Αν έχεις παρατηρήσει προβλήματα στο εργασιακό σου περιβάλλον, τα οποία δεν βελτιώνονται, αλλά δημιουργούν ένα τοξικό κλίμα, τότε καλό θα ήταν να αναζητήσεις νέες επαγγελματικές ευκαιρίες

Είναι διαφορετικό το να παραμένεις σε μία θέση, η οποία σου αρέσει, από το να προσπαθείς να διορθώσεις μία τοξική εργασιακή κουλτούρα χωρίς υποστήριξη. 

Αν η δυσφορία και η ψυχική εξάντληση είναι τα μόνα συναισθήματα που σου δημιουργεί το εργασιακό σου περιβάλλον, τότε μάλλον πρέπει να κάνεις κάτι γι’ αυτό.

δύσκολες μέρες ή τοξικό εργασιακό περιβάλλον;

Πράγματι, είναι απόλυτα λογικό να υπάρχουν δύσκολες μέρες στο γραφείο και η συνεργασία με τους/τις συναδέλφους να μην είναι πάντα εύκολη και λειτουργική.

Είναι λογικό να μην συνεργάζεσαι πάντα τέλεια ή να μην ταιριάζεις με όλους/ες τους/τις συναδέλφους σου. Ίσως επίσης, να βρεθείς και σε ένα περιβάλλον που δεν δίνεται η απαραίτητη σημασία στην ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Δυστυχώς, αρκετοί οργανισμοί εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν τα σημάδια  ενός τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος.

τοξικό περιβάλλον εργασίας.

άκουσε το podcast

Για να μειώσεις τον αντίκτυπο ενός τοξικού περιβάλλοντος, μέχρι να βρεις την επόμενή σου θέση, μπορείς να ακολουθήσεις τις παρακάτω πρακτικές:

πώς να ανταπεξέλθεις σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον;

1. μην παίρνεις προσωπικά ό,τι συμβαίνει

Αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο, ειδικά όταν κάποιος/α συνάδελφος σε έχει στοχοποιήσει. Μπορείς όμως είτε να το πάρεις προσωπικά, είτε να συνειδητοποιήσεις ότι το πρόβλημα είναι δικό τους και όχι δικό σου. Απομάκρυνε το συναίσθημα, μην αντιδράσεις και επικεντρώσου στην εργασία σου. Είναι γεγονός ότι δεν μπορείς να αλλάξεις τους ανθρώπους, μπορείς όμως να επηρεάσεις τη συμπεριφορά τους.

Αντιδρώντας με διαφορετικό τρόπο στην αρνητική συμπεριφορά κάποιου/ας, αυτόματα επηρεάζεις τον τρόπο που αυτός αντιδρά εκείνος/η απέναντί σου. Η τοξική συμπεριφορά συχνά ενισχύεται από τις αντίστοιχες αρνητικά φορτισμένες αντιδράσεις. 

2. αντίδρασε ψύχραιμα

Η παθητική αποδοχή μιας κακής συμπεριφοράς δε θα επιφέρει αλλαγές και βελτίωση της κατάστασης. Αντιθέτως, όταν το άτομο που δημιουργεί τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν βρίσκει αντίσταση, είναι πιθανό η στάση του να γίνει περισσότερο χειριστική.

Σε περίπτωση που αγνοείς την κατάσταση και παρόλα αυτά δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σκέψου να φανερώσεις την δυσαρέσκειά σου - απλά βεβαιώσου ότι το κάνεις με ηρεμία και διακριτικότητα.

Το να εκδηλώνεις με ένταση τα συναισθήματά σου δεν θα φέρει το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Να θυμάσαι ότι μ' αυτό το τοξικό άτομο συνυπάρχεις στον ίδιο εργασιακό χώρο, γι' αυτό τον λόγο πρέπει να βεβαιωθείς ότι το άτομο απέναντί σου καταλαβαίνει τις συνέπειες των πράξεών του.

Είναι σημαντικό να μιλάς, να εκφράζεσαι και να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου, όπου χρειάζεται.

3. ενημέρωσε τον/την υπεύθυνό/η σου για την κατάσταση

Είναι γεγονός ότι και μόνο η σκέψη του να εμπλακεί ο/η υπεύθυνος/η σου μπορεί να σου προκαλέσει άγχος. 

Και αν σε αντιμετωπίσουν διαφορετικά; Και αν δε σε υποστηρίξουν; Μην αφήνεις αυτές τις σκέψεις να σε κυριεύουν.
Ένας/μια  καλός/η μάνατζερ είναι εκεί για να σε βοηθήσει, να σε ακούσει και να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, ώστε να δημιουργήσει ένα ασφαλές και εργασιακό περιβάλλον στο οποίο θα αισθάνεσαι ότι ανήκεις ισότιμα.

Εναλλακτικά, σκέψου να επικοινωνήσεις κατευθείαν με το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού καθώς ενδέχεται να μπορεί να σε βοηθήσει. 

Εάν κάποιος προκαλεί προβλήματα στον χώρο εργασίας, τα άτομα που μπορούν να το αλλάξουν αυτό οφείλουν να είναι ενημερωμένα. Μοιράσου τις σκέψεις σου, καθώς κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί όταν δεν γίνεται γνωστό. 
 

4. θέσε ξεκάθαρα όρια 

Εάν ο/η υπεύθυνος/η σου, για παράδειγμα, σε υποχρεώνει να εργάζεσαι συστηματικά εκτός του ωραρίου σου, δεν σου δίνει σαφείς οδηγίες σχετικά με τα παραδοτέα και τα χρονοδιαγράμματα,  επιφέροντάς σου αλλαγές στον προγραμματισμό των εργασιών σου, θα ήταν καλό να συζητήσεις ένα πλάνο εργασιών για το οποίο θα έχετε συμφωνήσει από κοινού.

Μη διστάσεις να το ζητήσεις όσες φορές χρειαστεί ώστε να γίνει κατανοητό. Επικεντρώσου σε σένα, στις δυνατότητές σου και σε αυτό που μπορείς να συνεισφέρεις, καθορίζεις το πλαίσιο συνεργασίας σας. 

5. φρόντισε τον εαυτό σου

Ένα τοξικό περιβάλλον επιδρά στην εργασιακή σου απόδοση, καθώς επηρεάζει την ψυχολογία και την αυτοεκτίμησή σου. Παράλληλα, έχει επακόλουθα στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Σύμφωνα με την έρευνα workmonitor 2024 της Randstad, το 55% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν θα δεχόταν μία εργασία αν επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο. Φρόντισε να συναναστρέφεσαι με άτομα τα οποία είναι ευχάριστα και χαρούμενα στο χώρο εργασίας σου και παράλληλα φρόντισε τον εαυτό σου ακολουθώντας το προσωικό σου πλάνο ευεξίας με υγιεινό φαγητό, ύπνο και άσκηση. Αφιέρωσε χρόνο σε δημιουργικές δραστηριότητες που σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα και πέρνα χρόνο με τους δικούς σου ανθρώπους. 

Δεν έχεις καμία υποχρέωση να παραμείνεις σε ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας, ειδικά αν είσαι ο/η μόνος/νη που προσπαθεί να το αλλάξει αυτό. 

Ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας μας υπενθυμίζει τα χαρακτηριστικά που είναι σημαντικό να έχουμε σε εκτίμηση σε έναν χώρο εργασίας όπως:

  • συνεργασία και ομαδικότητα
  • θετικά και υποστηρικτικά άτομα στη διοίκηση & σε ηγετικές θέσεις
  • ακεραιότητα
  • καλοσύνη
  • διαφάνεια

Αν νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ένα εργασιακό περιβάλλον που δεν στηρίζει τις επαγγελματικές σου φιλοδοξίες, τα προσωπικά σου κίνητρα & το πλάνο καριέρας που θα ήθελες να έχεις, μήπως ήρθε η ώρα να εξετάσεις το ενδεχόμενο να αναζητήσεις μια επόμενη επαγγελματική ευκαιρία;

Δημιούργησε τον λογαριασμό σου και βρες την θέση εργασίας που σου ταιριάζει.

κάνε εγγραφή