UX /UI ή αλλιώς User Experience / User Interface είναι κλάδος με ιδιαίτερη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, ο οποίος βασίζεται στην ιδέα ότι τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες θα πρέπει να σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του καταναλωτή. 


Συχνά οι θέσεις εργασίας που έχουν σχέση με το UX /UI αφορούν το σχεδιασμό ιστοσελίδων - web design, παρόλο που η εμπειρία του χρήστη και η χρηστικότητα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι τόσο της online τεχνολογίας όσο και των υπολοίπων προϊόντων (ακόμη και από τα πιο απλά, όπως η κατασκευή ενός διακόπτη). Εάν έχεις ποτέ προσπαθήσει να συναρμολογήσεις ένα έπιπλο χρησιμοποιώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή τότε αντιλαμβάνεσαι ακριβώς σε τι αναφερόμαστε αλλά και τη σημαντικότητα του UX ακόμη και σε απλές δραστηριότητες της καθημερινής μας ζωής.


Ως μελλοντικός επαγγελματίας του κλάδου έχεις διάφορες επιλογές καριέρας, όπως designer, web developer and specialist UX tester. Οι θέσεις αυτές συχνά απαιτούν μια καλή γνώση web design, visual design ή organizational design, ενώ οι UX testers συχνά έχουν σπουδές στον κλάδο της ψυχολογίας ή των κοινωνικών επιστημών.

πώς θα γίνεις επαγγελματίας UX / UI designer;

Ο σχεδιασμός UX και UI είναι κοντινά επαγγέλματα και συχνά σε εταιρείες συνδυάζονται σε μια θέση εργασίας. Παρόλο που αλληλοκαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό, δεν είναι το ίδιο. Οι σχεδιαστές UX επικεντρώνονται στην εμπειρία του χρήστη, δηλαδή στο ταξίδι του χρήστη μέσω των πολλών διεπαφών με το προϊόν, ενώ ένας σχεδιαστής UI εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με τα οπτικά στοιχεία και τις ενδείξεις του προϊόντος.


Ένας σχεδιαστής UX ακολουθεί συχνά μια επαναληπτική προσέγγιση στο σχεδιασμό. Αφού σχεδιάσει την αρχική έκδοση ενός site, θα το “τεστάρει” σε χρήστες και, στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα των δοκιμών αυτών  για να βελτιώσει το σχεδιασμό και για να διαμορφώσει το site με τέτοιο τρόπο που η ροή των εργασιών θα είναι γνώριμη στον χρήστη ώστε να μπορεί να ολοκληρώσει την επιθυμητή ενέργεια διαισθητικά - χωρίς σκέψη. Η δοκιμή UX μπορεί να περιλαμβάνει τεχνολογία παρακολούθησης ματιών και άλλες ψυχολογικές τεχνικές για την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο ο χρήστης αλληλεπιδρά με το προϊόν.


Το UX/ UI είναι ένας από τους κλάδους που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια του κλάδου του Digital Marketing, οπότε δεν υπάρχουν σταθερές διαδρομές σταδιοδρομίας. Αυτό όμως μπορεί σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για άτομα από ποικίλους τομείς.


Η προϋπηρεσία ως προγραμματιστής, ως visual designer, ως project manager ή ως content manager μπορεί να σου παρέχει ένα καλό υπόβαθρο για την εξέλιξή σου ως επαγγελματίας του κλάδου. Την εξέλιξη σου μπορεί επίσης να βοηθήσει ένα πτυχίο στο design, τις κοινωνικές επιστήμες, στην πληροφορική  ή στο σχεδιασμό προϊόντων.

ξεκινώντας την καριέρα σου ως UX/UI designer

Γνωρίζοντας από πού να ξεκινήσεις την καριέρα σου στο UX/UI μπορεί φαντάζει αντίστοιχα δύσκολο με την προσπάθεια συναρμολόγησης των επίπλων  που αναφέραμε νωρίτερα, ωστόσο οι ευκαιρίες σε αυτόν το νέο και αναπτυσσόμενο κλάδο θα φέρουν σημαντικές ανταμοιβές σε όσους ασχοληθούν με το αντικείμενο.

#1 διάβασε, εκπαιδεύσου, ενημερώσου...

Οι πηγές απ΄όπου μπορείς να αντλήσεις πληροφορίες είναι ανεξάντλητες και εμπλουτίζονται συνεχώς με νέο υλικό και πληροφορίες. Ενδεικτικά για να σε βοηθήσουμε να ξεκινήσεις σου προτείνουμε να ρίξεις μια ματιά στα παρακάτω βιβλία:

  • Don’t Make Me Think του Steve Krug
  • Start with why του Simon Sinek
  • Design of Everyday Things του Donald A. Norman
  • Universal Principles of design από τους William Lidwell, Jill Butler, Kritina Holden
  • Information Architecture: Blueprints for the Web από τους Wodke, C. & Govella, A.

Υπάρχουν επίσης πολλά online σεμινάρια τα οποία μπορείς να παρακολουθήσεις ακόμη και δωρεάν.

#2 βρες το μέντορα σου.

Εξαιρετική βοήθεια και ώθηση στην εξέλιξη σου ως σχεδιαστής UX/UI θα δώσει ένας μέντορας. Ένα άτομο στο οποίο θα μπορείς να απευθυνθείς για ερωτήσεις, ιδέες, ανησυχίες. Το άτομο αυτό καλό είναι να έχει εμπειρία στο χώρο ώστε να αποτελέσει πηγή γνώσης. Για να προσεγγίσεις ένα τέτοιο άτομο σου συστήνουμε να γίνεις μέλος της κοινότητας των σχεδιαστών UX/UI και να επιδιώκεις να συμμετέχεις σε συνέδρια και συναντήσεις ώστε να διευρύνεις τον κύκλο σου.

#3 επένδυσε χρόνο σε ένα πραγματικό project.

Καλή η θεωρία και σαφώς χρειάζεται, αλλά για να μπορέσεις να εξελιχθείς θα πρέπει να επιδιώξεις να αποκτήσεις και πρακτική εμπειρία. Πώς θα το πετύχεις αυτό; Φτιάξε μια ομάδα και σχεδιάστε το δικό σας site ή μπορείς επίσης να βοηθήσεις ακόμη και εθελοντικά μια επιχείρηση με το site της ώστε να αποκτήσεις την εμπειρία που χρειάζεσαι αλλά και για να έχεις ένα σημείο αναφοράς το οποίο θα μπορείς να παρουσιάσεις.

#4 λίγο ακόμη διάβασμα...

Η τεχνολογία πλέον εξελίσσεται καθημερινά και ο μόνος τρόπος για να παραμείνεις ανταγωνιστικός είναι να επιδιώκεις συνεχώς να εκπαιδεύεσαι σε νέες τεχνικές και να επανεκπαιδεύσαι σε παλαιότερες. 


#5 βρες τη δουλειά που θα σου δώσει τη δυνατότητα να εξελίσσεσαι διαρκώς.

Εδώ μπορείς να βρεις όλες τις ενεργές θέσεις εργασίας που χειριζόμαστε και να κάνεις την αίτηση σου.