ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε για θέσεις εργασίας software engineer; 

Ίσως φαντάζεστε προγραμματιστές απομονωμένους στα γραφεία τους πάνω από ένα πληκτρολόγιο γράφοντας ασταμάτητα κώδικες ή εσωστρεφή άτομα που ασχολούνται μόνο με το αντικείμενό τους.

Καιρός να αναθεωρήσετε, γιατί από τη Silicon Valley, την καρδιά του τεχνολογικού κόσμου, μέχρι τη μικρότερη εταιρεία, οι μηχανικοί λογισμικού είναι πλέον περιζήτητοι και νούμερο ένα επιλογή ως υποψήφιοι εταιρειών. Τι είναι όμως αυτό που τους κάνει τόσο δημοφιλείς; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που τους ξεχωρίζουν; Παρακάτω, παρουσιάζουμε έναν συνδυασμό χαρακτηριστικών, επαγγελματικών και προσωπικών, που είναι απαραίτητα για μια λαμπρή καριέρα στο software engineer.

επαγγελματικές δεξιότητες 

Ένας software engineer πρέπει να διαθέτει άριστες δεξιότητες στα μαθηματικά και γενικότερα στον κλάδο της πληροφορικής. Η ικανότητα σε αυτά τα πεδία του δίνει τη δυνατότητα να εξοικειώνεται με τις καινούριες γλώσσες προγραμματισμού, με αποτέλεσμα να τις βελτιώνει αλλά ταυτόχρονα να καλυτερεύει και ο ίδιος την απόδοσή του. Επιπλέον, οι πεπειραμένοι του κλάδου γνωρίζουν πως ένας προγραμματιστής πρέπει να πειραματίζεται συνεχώς ώστε να δημιουργεί συστήματα, καλοσχεδιασμένα, χρήσιμα και εύκολα στη χρήση για τους μη εξοικειωμένους. Όλα αυτά δεν θα είχαν αποτέλεσμα αν ένας software engineer δεν διέθετε το βασικότερο χαρακτηριστικό για πολλούς -  αναλυτική σκέψη.  Όταν ένας software engineer είναι ικανός να αναλύει και να επεξεργάζεται δεδομένα και να καταφέρνει επιτυχώς να επιλύει προβλήματα που προκύπτουν η σταδιοδρομία του στον κλάδο θα είναι σίγουρα επιτυχημένη. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, ότι το προσόν της αναλυτικής σκέψης είναι και μια έμφυτη ικανότητα. 


προσωπικές δεξιότητες 


Όσον αφορά τα στοιχεία της προσωπικότητας ενός software engineer, τι πιο σημαντικό από το να έχει πάθος και περιέργεια για νέα πράγματα; Είναι ένα επάγγελμα που σίγουρα δεν απευθύνεται σε άτομα με χαμηλές προσδοκίες. Έτσι, όταν ένας προγραμματιστής παραμένει up-to-date με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και όταν δίνει προσοχή στη λεπτομέρεια, το αποτέλεσμα θα είναι επιτυχές. Το ομαδικό πνεύμα αλλά και η υπομονή είναι στοιχεία εξίσου σημαντικά για τη θέση, καθώς χωρίς αυτά είναι δύσκολο να επιτευχθεί πρόοδος ατομική αλλά και συλλογική. Συνοπτικά, μπορούμε να πούμε πως το επάγγελμά του του software engineer είναι ένας συνδυασμός δεξιοτήτων αλλά και φυσικού ταλέντου. Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι κι εδώ, ο επιτυχής συνδυασμός των παραπάνω προσόντων θα έχει ως αποτέλεσμα την εξέλιξη και την επιτυχία.