Δείξε στον πιθανό εργοδότη ότι είσαι η/ο ιδανική/ος υποψήφια/ος για τη θέση του software developer.

Από τα mobile apps μέχρι τα portals, το λογισμικό αποτελούν η βάση του ψηφιακού κόσμου. Ως εκ τούτου, χρειάζονται δημιουργικοί και ικανοί software developers για να σκεφτούν νέες ιδέες, να τις υλοποιήσουν και έτσι να τελειοποιήσουν τη λειτουργικότητα των εφαρμογών για κινητές συσκευές και υπολογιστές στις οποίες βασίζονται καθημερινά οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές/πελάτες. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αρκετά μεγάλη ζήτηση για software developers στην παγκόσμια αγορά εργασίας, με τα πλάνα προσλήψεων για θέσεις IT να βρίσκονται σε σταθερή άνοδο.

Η απόκτηση των γνώσεων μέσω των πτυχίων και των πιστοποιήσεων, είναι μόνο η αρχή για να ξεκινήσεις να ψάχνεις μια καλή θέση εργασίας που να σου ταιριάζει. Πρέπει επίσης να είσαι σε θέση να δώσεις πειστικές και ολοκληρωμένες απαντήσεις σε μια ποικιλία ερωτήσεων και να δημιουργήσεις ένα θετικό κλίμα με την/τον υπεύθυνη/ο προσλήψεων.

Για να σε βοηθήσουμε, έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με δείγματα ερωτήσεων και απαντήσεων για συνέντευξη software developer που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ώστε να αναπτύξεις τις δικές σου απαντήσεις και έτσι να μην βρεθείς απροετοίμαστη/ος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης.

συνηθισμένες ερωτήσεις συνέντευξης για software developers.

 • Για ποιον λόγο επέλεξες να ασχοληθείς με τον κλάδο της Πληροφορικής;
 • Ποιες γλώσσες προγραμματισμού γνωρίζεις και σε τι βάθος;
 • Μπορείς να περιγράψεις τα βήματα που απαιτούνται για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής;
 • Περίγραψε ένα αντίστοιχο project που ολοκλήρωσες με επιτυχία καθώς και τον ρόλο σου μέσα στην ομάδα του έργου.
 • Πώς διασφαλίζεις την ποιότητα του κώδικά σου και πώς διορθώνεις τυχόν σφάλματα/bugs;
 • Πώς ορίζεται ο αντικειμενοστραφής προγραμματισμός;

ερώτηση #1: για ποιον λόγο επέλεξες να ασχοληθείς με τον κλάδο της πληροφορικής;

Αυτή μπορεί να είναι μία από τις πιο γενικές ερωτήσεις συνέντευξης για κάποιον software developer, αλλά οι εργοδότες τη χρησιμοποιούν για να αξιολογήσουν το πάθος σου για τη δουλειά. Το να συζητήσεις γιατί επέλεξες τη συγκεκριμένη ειδικότητα μπορεί να φαίνεται εύκολο, αλλά αυτό που θα πεις μπορεί να έχει αντίκτυπο στο αποτέλεσμα της συνέντευξης σου.

Αυτή η ερώτηση σου δίνει την ευκαιρία:

 • Να σπάσεις τον πάγο και να έρθεις πιο κοντά με τον συνομιλητή σου
 • Να αναπτύξεις το ενδιαφέρον σου για το επάγγελμα σου
 • Να μιλήσεις για το background σου

Πώς θα μπορούσες να απαντήσεις:

 

quote icon

Πάντα είχα την ικανότητα να λύνω προβλήματα και πιστεύω ότι το λογισμικό κάνει ακριβώς αυτό. Επέλεξα μια καριέρα στην Πληροφορική και ειδικά στο software development, επειδή βρίσκω ικανοποίηση βοηθώντας καταναλωτές, εταιρείες και οργανισμούς να βρουν τις λύσεις που χρειάζονται — από τη δημιουργία υπολογιστικών φύλλων μέχρι τον σχεδιασμό νέων εφαρμογών. Επιπλέον, έχω εμπειρία με μια ποικιλία γλωσσών προγραμματισμού και μου αρέσει να γράφω κώδικα με αυτές. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των σπουδών μου βοήθησα έναν γνωστό μου να δημιουργήσει μια εταιρική ιστοσελίδα και μια εφαρμογή για κινητά.

ερώτηση #2: ποιες γλώσσες προγραμματισμού γνωρίζεις και σε τι βάθος;

Οι γλώσσες προγραμματισμού είναι απαραίτητες για μία/έναν software developer. Οι ερωτήσεις συνέντευξης σχετικά με την κατανόηση και την επάρκειά σου σε γλώσσες προγραμματισμού είναι αναμενόμενες κατά τη διαδικασία αξιολόγησης.

Δες τι μπορείς να συμπεριλάβεις όταν απαντάς:

 • Γλώσσες προγραμματισμού που γνωρίζεις καλά.
 • Γλώσσες προγραμματισμού που χρησιμοποίησες σε προηγούμενες εργασίες.
 • Παραδείγματα προηγούμενων projects όπου τις έχεις χρησιμοποιήσει.

Πώς θα μπορούσες να απαντήσεις:
 

quote icon

Πρώτα έμαθα πώς να χρησιμοποιώ JavaScript, CSS και HTML κατά τη διάρκεια των σπουδών μου. Αυτές ήταν οι γλώσσες που χρησιμοποίησα περισσότερο όταν βοήθησα έναν συγγενή μου να δημιουργήσει ένα website και μία εφαρμογή για κινητά. Αλλά ως μέρος αυτού του έργου, άρχισα να ασχολούμαι με Python και PHP. Επιπλέον, χρησιμοποίησα C++ και Java για να δημιουργήσω μια εφαρμογή παραγγελιοληψίας στην προηγούμενη δουλειά μου, όπου ανακάλυψα ότι η γλώσσα C++ δίνει περισσότερες δυνατότητες και μου ταιριάζει καλύτερα. Στην πραγματικότητα, ήταν το κύριο δομικό στοιχείο για την ανάπτυξη της σχετικής εφαρμογής.

ερώτηση #3: μπορείς να περιγράψεις τα βήματα που απαιτούνται για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής;

Οι ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία του software development βοηθούν την/τον υπέυθυνη/ο προσλήψεων να καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο εργάζεσαι. Θυμήσου να είσαι λεπτομερής όταν περιγράφεις τα βήματα που κάνεις για να ολοκληρώσεις ένα project.

Ακολουθούν ορισμένοι παράγοντες που μπορείς να λάβεις υπόψη:

 • Πώς σχεδιάζεις ένα νέο project.
 • Coding και μέθοδοι ανάπτυξης
 • Διασφάλιση ποιότητας και τεστάρισμα
 • Ολοκλήρωση και εφαρμογή

Πώς θα μπορούσες να απαντήσεις:

 

quote icon

Ο αρχικός σχεδιασμός και το brainstorming είναι το πρώτο βήμα στην ανάπτυξη λογισμικού. Σε αυτό το στάδιο, προσδιορίζω τον σκοπό και τη λειτουργικότητα ενός προγράμματος. Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει ομαδική ανάλυση του project, συμπεριλαμβανομένου του χρονικού πλαισίου, των εργαλείων και των μελών της ομάδας που χρειάζονται. Στη συνέχεια έρχεται το στάδιο του σχεδιασμού, όπου ένα πρόγραμμα σχεδιάζεται από μια ομάδα μηχανικών λογισμικού πριν προχωρήσει στο στάδιο ανάπτυξης. Μόλις αυτό αναπτυχθεί, μπαίνω για να μετατρέψω το σχέδιο σε λειτουργικό λογισμικό. Στη συνέχεια αποστέλλεται στο τμήμα QA για τον εντοπισμό τυχόν bugs. Τέλος, το λογισμικό εγκαθίσταται και κυκλοφορεί επίσημα.

ερώτηση #4: περίγραψε ένα αντίστοιχο project που ολοκλήρωσες με επιτυχία καθώς και τον ρόλο σου μέσα στην ομάδα του έργου.

Οι ερωτήσεις συνεντεύξεων για έμπειρους software developers θα εμβαθύνουν σε projects που έχεις ολοκληρώσει με επιτυχία για να σου δώσουν την ευκαιρία να εξηγήσεις λεπτομερώς τη δουλειά σου.

Φρόντισε να περιγράψεις τα ακόλουθα όταν θα απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση:

 • Το είδος του project.
 • Toν ρόλο σου στο έργο.
 • Το αποτέλεσμα.Πώς θα μπορούσες να απαντήσεις:

 

quote icon

Στην τελευταία μου δουλειά, όπου εργάστηκα για μια εταιρεία software και αναπτύξαμε μια εφαρμογή HR που απευθυνόταν σε διάφορες εταιρείες. Το μεγαλύτερο project στο οποίο συμμετείχα αφορούσε έναν μεγάλο τραπεζικό οργανισμό. Το προηγούμενο σύστημα HR που χρησιμοποιούσαν ήταν ξεπερασμένο και μη λειτουργικό (legacy). Έτσι, η ομάδα μου ανέπτυξε  ένα νέο σύστημα όπου μπορούσαν οι χρήστες να χειριστούν όλες τις διαδικασίες της μισθοδοσίας. Στο έργο αυτό ασχολήθηκα κυρίως με C++, Java και Python, πήρα όμως μέρος και στο front-end κομμάτι. Η εφαρμογή που χρησιμοποιήθηκε από την τράπεζα, βοήθησε τους υπαλλήλους να τρέχουν τις διαδικασίες της μισθοδοσίας γρήγορα και χωρίς λάθη.

ερώτηση #5: πώς διασφαλίζεις την ποιότητα του κώδικά σου και πώς διορθώνεις τυχόν σφάλματα/bugs;

Τα bugs είναι προβλήματα που εμφανίζονται σχεδόν κάθε φορά στην ανάπτυξη λογισμικού. Για να κερδίσεις μια θέση software developer, θα χρειαστεί να επιδείξεις επάρκεια και στη διασφάλιση ποιότητας. Οι ερωτήσεις συνέντευξης σχετικά με το QA είναι ένα μέτρο των ικανοτήτων σου στην επίλυση προβλημάτων.

Βεβαιώσου ότι η απάντησή σου καλύπτει τα ακόλουθα:

 • Πώς αναγνωρίζεις σφάλματα λογισμικού.
 • Μέθοδοι που χρησιμοποιείς για τη διόρθωση σφαλμάτων
 • Ένα παράδειγμα σφάλματος που έχεις διορθώσει

Πώς θα μπορούσες να απαντήσεις:

 

quote icon

Συνήθως ξεκινώ δοκιμές στον κώδικα για τον εντοπισμό και τη διάγνωση πιθανών σφαλμάτων. Όταν βοήθησα στη δημιουργία του προγράμματος HR, ζήτησα από έναν συνάδελφο της ομάδας να ελέγξει τον κώδικά μου. Εκείνος εντόπισε ένα bug που είχε ως αποτέλεσμα λανθασμένη «οθόνη«. Μόλις διορθώθηκε το σφάλμα, χρησιμοποίησα το Dynamic Testing για να αξιολογήσω τη λειτουργικότητα του κώδικαύ. Μέχρι τότε, φαινόταν να λειτουργεί όπως προβλεπόταν.

ερώτηση #6: πώς ορίζεται ο αντικειμενοστραφής προγραμματισμός;

Φρόντισε να συμπεριλάβεις τα ακόλουθα όταν απαντάς σε πιο προηγμένες ερωτήσεις συνέντευξης, όπως αυτή:

 • Ορισμος του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού.
 • Βασικά χαρακτηριστικά του.
 • Παραδείγματα γλωσσών που υποστηρίζει.

Πώς θα μπορούσες να απαντήσεις:

 

quote icon

Ο object-oriented ή αντικειμενοστραφής προγραμμαισμός βασίζεται σε κατηγορίες αντικειμένων που συνδέονται στενά με συναρτήσεις. Ουσιαστικά, μας επιτρέπει να αποθηκεύουμε συναρτήσεις μέσα σε αντικείμενα και υποστηρίζει γλώσσες όπως η Python, C++, PHP, C#, Ruby και Perl.

εξέλιξε την καριέρα σου με τη randstad.

Τώρα που γνωρίζεις πώς να απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις συνέντευξης software developer, μπορείς να επικεντρωθείς στην αναζήτηση εργασίας. Αφιέρωσε μόλις λίγα λεπτά για να δημιουργήσεις το λογαριασμό σου στη Randstad και αναζήτησε θέσεις εργασίας που σε ενδιαφέρουν. Καλή επιτυχία!