Στη σημερινή γρήγορα εξελισσόμενη αγορά εργασίας, είναι χρήσιμο να παραμένεις διαρκώς ενημερωμένος/η για τις εξελίξεις, ειδικά αν αναζητάς το επόμενο επαγγελματικό σου βήμα

Καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι μεταβολές στον τομέα της βιομηχανίας και οι αλλαγές στις απαιτήσεις των καταναλωτών διαμορφώνουν ξανά την αγορά εργασίας κρίνοντας απαραίτητη τη διαρκή εξέλιξη των δεξιοτήτων. Παρακάτω θα βρεις έναν πλήρη οδηγό ανάπτυξής τους.

διαρκής εκπαίδευση

Προκειμένου να ξεχωρίσεις, είναι σημαντικό να φροντίζεις για τη συνεχή εκπαίδευσή σου. Αναζήτησε ευκαιρίες μάθησης, όπως online μαθήματα, εργαστήρια, webinars και εκδηλώσεις. Τα παραπάνω αποτελούν εξαιρετικούς τρόπους για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων καθώς η εκμάθηση νέων τεχνολογιών και η παρακολούθηση των εξελίξεων θα βοηθήσει να προσαρμοστείς σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς.

ενίσχυση της παραγωγικότητας με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ)

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στην καθημερινότητά σου μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτύξεις τις δεξιότητές σου και να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου. Στην έρευνα Workmonitor της Randstad, το 31% των εργαζομένων αναφέρει την τεχνητή νοημοσύνη ως επιθυμητή ευκαιρία για μάθηση και εξέλιξη στο εργασιακό περιβάλλον. 

Τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης θα σε βοηθήσουν να επικεντρωθείς στους τομείς που χρειάζονται εξέλιξη, μεγιστοποιώντας τη δυνατότητα μάθησης. Επιπλέον, μπορούν να αυτοματοποιήσουν επαναλαμβανόμενες εργασίες και να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις περισσότερο χρόνο για εκπαίδευση ή πρακτική εφαρμογή δεξιοτήτων.

Η αποδοχή της τεχνητής νοημοσύνης δεν αφορά μόνο την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων αλλά και τη χρήση της τεχνολογίας προκειμένου να εργαστείς πιο έξυπνα, επιτρέποντας σε κάθε άτομο να επιτύχει περισσότερα σε λιγότερο χρόνο.

εντοπισμός δεξιοτήτων 

Σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας, είναι κρίσιμο να εντοπίζεις τις πιο χρήσιμες δεξιότητες βάσει του κλάδου που επιθυμείς να εργαστείς. Θα ήταν καλό να παρακολουθείς τις αγγελίες εργασίας και τις απόψεις των ειδικών καθώς αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι επιθυμούν οι εργοδότες. Δεξιότητες όπως η ανάλυση δεδομένων, το ψηφιακό εμπόριο, ο προγραμματισμός, η διαχείριση έργων και η προσαρμοστικότητα σε νέα περιβάλλοντα αποτελούν περιζήτητες δεξιότητες σε διάφορους τομείς.

αξιολόγησε και ανάπτυξε τις δεξιότητες σου

Αφού έχεις εντοπίσει τις δεξιότητες με υψηλή ζήτηση, θα ήταν ωφέλιμο να αξιολογήσεις τις υπάρχουσες δεξιότητές σου. Εντόπισε τους τομείς που χρειάζεσαι βελτίωση ή εξειδίκευση.

Η δημιουργία ενός συνολικού πλάνου για την απόκτηση ή τη βελτίωση αυτών των δεξιοτήτων είναι σημαντική. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εγγραφή σε σχετικά μαθήματα, τη συμμετοχή σε εργαστήρια και επαγγελματικούς συλλόγους, την εθελοντική δραστηριότητα ή την ανάληψη έργων που σου επιτρέπουν να εξασκήσεις και να τελειοποιήσεις αυτές τις δεξιότητες. Παράλληλα, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων είναι πολύ πιθανό να συνδράμει και στην αύξηση του εισοδήματός σου.

αξιοποίησε τις πλατφόρμες διαδικτυακής μάθησης

Το διαδίκτυο προσφέρει πολλές πλατφόρμες μάθησης όπως η Coursera, η Udemy και το LinkedIn Learning.

Αυτές οι πλατφόρμες προσφέρουν μαθήματα σε διάφορους τομείς, επιτρέποντας να αποκτήσεις νέες δεξιότητες και γνώσεις όποτε επιθυμείς. Αρκετές πλατφόρμες παρέχουν επίσης πιστοποιήσεις κατά την ολοκλήρωση, προσθέτοντας αξιοπιστία στο σύνολο των δεξιοτήτων σου.

Τα διαδικτυακά μαθήματα δείχνουν επίσης στον/στην πιθανό/η εργοδότη/τρια ότι είσαι ενεργός/η και εκτός του χώρου εργασίας. Πέρα από την απόκτηση μιας νέας δεξιότητας φανερώνει την επιθυμία σου για εξέλιξη.

η δύναμη της δικτύωσης

Το διαδίκτυο δεν είναι μόνο ένα εργαλείο για την εύρεση επαγγελματικών ευκαιριών, αλλά και ένα μέσο για να δικτυωθείς και να ενημερωθείς από άλλους/ες εργαζόμενους/ες στον επιθυμητό κλάδο. Η δικτύωση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, το οποίο μπορείς να αξιοποιήσεις για να αποκτήσεις γνώσεις από επαγγελματίες στον χώρο, καθώς και από τους εξειδικευμένους recruiters μας.

Ακολούθησε (π.χ. στο Linkedin) και γνώρισε επαγγελματίες, εγγράψου σε ομάδες ή φόρουμ που σε αφορούν είτε online είτε offline και παρακολούθησε σεμινάρια ή εκδηλώσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις έναν οδηγό που μπορεί να σου παρέχει καθοδήγηση, αναλύσεις, γνώσεις και ευκαιρίες για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων σου.

Εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού: πώς μπορεί να συνεισφέρει στην αποτελεσματική αναζήτηση εργασίας; 

δες το άρθρο

ευελιξία και προσαρμοστικότητα

Η αγορά εργασίας διαρκώς εξελίσσεται, και το ίδιο θα ήταν καλό να συμβαίνει και με το σύνολο των δεξιοτήτων σου. Αναλυτικά, θα ήταν ωφέλιμο να αναπτύξεις τόσο τα hard όσο και τα soft skills σου. Τα hard skills αφορούν τις σχετικές με την εργασία γνώσεις και ικανότητες που χρειάζονται για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων σου. Αντίθετα, τα soft skills σχετίζονται με προσωπικές σου δεξιότητες που σε βοηθούν στον χώρο εργασίας. 

Επιπλέον, η ικανότητα προσαρμογής και το να είσαι ανοιχτός/η στην αλλαγή είναι απαραίτητες. Η δυνατότητα να μαθαίνεις γρήγορα, να προσαρμόζεσαι σε νέα περιβάλλοντα και να ανταποκρίνεσαι άμεσα, αποτελούν χαρακτηριστικά που κάθε εργοδότης/τρια αναζητά στον/στην εργαζόμενο/η του/της.

γνωστοποίησε τις δεξιότητές σου

Αφού αποκτήσεις νέες δεξιότητες, είναι σημαντικό να τις γνωστοποιήσεις. Ενημέρωσε το βιογραφικό σου, το προφίλ σου στο LinkedIn και χρησιμοποίησε και άλλες επαγγελματικές πλατφόρμες για να τις αναδείξεις. Διαμόρφωσε ανάλογα την περιγραφή προκειμένου να τονίζεται η επάρκεια και η εφαρμογή αυτών των νέων δεξιοτήτων σε πραγματικό περιβάλλον.

ενημερώσου για τις τάσεις στον κλάδο

Είναι απαραίτητο να παραμένεις ενήμερος/η για τις τάσεις στον κλάδο, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις μετατοπίσεις στην αγορά. Για να εξασφαλίσεις την ενημέρωσή σου, σχετικά με τον κλάδο που σε ενδιαφέρει, θα ήταν ωφέλιμο να εγγραφείς σε ενημερωτικά δελτία (newsletters), να ακολουθήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άτομα που έχουν συχνές και ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις, δραστηριότητες ή ανακοινώσεις. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποκτήσεις πολύτιμες πληροφορίες και να κατανοήσεις τις τάσεις και τις μελλοντικές εξελίξεις που επηρεάζουν τον κλάδο. 

ζήτα ανατροφοδότηση

Η αναζήτηση ανατροφοδότησης από συναδέλφους/ες ή επαγγελματίες στον χώρο είναι κρίσιμη για τη διαρκή βελτίωσή σου. Αξιοποίησε την ανατροφοδότηση για να καλλιεργήσεις και να ενισχύσεις τις δεξιότητές σου. Το να είσαι ανοικτός/η στην ανατροφοδότηση θα προάγει την προσωπική και επαγγελματική σου ανάπτυξη και θα σε βοηθήσει να προσαρμοστείς στην ανταγωνιστική και διαρκώς εξελισσόμενη αγορά εργασίας.

Σε έναν κόσμο εργασίας που εξελίσσεται διαρκώς, είναι σημαντικό, να αναπτύσσεις συνεχώς τις δεξιότητές σου. Σήμερα, η ενεργός συμμετοχή στα κοινωνικά δίκτυα θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας ενός/μιας υποψηφίου/ας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της παρουσίας στο διαδίκτυο για την προσωπική του/της επιτυχία. 

Δημιούργησε τον my randstad λογαριασμό σου και βρες την θέση εργασίας που σου ταιριάζει

κάνε εγγραφή