H αγορά εργασίας στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από μεγάλο ανταγωνισμό, αβεβαιότητα και αδιάκοπη προσπάθεια των εταιριών για διατήρηση του ανταγωνιστικού τους πλεονεκτήματος, περεταίρω ανάπτυξη αλλά και περικοπή κόστους. Το αποτέλεσμα των παραπάνω συνθηκών είναι η αύξηση του άγχους των εργαζομένων σχετικά με την εκπλήρωση των εργασιακών τους καθηκόντων αλλά και τη διατήρηση της καριέρας τους.

Επειδή, όμως, το άγχος για τη δουλειά μπορεί να μας δημιουργήσει συναισθήματα κατάθλιψης, ματαίωσης και να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση μας και στην καριέρα μας, θα πρέπει να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε. Χωρίς να υπάρχουν «συνταγές» για την καταπολέμηση του άγχους, ωστόσο υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά για να το διαχειριζόμαστε αποτελεσματικότερα.

Καταρχήν, θα πρέπει να διερευνήσουμε ποια είναι η πηγή του άγχους στη δουλειά μας ώστε να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα. Αν καταλήξουμε τελικά ότι το άγχος δεν οφείλεται σε αρνητικά συναισθήματα απέναντι στην καριέρα μας αλλά απέναντι στη δουλειά μας, μπορούμε να προχωρήσουμε σε βελτιώσεις στο καθημερινό μας πρόγραμμα ώστε να μειώσουμε τα επίπεδα του άγχους.

Τέτοιες βελτιωτικές κινήσεις μπορεί να αφορούν την αύξηση των ωρών ξεκούρασης, την ώρα αναχώρησης από το σπίτι, το να μην ψάχνουμε τι θα φορέσουμε τελευταία στιγμή, το να έχουμε χρόνο αρκετό χρόνο για να ετοιμαστούμε ώστε να μην ξεκινάμε με άγχος, τη δημιουργία μίας λίστας με τα εργασιακά μας καθήκοντα στην αρχή της μέρας ώστε να δουλεύουμε με πρόγραμμα. Μπορούμε να διατηρήσουμε τα επίπεδα του άγχους σε ελεγχόμενα επίπεδα και να απολαμβάνουμε περισσότερο την καριέρα μας αρκεί να βάλουμε πρόγραμμα.