Η ανάλυση δεδομένων βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών επιχειρήσεων και κλάδων δραστηριοποίησης και οι εταιρείες συχνά καλούνται να καλύψουν τη θέση του Data Analyst.


Η θέση εργασίας του Data Analyst είναι συχνά διαθέσιμη μέσω μιας recruitment εταιρείας με εξειδικευμένη ομάδα IT, όπως η Randstad Technology Team, όπου υπάρχει μια σειρά από ευκαιρίες απασχόλησης που απορρέουν από τη μακρά εμπειρία στον τομέα της πληροφορικής αλλά και μέσω στενών σχέσεων με πολύ σημαντικούς recruiters σε όλη τη χώρα. Η εταιρεία μας χειρίζεται θέσεις εργασίας τόσο για πρόσφατους αποφοίτους, όσο και για όσους θέλουν να εξελίξουν την καριέρα τους.


Υπάρχουν διάφορα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ένας υποψήφιος data analyst για να εδραιωθεί σε αυτού του είδους τη θέση, τα οποία και περιγράφονται παρακάτω.

Εκπαίδευση: σχολείο

Το ενδιαφέρον για τη δυνατότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων ως data analyst μπορεί συχνά να εκδηλωθεί στο σχολείο, εστιάζοντας σε μαθήματα όπως τα μαθηματικά και η πληροφορική.


Τα σχολεία μπορούν να παρέχουν μια καλή βάση μέσω των απολυτήριων εξετάσεων ή των Διπλωμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και το τμήμα επαγγελματικού προσανατολισμού τους μπορεί να συμβάλλει στο να σε πάει ένα βήμα παραπέρα.


Οι μαθητές που δείχνουν ενδιαφέρον για τις πράξεις μπορούν, επίσης, να βοηθηθούν αν επικεντρωθούν στην εκμάθηση των βασικών στοιχείων της εφαρμογής λογιστικών φύλλων Microsoft Excel, τα οποία χρησιμοποιούνται γενικά από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (SMEs) για τις απαιτήσεις της ανάλυσης των δεδομένων τους.


Η εκμάθηση του Excel είναι χρήσιμη, όπως και η γνώση της VBA της Microsoft (Visual Basic for Applications). Επίσης, η βασική κατανόηση της SQL (Structured Query Language) θα ήταν χρήσιμη.

Εκπαίδευση: πανεπιστήμιο και κολέγιο

Είναι ασυνήθιστο για έναν data analyst να μην υπάρχει στα προσόντα του πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οπότε το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί ένα κατάλληλο τμήμα σε πανεπιστήμιο ή κολέγιο για σπουδές, ώστε να αποκτήσει πτυχίο ή δίπλωμα.


Αρκετά μαθήματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα όταν σπουδάζεις για να γίνεις data analyst, συμπεριλαμβανομένης της καλής γνώσης της στατιστικής και των μαθηματικών, σε συνδυασμό με άλλα μαθήματα όπως οι επιχειρησιακές σπουδές και η λογιστική.


Δεδομένου ότι η θέση του data analyst βρίσκεται συχνά στο οικονομικό τμήμα μιας εταιρείας, το να σπουδάσεις οποιοδήποτε μάθημα που σχετίζεται με τη διοίκηση οικονομικών στοιχείων θα αποδειχθεί επωφελές.

Επαγγελματική προϋπηρεσία

Το να γίνεις data analyst μπορεί να επιτευχθεί με την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε συναφείς τομείς. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν θέσεις εργασίας όπως business analyst σε ένα λογιστικό τμήμα ή computer developer ή προγραμματιστής. Ένα φυσικό αναλυτικό μυαλό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την πορεία και την πρόοδο στον τομέα αυτό, όπως είναι και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Δεξιότητες πληροφορικής

Το μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού που χρησιμοποιείται στην ανάλυση δεδομένων είναι εξαιρετικά εξειδικευμένο, οπότε είναι σημαντικό να αφιερώσεις χρόνο για να μάθεις και να κατανοήσεις πώς λειτουργούν συγκεκριμένα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών προκειμένου να αποκτήσεις άριστη γνώση. Απαιτεί αφοσίωση και εξάσκηση, όπως και καλές δεξιότητες πληροφορικής που είναι ζωτικής σημασίας.

Αρμοδιότητες

Οι καθημερινές αρμοδιότητες ποικίλλουν ανάλογα με τον κλάδο δραστηριοποίησης, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ανάλυση της αγοράς
  • ανάλυση των τάσεων των καταναλωτών
  • πρόβλεψη ζήτησης για υπηρεσίες ή αγαθά
  • εύρεση μοτίβων και τάσεων που θα βοηθήσουν τις εταιρείες να πάρουν επιχειρηματικές αποφάσεις
  • έλεγχος των προτύπων ελέγχου ποιότητας

Όπως συμβαίνει με κάθε θέση εργασίας που απαιτεί την ανάλυση μεγάλης ποσότητας δεδομένων, θα υπάρξει μια σειρά από διαφορετικά tasks που πρέπει να γίνουν σε διάφορα σημεία του επιχειρηματικού κύκλου.

Πόσα κερδίζει ένας data analyst;

Στο κατώτερο επίπεδο, οι μέσες μηνιαίες μικτές αποδοχές για έναν junior data analyst στην Ελλάδα ξεκινούν από τα 900€ και μπορούν εύκολα να φτάσουν στα 2.500€ για έναν senior data analyst.