ποια είναι η εργασία ενός αρχιτέκτονα;

Η αρχιτεκτονική δεν είναι απλώς το χτίσιμο κτιρίων, είναι η δημιουργία κτιριακού περιβάλλοντος. Η δουλειά του αρχιτέκτονα δίνει ταυτότητα σε μία περιοχή. Ως αρχιτέκτονας, σχεδιάζεις τον τρόπο που επιλέγουμε να παρουσιάσουμε τον εαυτό μας μέσα από τα κτίρια. Χρησιμοποιείς την επιστήμη και την τέχνη, αντλώντας ιδέες και γνώσεις από την κοινωνιολογία, την ψυχολογία και την οικονομία. Αφιερώνεις επίσης, χρόνο για να κατανοήσεις τις κοινότητες και με μια συναισθηματική, τεχνολογική και πνευματική προσέγγιση δημιουργείς χώρους που συνδέουν κι ενώνουν τους ανθρώπους. 

Οι αρχιτέκτονες είναι επαγγελματίες που έχουν εκπαιδευτεί για να σχεδιάζουν, έχοντας ακόμη και συμβουλευτικό ρόλο σε ό,τι αφορά στη μοναδική αισθητική του σχεδιασμού και της εκτέλεσης των κατασκευών. Σκοπός σου είναι να αξιοποιείς τον χώρο βρίσκοντας πρακτικές, χρήσιμες και αισθητικά ικανοποιητικές λύσεις. Ωστόσο, ένας/μία αρχιτέκτονας είναι πολλά περισσότερα από το να σχεδιάζει απλώς κτίρια.

Ως αρχιτέκτονας, αναλαμβάνεις την κατασκευή του κάθε σπιτιού, γραφείου, εστιατορίου, πάρκου, σχολείου και πολλών άλλων κτιρίων και οικοδομημάτων από τα θεμέλια. Εκτός από το σχεδιασμό, συχνά έχεις βοηθητικό ρόλο, και ως μέρος μιας ομάδας ασχολείσαι με την εποπτεία των κατασκευών. Συνδυάζεις πολλά και διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα και κλάδους για να δημιουργήσεις λειτουργικά σχέδια, ενώ παράλληλα ασχολείσαι με τα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας καθώς και με κανονισμούς δόμησης και τη σχετική νομοθεσία. 

Θα ταίριαζε η εργασία του/της αρχιτέκτονα με το ενδιαφέρον σου για το σχέδιο; Τότε συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις ποιες ικανότητες και προσόντα χρειάζεσαι για να πετύχεις σε αυτό το ρόλο.

θέσεις αρχιτέκτονα
1

ο μέσος μισθός ενός αρχιτέκτονα

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας, ως αρχιτέκτονας αμείβεσαι με έναν μέσο μισθό 44.000€ ετησίως, που αντιστοιχεί σε μία μέση ωριαία αμοιβή περίπου 22€. Το πακέτο αποδοχών σου διαμορφώνεται ανάλογα με διάφορους παράγοντες. Σε μία entry level θέση αρχιτέκτονα, ο αρχικός μισθός σου είναι περίπου 31.000€ ετησίως. Καθώς αναπτύσσεις τις δεξιότητές σου και αποκτάς περισσότερη εμπειρία, μπορείς να μεταπηδήσεις σε senior θέσεις, με τη δυνατότητα να κερδίζεις πάνω από 54.000€ τον χρόνο.

ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον μισθό ενός αρχιτέκτονα; 

Το πακέτο αποδοχών σου ως αρχιτέκτονας εξαρτάται από το επίπεδο σπουδών σου και τη θέση που κατέχεις στην εταιρεία. Για παράδειγμα, ως νέος/α αρχιτέκτονας, αμείβεσαι με χαμηλότερο μισθό συγκριτικά με έναν/μια αρχιτέκτονα σε senior θέση που έχει μεγάλη εμπειρία. Οι νέοι/ες αρχιτέκτονες διαχειρίζονται μικρά έργα και ίσως δεν έχουν την εξειδίκευση για να αντιμετωπίσουν μεγάλα έργα. Όταν όμως απασχολείσαι σε senior θέση αρχιτέκτονα, έχεις την απαραίτητη εμπειρία και τα προσόντα για να χειριστείς σύνθετα projects. Ως εκ τούτου, μπορείς να διαπραγματευτείς υψηλότερες αμοιβές.

Κάποιοι ακόμη παράγοντες που καθορίζουν τις απολαβές σου είναι το μέγεθος της εταιρείας και το εύρος του έργου που έχεις αναλάβει. Όταν εργάζεσαι σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία, είναι πιθανό να χειριστείς μεγάλα έργα με τεράστιους προϋπολογισμούς. Επίσης, η πολυπλοκότητα των καθηκόντων σου και των projects που έχεις αναλάβει, σου δίνουν τη δυνατότητα να διεκδικήσεις υψηλότερο μισθό. Από την άλλη, οι μικρότερες εταιρείες έχουν περιορισμένους πόρους και ίσως δεν είναι σε θέση να πληρώσουν υψηλότερες αμοιβές.

κατέβασε τον οδηγό μας
2

κατηγορίες αρχιτεκτόνων

Ορισμένες από τις ειδικότητες των αρχιτεκτόνων περιλαμβάνουν:

κοντινό πλάνο, χαμογελαστός άνδρας που φοράει γυαλιά
κοντινό πλάνο, χαμογελαστός άνδρας που φοράει γυαλιά
3

εργαζόμενος ως αρχιτέκτονας

Η καριέρα του/της αρχιτέκτονα είναι μία ενδιαφέρουσα καριέρα με πολλά υποσχόμενες επαγγελματικές προοπτικές. Ας ανακαλύψουμε τα καθήκοντα, τα περιβάλλοντα εργασίας και τις ευκαιρίες καριέρας για τους αρχιτέκτονες.

4

τα προσόντα και η εκπαίδευση ενός αρχιτέκτονα

Για να γίνεις αρχιτέκτονας, είναι απαραίτητο να τηρείς κάποιες ακαδημαϊκές και εκπαιδευτικές προϋποθέσεις, οι οποίες είναι:

  • Εκπαίδευση: για να γίνεις αρχιτέκτονας στην Ελλάδα, είναι αναγκαίο να έχεις πτυχίο στην αρχιτεκτονική. Μπορείς ακόμη να παρακολουθήσεις κάποιο σεμινάριο ή πρόγραμμα κατάρτισης σε ένα αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο ή αρχιτεκτονική σχολή. Η ακαδημαϊκή εκπαίδευση διαρκεί πέντε χρόνια και μετά την ολοκλήρωσή της, μπορείς να αποκτήσεις άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το τεχνικό επιμελητήριο ελλάδος. 
  • Εργασιακή εμπειρία και πιστοποιήσεις: χρειάζεται να εγγραφείς στο τεχνικό επιμελητήριο ελλάδος (ΤΕΕ). Ακόμη, είναι σημαντικό να βελτιώσεις την εμπειρία σου αποκτώντας επιπλέον γνώσεις από κάποια πρακτική άσκηση. Μπορείς να ξεκινήσεις την καριέρα σου στην αρχιτεκτονική από entry level θέσεις που σχετίζονται με το ρόλο του/της αρχιτέκτονα. 

οι ικανότητες και δεξιότητες του αρχιτέκτονα

Οι ικανότητες και οι δεξιότητες που χρειάζεται να έχεις για να πετύχεις σαν αρχιτέκτονας είναι: 

  • Αναλυτική σκέψη: οι αρχιτέκτονες χρειάζονται πλήρη γνώση μαθηματικών και άλλων επιστημών, καθώς και στοιχείων σχεδίασης. Η αρχιτεκτονική εργασία γενικά απαιτεί ακρίβεια σε όλους αυτούς τους τομείς.
  • Επικοινωνία: δεδομένου ότι στο επάγγελμα του/της αρχιτέκτονα χρειάζεται να μπορείς να συνεργάζεσαι με πολλούς ανθρώπους, είναι σημαντικό να μπορείς να μεταφέρεις τα μηνύματά σου στα ενδιαφερόμενα μέρη και στους συνεργάτες με σαφήνεια και συντομία.
  • Δημιουργικότητα: η δημιουργικότητα είναι πολύ σημαντική για τη σχεδίαση και την οργάνωση της δουλειάς σου. Για παράδειγμα, χρειάζεται να θέτεις τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην αρχιτεκτονική εξίσωση, εξετάζοντας τον καλύτερο τρόπο για να εκπροσωπήσεις καινοτόμα μια κοινότητα και την πρόθεση των ηγετών της. 
  • Οργάνωση: τα αρχεία είναι σημαντικό μέρος των καθημερινών σου εργασιών. Τα blueprints, τα renderings, οι εικόνες, τα σχέδια, τα sketches, τα συμβόλαια και η αλληλογραφία είναι κρίσιμα για τη διαχείριση έργων. Η παρακολούθηση της προόδου και η διατήρηση των στοιχείων όπως είναι η λίστα με τα υλικά, οι λεπτομέρειες έργου και η ανάλυση κόστους είναι ζωτικής σημασίας. Είναι σημαντικό ακόμη, να συνειδητοποιήσεις τη σημασία της καταγραφής όλων των υλικών που αφορούν τα έργα σου με έναν οργανωμένο τρόπο. 
  • Τεχνική εξειδίκευση: το λογισμικό και η ψηφιακή τεχνολογία αλλάζουν τον τρόπο που πραγματοποιούνται βασικές εργασίες στον κλάδο της αρχιτεκτονικής. Είναι χρήσιμο, να παρακολουθείς τις τεχνολογικές λύσεις για να είσαι ανταγωνιστικός/ή.
  • Τεχνικές απεικόνισης: ως αρχιτέκτονας, εξετάζεις κάθε τμήμα μιας δομής, το συσχετίζεις με όλα τα άλλα τμήματα και προχωράς σε μια χωρική αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν όλα τα μέρη μαζί. Οραματίζεσαι το έργο, από την αρχή μέχρι το τέλος, και αυτή είναι μία πολύ σημαντική δεξιότητα. Επομένως, χρειάζεσαι και εξαιρετικές τεχνικές δεξιότητες σχεδίασης και οπτικής αναπαράστασης. 
5

FAQs

Εδώ, θα βρεις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το επάγγελμα του/της αρχιτέκτονα.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.