Η αποχώρηση από μια εργασία εντός του πρώτου έτους είναι πιο συνηθισμένη απ’ ότι νομίζεις. Στα πρώτα στάδια ενός νέου ρόλου, μπορεί να συνειδητοποιήσεις γρήγορα ότι το περιβάλλον ή τα καθήκοντά σου δεν συμβαδίζουν με τις προσδοκίες σου, γεγονός που ίσως σε δυσκολέψει στα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα. Μπορεί να μην είσαι ευχαριστημένος/η με τη νέα σου θέση, να μην σου ταιριάζει το περιβάλλον ή να αισθάνεσαι ότι δεν εκτιμάται η προσπάθειά σου. 

Ωστόσο, η αποχώρηση από μία εργασία σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα μέσα στους πρώτους 3 ή 6 μήνες, μπορεί να προβληματίσει τον/την επόμενο/η πιθανό/η εργοδότη/τρια σου. Παρόλα αυτά, το να παραμείνεις σε μία εταιρεία, η οποία δεν συμβαδίζει με τους επαγγελματικούς σου στόχους και αξίες μπορεί να επιφέρει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά αποτελέσματα. 

Παρακάτω θα αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πρόωρης αποχώρησης από μία εργασία και θα σου δώσουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές προκειμένου να λάβεις αποφάσεις που πιστεύεις ότι είναι καλύτερες για το μέλλον σου. 


μπορώ να παραιτηθώ από τη θέση μου αν δεν έχει περάσει ένας χρόνος;

Μπορείς να δηλώσεις παραίτηση από την εργασία σου ακόμη και αν δεν έχεις κλείσει χρόνο.

Αν προσπαθείς για το καλύτερο αλλά παρόλα αυτά ακόμα αισθάνεσαι ότι η εταιρεία στην οποία εργάζεσαι δεν είναι η κατάλληλη επιλογή για σένα, έχεις τη δυνατότητα να υποβάλλεις την παραίτησή σου και να αποχωρήσεις οποιαδήποτε στιγμή.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράμετροι που θα ήταν ωφέλιμο να γνωρίζεις:

 • Η επανειλημμένη αποχώρηση από θέσεις εργασίας μετά από σύντομη χρονική περίοδο μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες στους πιθανούς εργοδότες σχετικά με τη σταθερότητα, τη δέσμευση και την επαγγελματική σου ηθική. Γι' αυτό το λόγο είναι απαραίτητο πριν από κάθε σου απόφαση, να σκεφτείς τα πλεονεκτήματα που σου προσφέρει η τρέχουσα εργασία σου όπως για παράδειγμα το θετικό εργασιακό περιβάλλον ή η εξέλιξη των δεξιοτήτων σου.
 • Πριν υποβάλλεις την παραίτησή σου, βεβαιώσου ότι δεν παραβιάζεις κανέναν όρο που ορίζεται στο συμβόλαιό σου.
 • Αν κατέχεις υψηλόβαθμη θέση ή εργάζεσαι σε κλάδο με έντονο ανταγωνισμό ή προθεσμίες παραγωγής, η περίοδος ενημέρωσης για την αποχώρησή σου είναι πιθανό να είναι χρονικά μεγαλύτερη.
 • Σε μερικές περιπτώσεις, για λόγους ασφαλείας δεδομένων και πληροφοριών, ο/η επόμενός/η σου εργοδότης/τρια δεν μπορεί να είναι άμεσος ανταγωνιστής ή πελάτης της προηγούμενης σου εταιρείας, για κάποιο χρονικό διάστημα. 

Αν δεν μπορείς να παραιτηθείς λόγω των όρων που υπάρχουν στη σύμβασή σου, τότε θα μπορούσες να προσεγγίσεις τον/την υπεύθυνο/η σου για να συζητήσεις εναλλακτικές, όπως η μετάβασή σου σε άλλα τμήματα ή ομάδες ή μια συμφωνία για τη λήξη του συμβολαίου σου με αποζημίωση.

λόγοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι επιλέγουν να παραιτηθούν σε λιγότερο από έναν χρόνο

Αν αισθάνεσαι ότι δεν αξιοποιείς πλήρως τις επαγγελματικές σου ικανότητες ή υπάρχουν προσωπικοί λόγοι που σε επηρεάζουν, είναι λογικό να σκέφτεσαι την παραίτηση από την εργασία σου.

Παρακάτω θα αναλυθούν 4 κοινοί λόγοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι/ες επιλέγουν να παραιτηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

1. δεν αξιοποιείς πλήρως τις επαγγελματικές σου ικανότητες

Μη συμβιβάζεσαι με μια εταιρεία που δεν εκτιμά τις ικανότητές σου, ειδικά αν αισθάνεσαι ότι οι δυνατότητες, οι δεξιότητες και οι γνώσεις σου δεν εφαρμόζονται πλήρως στο ρόλο σου και περιορίζονται οι ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης. 

Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μια δυσάρεστη εργασιακή εμπειρία, ειδικά αν καλείσαι να αναλάβεις επιπλέον ευθύνες ή καθήκοντα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις ικανότητές σου. Το γεγονός αυτό, μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα για το ρόλο σου και τους συναδέλφους σου, ή να σε οδηγήσει στην πεποίθηση ότι εκείνοι/ες είναι υπεύθυνοι/ες για τον περιορισμό των δυνατοτήτων σου.

Τα αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Έλλειψη αξιοποίησης των δεξιοτήτων και της γνώσης
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση
 • Εργασιακή ανασφάλεια
 • Αργή επαγγελματική εξέλιξη

Μην χάνεις χρόνο και εξερεύνησε νέες ευκαιρίες εργασίας που να αναδεικνύουν τις ικανότητές σου και θα σε βοηθήσουν να προοδεύσεις επαγγελματικά.

2. δεν αντιστοιχεί η κουλτούρα της εταιρείας στις δικές σου ανάγκες ή προτιμήσεις

Είναι σημαντικό να αισθάνεσαι ότι η κουλτούρα της εταιρείας σου ταιριάζει προκειμένου να καταφέρεις να προσαρμοστείς στο περιβάλλον και να πετύχεις επαγγελματικά. 

Σύμφωνα με την έρευνα Workmonitor της Randstad για το 2024, κάποιες από τις σημαντικότερες αξίες στο χώρο εργασίας είναι:

 • Η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
 • Η αναγνώριση και τα κίνητρα
 • Ορθοί τρόποι ηγεσίας και επικοινωνίας
 • Συνεργασία και καινοτομία
 • Διαφορετικότητα, ισότητα και συμπερίληψη 
 • Αυτονομία 

Αν οι αξίες του εργοδότη σου δεν συμβαδίζουν με τις δικές σου, πιθανότατα στο μέλλον η εργασία σου να μην σε γεμίζει, αλλά και να μην νιώθεις το αίσθημα του 'ανήκειν’.

Κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του αξίες, και κάποιες από αυτές είναι μη διαπραγματεύσιμες. Εάν δεν συμφωνείς με τις αξίες της τρέχουσας εταιρείας σου είναι καλύτερο να αναζητήσεις μία νέα, που να ταυτίζεσαι με τις αξίες και το όραμά της. 

3. προσωπικές συνθήκες

Απρόβλεπτες προσωπικές ή οικογενειακές συνθήκες, όπως για παράδειγμα λόγοι υγείας μπορεί να καταστήσουν αδύνατη την παραμονή σου στην εταιρεία. Από την άλλη όμως, ίσως χρειάζεται να παραμείνεις σε μία εργασία προκειμένου να ανταπεξέλθεις στις οικονομικές σου υποχρεώσεις. Αν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους, καλό θα ήταν να επικοινωνήσεις με τον/την υπεύθυνο/η σου προκειμένου να συζητήσεις το ενδεχόμενο του ευέλικτου ωραρίου ή τη μείωση του ωραρίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει κατανόηση και υποστήριξη από τον/την εργοδότη/τρια. 

Προσωπικοί λόγοι που θα ήταν καλό να λάβεις υπόψιν σου κατά την αποχώρησή σου:

 • Προσωπικοί λόγοι υγείας
 • Φροντίδα εξαρτώμενων μελών
 • Μετεγκατάσταση
 • Ευκαιρίες εκπαίδευσης
 • Burnout

4. αστάθεια της εταιρείας

Εάν η εταιρεία για την οποία εργάζεσαι αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες ή εντοπίζονται υψηλά ποσοστά παραίτησης των εργαζομένων, είναι λογικό να αναζητήσεις ευκαιρίες σε εταιρείες που σου προσφέρουν εργασιακή σταθερότητα. 

Λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην αποχώρηση περιλαμβάνουν: 

α. οικονομικά προβλήματα

Οι οικονομικές δυσκολίες μπορεί να επηρεάσουν την εργασιακή σου ασφάλεια ειδικά αν η εταιρεία αναζητά συνεχώς τρόπους να μειώσει τα έξοδά της. Αντί να αισθάνεσαι συνεχώς πίεση και να ανησυχείς για το πώς θα ανταπεξέλθεις στα έξοδά σου, ίσως θα ήταν καλό να αναζητήσεις μία εργασία που σου προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια. 

β. υψηλά ποσοστά παραίτησης των εργαζομένων

Είναι δύσκολο να δεθείς με την ομάδα σου όταν τα μέλη της αλλάζουν συνεχώς. Τα υψηλά ποσοστά παραίτησης των εργαζομένων ίσως να αποτελούν ενδείξεις ενός τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος, γεγονός το οποίο μπορεί να σου δημιουργήσει συναισθήματα έντονου άγχους.

γ. ηγετικά στελέχη που αλλάζουν διαρκώς

Η έλλειψη αποτελεσματικής ηγεσίας μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση, λανθασμένες αποφάσεις και αποθάρρυνση των εργαζομένων που δεν γνωρίζουν πώς μπορούν να συνεισφέρουν ή να αναπτυχθούν σε μια εταιρεία. Σε αυτήν την περίπτωση, η απόφαση να αποχωρήσεις από μια εταιρεία που αντιμετωπίζει δυσκολίες, σου δίνει τη δυνατότητα να εργαστείς σε ένα άλλο περιβάλλον που σου επιτρέπει να αναπτύξεις τις ικανότητές σου.

δ. αλλαγή καριέρας

Είναι γεγονός ότι δεν μπορείς πάντα να προβλέψεις την πορεία της καριέρας σου. Πιθανότατα να ανακαλύψεις ότι αυτό που αρχικά θεωρούσες ως την καλύτερη επιλογή για σένα, πλέον δεν συμβαδίζει με τους στόχους σου. Βάσει της παραπάνω διαπίστωσης μπορεί να χρειαστεί να αποκτήσεις τις κατάλληλες δεξιότητες και γνώσεις προκειμένου να πραγματοποιήσεις αυτή την αλλαγή. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι άνθρωποι εργάζονται σε θέσεις οι οποίες δεν σχετίζονται με το αρχικό τους πτυχίο ή την προηγούμενη εμπειρία τους. 

Η θέση σου στην εταιρεία και οι δεξιότητές σου είναι χρήσιμο να συμβαδίζουν με τους επαγγελματικούς σου στόχους. Αν ο τομέας που επιθυμείς να εργαστείς απαιτεί συγκεκριμένες τεχνικές δεξιότητες ή αν παρατηρείς ότι οι γνώσεις σου δεν επαρκούν για να προχωρήσεις στην αναζήτηση μιας νέας εργασίας, τότε είναι σημαντικό να επενδύσεις στην εκπαίδευσή σου. Αν και αυτό απαιτεί χρόνο και χρήματα, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ επωφελή για σένα προσωπικά και επαγγελματικά, σε αντίθεση με το να παραμένεις σε ένα ρόλο που δεν σου ταιριάζει.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν να αποχωρήσουν από μια εργασία μετά από σύντομο χρονικό διάστημα. Οποιοσδήποτε και αν είναι ο λόγος, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψιν σου τόσο τα πλεονεκτήματα, όσο και τα μειονεκτήματα της παραπάνω απόφασης.