Η ευγνωμοσύνη αποτελεί μία παγκόσμια έννοια η οποία όταν εκφράζεται, ακόμα και με ένα απλό "ευχαριστώ", μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να προάγει καλύτερες σχέσεις στον χώρο εργασίας.

Η αναγνώριση και η εκδήλωση εκτίμησης στον χώρο εργασίας έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Και αυτό γιατί, έχει παρατηρηθεί ότι με αυτόν τον τρόπο, καλλιεργείται ο σεβασμός μεταξύ των συναδέλφων, τονίζεται το ηθικό τους και ενισχύεται η προσωπική και επαγγελματικη τους εξέλιξη, δημιουργώντας ένα φιλικό και υποστηρικτικό περιβάλλον.

Παρακάτω θα αναλύσουμε το θετικό αντίκτυπο της έκφρασης ευγνωμοσύνης στους/στις συναδέλφους σου και θα αναφερθούμε σε τρόπους με τους οποίους αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί αποτελεσματικά και με ειλικρίνεια.

γιατί είναι σημαντικό να ευχαριστείς τους/τις συναδέλφους σου

Η ευγνωμοσύνη δεν πρόκειται για ένα απλό "ευχαριστώ", καθώς φανερώνει παράλληλα την αναγνώριση και την εκτίμηση για την προσπάθεια των συναδέλφων σου. Το να εκφράζεις ευγνωμοσύνη ενθαρρύνει επίσης τους/τις άλλους/ες να κάνουν το ίδιο, δημιουργώντας μια θετική ατμόσφαιρα στο χώρο εργασίας και βελτιώνοντας τη συνολική εργασιακή εμπειρία.

Ακολουθούν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να ευχαριστείς τους/τις συναδέλφους σου.

1. ενισχύει την καριέρα σου

Η ευγνωμοσύνη μπορεί να αποτελέσει ένα κρίσιμο βήμα για την ανάπτυξη της καριέρας σου. Όταν εκφράζεις ευγνωμοσύνη, φανερώνεται ότι αναγνωρίζεις την προσπάθεια που καταβάλλουν τόσο οι συνάδελφοί σου, όσο κι εσύ ο/η ίδιος/α στην ομάδα.

Όταν ευχαριστείς έναν/μία συνάδελφο, είναι πιθανότερο να το ανταποδώσει, δημιουργώντας έναν κύκλο αμοιβαίας εκτίμησης που μπορεί να βοηθήσει στη συνεργασία και στη δικτύωση.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να κερδίσεις το σεβασμό τόσο των συναδέλφων, όσο και της διοίκησης, δημιουργώντας ευκαιρίες για να εξελίξεις την καριέρα σου.

2. ενισχύει την αυτοεκτίμηση και προάγει την ψυχική ευεξία

Η αναγνώριση της ευγνωμοσύνης μπορεί να δημιουργήσει ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον και κατ’ επέκταση να βελτιώσει την ψυχολογική και σωματική ευεξία.

Παράλληλα, όταν εκφράζεις ευγνωμοσύνη προς τους συναδέλφους σου, ενισχύεις τη φήμη σου ως ένα άτομο που εκτιμά τη συνεισφορά των συναδέλφων του.

3 τρόποι να ευχαριστήσεις τους/τις συναδέλφους σου

Αφού αναφερθήκαμε στους λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η έκφραση ευγνωμοσύνης προς τους/τις συναδέλφους σου, τόσο για την καριέρα σου, όσο και για την προσωπική σου ευημερία, θα αναλύσουμε τρεις τρόπους με τους οποίους μπορείς να εκφράσεις την ευγνωμοσύνη σου.

1. η δύναμη του "ευχαριστώ"

Ένα "ευχαριστώ" μπορεί να αλλάξει την ημέρα κάποιου/ας. Μπορεί να ξεκινήσει με την αναγνώριση ενός/μιας συναδέλφου για τη βοήθειά του μέσω email ή μηνυμάτων κατά τη διάρκεια μιας ομαδικής συνάντησης ή να αφήσεις ένα σημείωμα στο γραφείο τους.

Είναι σημαντικό να εκφράζεις με ειλικρίνεια την ευγνωμοσύνη σου, κάθως με αυτόν τον τρόπο καθιστάς πιο δύσκολο για τους άλλους να αγνοήσουν τα λόγια σου, δείχνοντάς τους τη σημασία που έχει για σένα η προσφορά τους. Μη περιοριστείς σε ένα απλό ευχαριστώ, καλό θα ήταν να αναλύσεις λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους είσαι ευγνώμων.

Παρακάτω βρίσκονται κάποιες φράσεις που θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις για να εκφράσεις την ευγνωμοσύνη σου προς τους/τις συναδέλφους σου:

  • Εκτιμώ τον χρόνο και την προσπάθειά σου να με βοηθήσεις
  • Ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο, για να με βοηθήσεις με την παρουσίαση
  • Η προσοχή που έδωσες στις λεπτομέρειες με βοήθησε να συνειδητοποιήσω πού μπορώ να βελτιωθώ

Η εργασία από απόσταση δεν έχει μειώσει την ανάγκη για ευγνωμοσύνη, αντίθετα, είναι πιο σημαντική από ποτέ. Καθώς η φυσική απόσταση χωρίζει τα μέλη της ομάδας, είναι σημαντικό να αυξήσεις τη συχνότητα με την οποία εκφράζεις ευγνωμοσύνη προς τους/τις συναδέλφους σου. 

Στην ψηφιακή εποχή, μπορείς να εκφράσεις την ευγνωμοσύνη σου μέσω email, μηνυμάτων και δημόσιων αναφορών.

Η εργασία από το σπίτι είναι ένας τύπος εργασίας που προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα. Δες αναλυτικά ποια είναι αυτά.

διάβασε το άρθρο

2. διαμόρφωση του στυλ ηγεσίας με παραδείγματα

Σε ορισμένα επαγγελματικά περιβάλλοντα, η εκφραση ευγνωμοσύνης μπορεί μερικές φορές να θεωρείται ως ένδειξη αδυναμίας. Παρ' όλα αυτά, αυτό μπορεί να αλλάξει εάν οι άνθρωποι αρχίσουν να υιοθετούν αυτήν την προσέγγιση και να προωθούν μια αλλαγή στην κουλτούρα της εταιρείας.

Η εκφραση ευγνωμοσύνης δεν υποβιβάζει το ρόλο σου. Αντιθέτως, φανερώνει ότι αισθάνεσαι αρκετά ασφαλής, για να αναγνωρίσεις τις προσπάθειες των άλλων. Το επαγγελματικό σου κύρος μπορεί να διαμορφώσει την εικόνα σου ως ηγέτη που εκτιμούν οι συνάδελφοί σου.

Για τους φιλόδοξους ηγέτες, η έκφραση ευγνωμοσύνης μπορεί να αποτελέσει μια πολύτιμη δεξιότητα που εντάσσεται στο στυλ ηγεσίας τους. Η τακτική αναγνώρισης των συνεισφορών της ομάδας κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, η εφαρμογή ιδεών βασισμένων στην ανατροφοδότηση των εργαζομένων για την ενίσχυση της εργασιακής ικανοποίησης και η προώθηση προγραμμάτων αναγνώρισης μπορούν να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα εκτίμησης εντός της εταιρείας. Οι ηγέτες που δίνουν το παράδειγμα διαμορφώνουν την εταιρική κουλτούρα, προάγοντας ένα εργασιακό περιβάλλον γεμάτο ευγνωμοσύνη, αισιοδοξία και συνεργασία.

3. ένα μικρό δώρο έχει σημαντικό αντίκτυπο

Ένα μικρό δώρο είναι ένας τρόπος να φανερώσεις την ευγνωμοσύνη στους/στις συναδέλφους σου προκειμένου να νιώσουν πόσο σημαντικοί/ες είναι. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι ακριβό. Ένα απλό σημείωμα, ένα φλιτζάνι καφέ ή ακόμα και ένα πακέτο από τα αγαπημένα τους σνακ είναι αρκετό για να τους χαροποιήσει.

Το σημαντικό σε ένα δώρο είναι η ειλικρίνεια, ο στόχος σου είναι να αναγνωρίσεις τις προσπάθειές τους και να εκφράσεις την εκτίμηση σου για τη βοήθεια και τη στήριξή τους. Μια μικρή πράξη ενισχύει το δέσιμο μεταξύ των μελών της ομάδας, δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα υποστήριξης και φροντίδας, που ενισχύει τις εργασιακές σχέσεις.


η ευγνωμοσύνη υπερβαίνει τα κοινωνικά πρότυπα

Η εκδήλωση ευγνωμοσύνης στο χώρο εργασίας δεν αποτελεί μια κοινωνική πράξη ευγένειας, αλλά είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να επιταχύνει την επαγγελματική εξέλιξή σου. Δημιουργεί ένα περιβάλλον, όπου οι άνθρωποι αισθάνονται εκτίμηση και είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν. Ξεκίνησε σήμερα, με ένα "ευχαριστώ" προς τους συναδέλφους σου για τις προσπάθειες τους. Τα οφέλη στην προσωπική επιτυχία, τη συνεργασία και την επαγγελματική εξέλιξη αξίζουν κάθε προσπάθεια.

Εάν επιθυμείς να εξελίξεις την καριέρα σου, τότε επικοινώνησε μαζί μας. Οι σύμβουλοί μας είναι εδώ για να σε βοηθήσουν να βρεις τη θέση εργασίας που σου ταιριάζει.