ μια εταιρία όπου θα αμείβομαι καλά και οι αξίες της θα ταιριάζουν με τις δικές μου ”

Σενάριο 2ο : Σας ρωτάνε, “...και γιατί να σας προσλάβουμε στην εταιρία μας; ”. Ενώ έχετε αναλύσει όλες τις επαγγελματικές σας δεξιότητες που είναι αντίστοιχες με την περιγραφή της θέσης, θα μπορούσατε να προχωρήσετε ένα βήμα παραπάνω.

Τι μπορείτε να πείτε: “ Αυτή είναι μια εύλογη ερώτηση που μπορεί να έχει κάθε εργοδότης ” . Αποφύγετε να δώσετε απαντήσεις “ κλισέ “ όπως, “ θα μπορούσατε να με δοκιμάσετε στις αρμοδιότητες της εργασίας που μου προτείνετε για να κατανοήσετε καλύτερα τις επαγγελματικές μου δεξιότητες και την ηθική μου “.

Σενάριο 3ο : Μια συνηθισμένη ερώτηση που πρέπει να περιμένετε και στην οποία συχνά δίνονται περίεργες απαντήσεις είναι “ γιατί επιθυμείτε να αποχωρήσετε από την παρούσα εργασία σας; “ Πολλές φορές οι απαντήσεις μας στηρίζονται σε αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις όπως “ το αφεντικό μου δε με συμπαθεί και με έχει στο μάτι” “ο προϊστάμενός μου δε με λαμβάνει υπόψιν του στις προαγωγές”

Τι μπορείτε να πείτε: Γενικότερα στα interviews, η ειλικρίνεια στις απαντήσεις μας είναι η καλύτερη πρακτική που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Παρ' όλα αυτά υπάρχει διαφορά μεταξύ της ειλικρινείας και της χρήσης εκφράσεων που θα δημιουργήσουν αρνητική εντύπωση για εμάς. Μια ειλικρινή ουδέτερη απάντηση που δεν θα σας έβλαπτε είναι “ στην εταιρία ΑΒΓ έφτασα στο ανώτερο επίπεδο που θα μπορούσα. Για αυτό τώρα ψάχνω μια θέση εργασίας με μεγαλύτερες προκλήσεις“

Σενάριο 4ο : Επειδή ο μέσος εργαζόμενος αναζητά εργασία περίπου κάθε δύο χρόνια, σε ένα interview είναι πιθανόν να θέλουν να μάθουν για πόσο χρονικό διάστημα είστε διατεθειμένοι να εργαστείτε στο νέο εργοδότη. Χωρίς να είστε σίγουροι απαντήσατε “ Μέχρι να πάρω σύνταξη” . Με μια πρώτη ματιά η απάντησή σας ακούγεται τέλεια επειδή δείχνετε τη δέσμευση που θέλετε να έχετε με το νέο σας εργοδότη. Παρ' όλα αυτά, στο σημερινό εργασιακό περιβάλλον μια τέτοια απάντηση μπορεί να μην ακουστεί πολύ πιστευτή.

Τι μπορείτε να πείτε: Δείξτε την φιλοδοξία σας και την επαγγελματική σας αφοσίωση λέγοντας “ Επιθυμώ να παραμείνω στο νέο εργοδότη μου όσο μπορώ να συνεισφέρω στο τμήμα που θα εργάζομαι, ενώ παράλληλα θα μπορώ να εξελίσσομαι επαγγελματικά. ”

Σενάριο 5ο : Φτάνετε αργοπορημένος σε ένα interview. Λόγω άγχους και νευρικότητας χρησιμοποιείτε μια δικαιολογία, κάτι το οποίο θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο γεγονός, από ότι χρειάζεται.

Τι μπορείτε να πείτε: Ζητήστε συγνώμη και δείξτε άμεσα το ενδιαφέρον σας στη συνάντηση λέγοντας “ Ζητώ ειλικρινά συγνώμη για την καθυστέρηση μου. Ανυπομονώ να συζητήσουμε για τις λεπτομέρειες του βιογραφικού μου και το πώς οι γνώσεις μου και η εμπειρία μου θα ταιριάξουν με τη θέση για την οποία αναζητάτε προσωπικό.”

Σενάριο 6ο : Προς το τέλος ενός interview, συνήθως δίνεται η ευκαιρία για ερωτήσεις. Μια ερώτηση που γίνεται από υποψήφιους για εργασία είναι “Πόσο σύντομα θα καταλήξετε στην απόφαση σας ;”

Τι μπορείτε να πείτε: "Λαμβάνοντας υπόψιν την σημερινή μας συνάντηση υπάρχει κάποια επιφύλαξη στο να μου κάνετε μια πρόταση συνεργασίας;”. Αν υπάρχει κάποιος λόγος που δεν μπορεί άμεσα να σας προταθεί συνεργασία, μπορείτε να κάνετε μια υπενθύμιση σχετικά με προσόντα σας και το κατά πόσο αυτά ταιριάζουν με τη δουλεια. Αν πάλι σας απαντήσουν πως δεν υπάρχει καμία επιφύλαξη μπορείτε να πείτε “ Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η θέση για την οποία συζητήσαμε και θα επιθυμούσα μια πρόταση συνεργασίας”. Θα εντυπωσιαστείτε από το πόσες εταιρίες μετά από ένα έλεγχο συστάσεων θα σας κάνουν πρόταση για συνεργασία.

Σενάριο 7ο : Κατά τη διάρκεια του interview θα ρωτηθείτε για τις απολαβές που επιθυμείτε. Βασισμένοι σε συμβουλές τρίτων απαντάτε με ερώτηση “ Υπάρχει κάποιο budget για την συγκεκριμένη θέση ;” Εφόσον σε ανάλογη ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνάντησης σας δώσετε την ίδια απάντηση ξανά , πιθανόν να δημιουργήστε δυσαρέσκεια.

Τι μπορείτε να πείτε: Είναι αποδεκτό να αποφεύγετε να απαντήσετε. Αν όμως ρωτηθείτε παραπάνω από μία φορά μπορείτε να απαντήστε δίνοντας ένα μέγεθος των απολαβών που επιθυμείτε λέγοντας “ Σύμφωνα με την περιγραφή της θέσης, καθώς και τα αποτελέσματα που μπορώ να καταφέρω, επιθυμώ η αμοιβή μου να κυμανθεί από 2.000 € μέχρι 3.000 €.

Με τις κατάλληλες απαντήσεις μπορείτε να μετατρέψετε τις δύσκολες ερωτήσεις σε πιθανές ευκαιρίες η ακόμα και σε προτάσεις για συνεργασία.
Πηγή: Linda Matias: 201 Knockout Answers to Tough Interview Questions: The Ultimate Guide to Handling the New Competency-Based Interview Style, AMACOM, October 28, 2009