ποια είναι η εργασία ενός chef;

Ως chef, η κύρια αρμοδιότητά σου είναι να επιβλέπεις την προετοιμασία των φαγητών. Αξιοποιείς τις μαγειρικές σου ικανότητες για να διαχειρίζεσαι μια κουζίνα και να διασφαλίζεις ότι οι πελάτες του εστιατορίου λαμβάνουν την καλύτερη γαστρονομική εμπειρία και άριστη εξυπηρέτηση. Σε αντίθεση με άλλους/ες εργαζόμενους/ες στην κουζίνα, έχεις άμεση εμπλοκή με την παρασκευή φαγητού και τη διαχείριση της κουζίνας. Οι αρμοδιότητές σου περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό μενού, την έρευνα για νέα πιάτα για το εστιατόριο, τη μελέτη των συνταγών, όπως και τον πειραματισμό με διαφορετικά συστατικά για να προσφέρεις μια μοναδική γευστική εμπειρία στους επισκέπτες.

Χρειάζεσαι πολύ καλές μαγειρικές ικανότητες και εξειδίκευση στην προετοιμασία φαγητού για να συντονίσεις τις εργασίες στην κουζίνα. Δεδομένου ότι είσαι υπεύθυνος/η για τη γεύση και την παρουσίαση των πιάτων, η δημιουργικότητα είναι ένα από τα στοιχεία που σου είναι απαραίτητα ώστε να εξασφαλίζεις ότι τα πιάτα είναι νόστιμα και παράλληλα οπτικά ελκυστικά. Εκτός από την προετοιμασία του φαγητού, τη διαχείριση του προσωπικού της κουζίνας και την οργάνωσή της με τα κατάλληλα σκεύη μαγειρικής, εκτελείς επίσης διάφορα διοικητικά καθήκοντα, όπως είναι η παραγγελία υλικών και πρώτων υλών, η διαχείριση του αποθέματος τροφίμων και η επαφή με τους προμηθευτές για παραγγελίες. Τέλος, συνεργάζεσαι στενά με τον/ υπεύθυνο/η του εστιατορίου για να ορίσεις τις τιμές των υλικών και να προσδιορίσεις το κόστος των πιάτων.

Τα καθήκοντά σου διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης στην οποία εργάζεσαι. Όταν είσαι chef σε ένα μεγάλο, πολυτελές εστιατόριο, μπορεί να αναλάβεις μια διαχειριστική θέση και να μαγειρεύεις μόνο όταν επινοείς νέα πιάτα για το μενού. Σε μικρότερες επιχειρήσεις, τα καθήκοντά σου μπορεί να  περιλαμβάνουν επιπλέον τη διαχείριση του αποθέματος τροφίμων, το μαγείρεμα, όπως και την καθαριότητα και την καλή οργάνωση της κουζίνας. Ακόμη, είναι απαραίτητο να έχεις γνώση των προτύπων ασφάλειας τροφίμων. Ως εκ τούτου, αναμένεται να συμμορφώνεσαι με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής αρχής ασφάλειας τροφίμων (EFSA). Η συμμόρφωση με τους διατροφικούς κανονισμούς, τους κανόνες υγιεινής και τα πρότυπα ασφάλειας είναι κρίσιμης σημασίας για τον συγκεκριμένο ρόλο. 

Τέλος, ως chef, έχεις την επιλογή να εργαστείς σε οποιοδήποτε κατάστημα προετοιμάζει φαγητό, από snack bars έως ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, κρουαζιερόπλοια και εταιρείες catering.

Θα σου ταίριαζε η εργασία του/της chef, λαμβάνοντας υπόψη τις μαγειρικές σου ικανότητες; Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις ποιες δεξιότητες και προσόντα χρειάζεσαι για να πετύχεις στον ρόλο του/της chef. 

θέσεις chef
1

ο μέσος μισθός ενός chef

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας, οι αποδοχές ενός/μίας chef καθορίζονται από διάφορους παράγοντες όπως είναι ο τομέας στον οποίο εξειδικεύεται και οι δεξιότητές του/της. Ο μέσος μισθός ενός/μίας chef είναι περίπου 26.000€ ετησίως, με μέση ωριαία αμοιβή τα 13€. Εκτός από τον μισθό, όμως, μπορεί να έχεις και επιπλέον απολαβές. Ορισμένες επιχειρήσεις παρέχουν και μπόνους.

Ως chef, οι απολαβές σου καθορίζονται επίσης από την εμπειρία σου. Σε μία entry level θέση, εργάζεσαι υπό την επίβλεψη των executive chefs, επομένως είναι πιθανό οι αποδοχές σου να ξεκινούν περίπου από τα 18.900€ μισθό τον χρόνο. Τέλος, οι chefs που έχουν περισσότερα ακαδημαϊκά προσόντα και εμπειρία, μπορεί να λαμβάνουν αποδοχές πάνω από 31.700€ ετησίως. 

ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον μισθό ενός chef; 

Οι απολαβές σου εξαρτώνται από το μέγεθος της επιχείρησης στην οποία εργάζεσαι. Για παράδειγμα σε ένα μεγάλο, πολυτελές ξενοδοχείο, έχεις επιπρόσθετα καθήκοντα, όπως τη δημιουργία μενού, τον έλεγχο και διαχείριση του αποθέματος τροφίμων. Αντίθετα, σε ένα μικρότερο εστιατόριο και κουζίνα, τα καθήκοντά σου περιλαμβάνουν το μαγείρεμα, τη διαχείριση προμηθειών και την κατάλληλη αποθήκευσή τους, όπως και την καθαριότητα της κουζίνας. 

Ακόμη, η πολυπλοκότητα των καθηκόντων σου είναι ένας παράγοντας που σου προσφέρει την ευκαιρία να διεκδικήσεις υψηλότερες απολαβές, καθώς χρειάζονται υψηλά επίπεδα δεξιοτήτων και γνώσεων για τα πιο πολύπλοκα projects. Ως executive chef, αμείβεσαι με υψηλότερο μισθό συγκριτικά με τους νεότερους σεφ που αναλαμβάνουν βασικά καθήκοντα. 

κατέβασε τον οδηγό μας
2

κατηγορίες chef

Ορισμένες από τις κατηγορίες που αφορούν στο επάγγελμα του/της chef περιλαμβάνουν: 

σεφ που πλάθει ένα πιάτο
σεφ που πλάθει ένα πιάτο
3

εργαζόμενος ως chef

Η εργασία του/της chef είναι μία συναρπαστική καριέρα με γρήγορους και έντονους ρυθμούς, η οποία παράλληλα περιλαμβάνει πολλές αρμοδιότητες. Εάν ενδιαφέρεσαι για τον ρόλο, συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης, τα καθημερινά καθήκοντα όπως και το ωράριο εργασίας που έχουν οι chefs.

4

τα προσόντα και η εκπαίδευση ενός chef

Για να εργαστείς ως chef στην Ελλάδα, είναι απαραίτητο να έχεις τα ακόλουθα προσόντα και πιστοποιήσεις: 

  • Εκπαίδευση: για να γίνεις chef χρειάζεται να εξασκήσεις τις μαγειρικές σου ικανότητες και να έχεις γνώσεις που αφορούν στην ασφάλεια των τροφίμων όπως και στη διαχείριση της κουζίνας. Η απόκτηση ενός πτυχίου ή διπλώματος στη μαγειρική τέχνη ή τη διοίκηση επιχειρήσεων είναι ένα σημαντικό ακαδημαϊκό προσόν. Τέλος, μπορείς να αναζητήσεις και άλλα προγράμματα κατάρτισης για να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου στην προετοιμασία φαγητού. 
  • Εργασιακή εμπειρία: η εκτεταμένη εργασιακή εμπειρία είναι απαραίτητη για να πετύχεις ως chef. Μπορείς να αποκτήσεις εμπειρία από entry level θέσεις και να αναπτύξεις τις μαγειρικές σου δεξιότητες. Ακόμη, μία σημαντική προϋπόθεση για να εργαστείς ως chef στην Ελλάδα είναι να έχεις βαθιά γνώση των τελευταίων τάσεων στη βιομηχανία τροφίμων.

οι ικανότητες και δεξιότητες του chef

Κάποιες από τις ικανότητες και τις δεξιότητες ενός/μιας chef περιλαμβάνουν:

  • Οργανωτικές δεξιότητες: ως chef, μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που είναι απαραίτητο να έχεις, είναι οι δεξιότητες καλής οργάνωσης. Σχεδιάζεις τη ροή εργασιών στην κουζίνα και διασφαλίζεις ότι το φαγητό παρασκευάζεται έγκαιρα. Η έλλειψη οργάνωσης μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση των παραγγελιών και στην παράδοση λανθασμένων πιάτων στους πελάτες.
  • Δεξιότητες multitasking: ετοιμάζεις μια ποικιλία εδεσμάτων που περιλαμβάνονται στο μενού και εκτελείς παράλληλα άλλες εργασίες. Η ικανότητα να κάνεις πολλαπλές εργασίες ταυτόχρονα (multitasking) σε βοηθά να συντονίζεις τα διάφορα στάδια της προετοιμασίας των τροφίμων και των πιάτων.
  • Δημιουργικότητα: βασίζεσαι στη δημιουργικότητά σου για να αναπτύξεις ένα μοναδικό μενού και να δημιουργήσεις εντυπωσιακά πιάτα. Για να βελτιώσεις τη γαστρονομική εμπειρία για τους πελάτες, έχεις ακόμη στις ευθύνες σου τη διακόσμηση, τη διάταξη των καθισμάτων και τα σερβίτσια. 
  • Δεξιότητες λήψης αποφάσεων: ως chef, καθορίζεις το μενού του εστιατορίου ή του ξενοδοχείου. Επομένως, αξιολογείς τις τάσεις του κλάδου όπως και τα καλύτερα πιάτα για το εστιατόριο/ξενοδοχείο/επιχείρηση. Καθορίζεις τα στοιχεία που θα αφαιρεθούν από το μενού και προτείνεις βελτιώσεις διακόσμησης και γαρνιρίσματος ώστε να παραμείνεις στις γαστρονομικές τάσεις.
  • Δεξιότητες επικοινωνίας: ως chef, βασίζεσαι στις διαπροσωπικές σου δεξιότητες για να χτίζεις καλές σχέσεις με το προσωπικό κουζίνας και ξενοδοχείου. Οι διαπροσωπικές σου δεξιότητες σε βοηθούν να αλληλεπιδράς αποτελεσματικά με συναδέλφους, πελάτες και διοίκηση. 
5

FAQs

Εδώ, θα βρεις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το επάγγελμα του/της chef.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.