Η σύνταξη βιογραφικού είναι σίγουρα το πιο σημαντικό βήμα κατά την εύρεση εργασίας. Το βιογραφικό σας είναι ουσιαστικά η πρώτη εντύπωση που θα αποκομίσει ο πιθανός μελλοντικός σας εργοδότης και η καλύτερη ευκαιρία που έχετε να τον πείσετε να σας καλέσει για συνέντευξη.

Σας ετοιμάσαμε έναν αναλυτικό οδηγό για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε στη σύνταξη του βιογραφικού σας, ώστε να δημιουργήσετε ένα βιογραφικό που ξεχωρίζει και ενισχύει τις πιθανότητες να βρείτε την καριέρα που σας ενδιαφέρει.

  • Ποιες ενότητες πρέπει να έχω στο βιογραφικό μου;
  1. Προσωπική Δήλωση

Ανεξάρτητα από την εμπειρία ή τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείστε, η πρώτη ενότητα του βιογραφικού σας πρέπει να περιέχει μία σύντομη εισαγωγή για εσάς. Μπορείτε να γράψετε για τα πιο σχετικά επιτεύγματά σας καθώς και για τις δεξιότητες που ανταποκρίνονται άμεσα στις θέσεις εργασίας για τις οποίες κάνετε αίτηση. Μέσα σε μία ή δύο προτάσεις, πρέπει να έχετε περιγράψει συνοπτικά τι σας κάνει ιδανικό για τη δουλειά.

  1. Εκπαίδευση

Αν δεν έχετε ακόμα εκτενή προϋπηρεσία, η επόμενη ενότητα πρέπει να αφορά την εκπαίδευση που έχετε λάβει. Συμπεριλάβετε τον τίτλο του πτυχίου σας, τις εργασίες που κάνατε καθώς και μία συνοπτική λίστα των μαθημάτων που παρακολουθήσατε. Επίσης, μπορείτε να συμπεριλάβετε τη φοίτησή σας σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Μη ξεχάσετε να αναφέρετε το μέσο όρο του πτυχίου σας!

  1. Εργασιακή εμπειρία

Η ενότητα αυτή μπορεί να τοποθετηθεί αμέσως μετά την προσωπική δήλωση, αν έχετε αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας. Εδώ, πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή καθώς είναι σημαντικό να αναφέρετε την εργασιακή εμπειρία που έχετε αποκτήσει, γράφοντας τους τίτλους των θέσεων που είχατε καθώς και τις αρμοδιότητές σε bullet points.

Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα θετικό να δείξετε ότι όχι μόνο φέρατε εις πέρας τα καθήκοντά σας αλλά ότι πετύχατε σημαντικά πράγματα στην πορεία. Μία ιδέα είναι να παρουσιάσετε τα επιτεύγματά σας με νούμερα ή με ποσοστά. Συνήθως, οι υπεύθυνοι προσλήψεων θέλουν να βλέπουν την απόδοση ενός υπαλλήλου σε μία προηγούμενη εργασία του για να έχουν μία εικόνα για την απόδοση που θα έχει αν ξεκινήσει να εργάζεται στην εταιρεία τους. Θυμηθείτε πως ό,τι αναφέρετε πρέπει να είναι σε αντιστοιχία με τις αγγελίες στις οποίες θέλετε να κάνετε αίτηση.

Τέλος, μπορείτε να αναφέρετε και την εθελοντική εργασία που έχετε αναλάβει καθώς ενισχύει το προφίλ σας, ειδικά αν δεν έχετε πολλά χρόνια εργασιακής εμπειρίας. Ανάλογα με το εύρος της εθελοντικής δραστηριότητάς σας, μπορείτε να δημιουργήσετε μία ξεχωριστή ενότητα ή να αναφερθείτε σε αυτή στην ενότητα της εργασιακής εμπειρίας ή στην ενότητα των δεξιοτήτων.

  1. Γλώσσες

Εδώ, μπορείτε να αναφέρετε τις γλώσσες που γνωρίζετε, αναφέροντας το επίπεδο του πτυχίου που κατέχετε. Αν η γνώση ξένων γλωσσών δεν απαιτείται από την θέση εργασίας, μπορείτε να βάλετε τη συγκεκριμένη ενότητα κάτω από την ενότητα των δεξιοτήτων.

  1. Δεξιότητες

Η ενότητα αυτή μπορεί να χωριστεί σε επαγγελματικές και σε προσωπικές δεξιότητες.

Στις επαγγελματικές δεξιότητες, μπορείτε να αναφερθείτε στις γνώσεις που έχετε στους υπολογιστές και σε διάφορα ηλεκτρονικά ή online προγράμματα ή στη χρήση άλλων εργαλείων, όπως η χρήση των social media.

Στις προσωπικές δεξιότητες, αναφέρετε εκείνες που ζητούνται από τις αγγελίες εργασίας και, αν μπορείτε, συμπεριλάβετε και σχετικά παραδείγματα κατά τα οποία αποκτήσατε τις συγκεκριμένες δεξιότητες.

 

Οι παραπάνω είναι οι βασικές ενότητες που θα πρέπει να περιέχει το βιογραφικό σας. Φυσικά, εφόσον το επιθυμείτε, μπορείτε να προσθέσετε ενότητες για τις προσωπικές σας ασχολίες, για τα σεμινάρια που έχετε παρακολουθήσει κ.α. Πάντα να έχετε υπόψη σας, όμως, πως ό,τι εντάσσετε στο βιογραφικό σας πρέπει να ενισχύει το προφίλ σας ως κατάλληλο υποψήφιο για τη θέση, άρα, αν δεν είναι σχετικό με τον ρόλο που θέλετε, δεν χρειάζεται να το αναφέρετε.

 

Δείτε περισσότερες συμβουλές για τη σύνταξη ενός δυνατού βιογραφικού στο βίντεο που ακολουθεί: