Αν αναζητάς μια καριέρα με καλές προοπτικές εξέλιξης, τότε ο χώρος των πωλήσεων θα μπορούσε να είναι ο κατάλληλος για σένα. Για ένα άτομο με εξωστρεφή προσωπικότητα, προσανατολισμένο στην επίτευξη αποτελεσμάτων και με αυτοπεποίθηση, μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική καριέρα. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του ατόμου αποκτούν πλεονέκτημα έναντι του πτυχίου του, συνεπώς δεν είναι απαραίτητο να έχεις αποκτήσει κάποιο πτυχίο για να εργαστείς στον τομέα των πωλήσεων. 

τι περιλαμβάνει η εργασία στις πωλήσεις;

Μία καριέρα στο χώρο των πωλήσεων συχνά επιβάλλει την επικοινωνία με δυνητικούς πελάτες μέσα από διαφορετικά κανάλια, όπως το τηλέφωνο και το email, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με νέους ή/και υπάρχοντες πελάτες. Είναι σημαντικό να έχεις αυτοπεποίθηση όταν επικοινωνείς με διαφορετικούς πελάτες, να τους “προσκαλείς” να συνεργαστούν μαζί σου και γενικότερα να χτίζεις μαζί τους θετικές και μακροχρόνιες σχέσεις. Μία θέση εργασίας στον τομέα των πωλήσεων, ως ξεκίνημα, θα μπορούσε να είναι αυτή του ‘sales executive’. Στη συνέχεια, είναι πιθανό να σου δοθούν πολλές ευκαιρίες για εξέλιξη, καθώς θα συναντήσεις διαφορετικές θέσεις εργασίας σε διαφορετικές εταιρείες στο μονοπάτι της καριέρας σου. 

πώς να ξεκινήσεις την καριέρα σου στις πωλήσεις

Αρχικά, είναι μια καλή ιδέα να αποφασίσεις σε ποιον κλάδο θα ήθελες να εργαστείς, καθώς τμήματα πωλήσεων θα βρεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ποικίλους κλάδους: από το φαρμακευτικό και τον κλάδο των media, μέχρι και τον κλάδο της πληροφορικής ή του HR. Το να βρεις εργασία σε έναν κλάδο στον οποίο έχεις ήδη αποκτήσει ενδιαφέρον, θα σου φανεί χρήσιμο, καθώς θα έχεις ήδη κάποια γνώση, αλλά και γιατί είναι λιγότερο πιθανό να νιώσεις μελλοντικά ότι έχεις κάνει μια λάθος επιλογή. 

Αν έχεις μόλις αποφοιτήσει, μπορείς να αναζητήσεις για κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποφοίτων, το οποίο πολλές εταιρείες προσφέρουν προκειμένου να προσλάβουν άτομα κατευθείαν μετά τις σπουδές τους. Δεν απαιτείται εργασιακή εμπειρία, χρειάζεται απλώς να αποδείξεις ότι έχεις την ικανότητα και την κατάλληλη στάση & συμπεριφορά για το ρόλο. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το πτυχίο δεν είναι απαραίτητο για να ξεκινήσεις μια καριέρα στις πωλήσεις - το να έχεις άμεση πρακτική εμπειρία πάνω στο αντικείμενο μπορεί να αποδειχθεί χρησιμότερη. Ακόμα και η εργασία πάνω στη λιανική πώληση ή η φιλανθρωπική δραστηριότητα μπορεί να ληφθεί ως προσόν από τους υπευθύνους πρόσληψης. 
Η διαδικασία της συνέντευξης, είτε τηλεφωνικής είτε πρόσωπο με πρόσωπο θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τους υπευθύνους πρόσληψης σχετικά με το αν είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος για τη θέση. Είναι μια εξέταση που θα τους βοηθήσει να καταλάβουν πόσο καλά μπορείς να “πουλήσεις” τον εαυτό σου, γι αυτό το λόγο προσπάθησε να έχεις αυτοπεποίθηση και να παρουσιαστείς με όμορφο τρόπο, αν θέλεις να τους εντυπωσιάσεις. 

μισθολογικές προσδοκίες

Η καριέρα στις πωλήσεις είναι για πολλούς ελκυστική, καθώς περιλαμβάνει ένα υγιές εύρος μισθολογικών αποδοχών. Επιπλέον, η εργασία στις πωλήσεις συνδέεται συχνά με την επίτευξη στόχων και τις απολαβές βάσει αυτής της επίτευξης, συνεπώς μπορεί κανείς να αναμένει ένα επιπλέον εισόδημα πέρα από το βασικό εισόδημα που θα λαμβάνει. 

Μπορείς ενδεικτικά να ενημερωθείς για τους μισθολογικό εύρος κάποιων επαγγελμάτων πάνω στις πωλήσεις στην Ελλάδα, διαβάζοντας τη έρευνά μας πάνω στις τάσεις HR και τους μισθούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων είναι πιθανότερη να συμβεί στα τμήματα των πωλήσεων των εταιρειών που ερωτήθηκαν.

άλλα οφέλη

Aναφερθήκαμε ήδη στα μισθολογικά οφέλη, ωστόσο μια καριέρα στις πωλήσεις προσφέρει και άλλα προνόμια. Μπορεί κανείς να περιμένει από έναν ρόλο στις πωλήσεις τη συνεχή προσωπική εξέλιξη σε συνδυασμό με άλλες εξαιρετικές προοπτικές, ακόμα και αν ξεκινάει από κάποια θέση χωρίς εμπειρία. Επιπλέον, οι ρόλοι στις πωλήσεις προσφέρουν μια σχετική σταθερότητα, από τη στιγμή που οι περισσότερες εταιρείες έχουν τμήματα πωλήσεων και αναζητούν διαρκώς ταλαντούχους υποψηφίους που να μπορούν να τους βοηθήσουν να αυξήσουν τα έσοδά τους. Τέλος, ένας τέτοιος ρόλος σου δίνει αρκετό περιθώριο για ευελιξία, καθώς πολλές φορές σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι το χρόνο σου μόνος σου, κάτι που ταιριάζει ιδιαίτερα σε αυτοπαρακινούμενα άτομα. 

Σου ακούγεται συναρπαστική μια καριέρα πάνω στις Πωλήσεις; Εργάζεσαι ήδη πάνω στο αντικείμενο και αναζητάς το επόμενο επαγγελματικό σου βήμα; Δες όλες τις θέσεις που προσφέρουμε πάνω στην ειδικότητα των Πωλήσεων.