Η αναζήτηση εργασίας είναι μια πρόκληση αλλά συχνά και λόγος ανησυχίας σε πολλούς εν δυνάμει εργαζομένους. Ειδικά αν η αναζήτηση ξεκινάει όταν ο υποψήφιος έχει μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές του ή κατόπιν αποχής από την εύρεση εργασίας για μεγάλο διάστημα, είναι λογικό να υπάρχουν εμπόδια για την επιτυχή ολοκλήρωσή της.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια απλά βήματα που μπορεί να σας κατευθύνουν όσον αφορά το πώς θα ξεκινήσετε να ψάχνετε αλλά και πού μπορείτε να απευθυνθείτε ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες πρόσληψής σας.

χτίστε ένα ισχυρό βιογραφικό και μια δυνατή online παρουσία

Πριν ξεκινήσετε να αναζητάτε την επόμενη θέση εργασίας σας , πρέπει να εξασφαλίσετε ότι έχετε τα κατάλληλα εφόδια που θα είναι και το εισιτήριό σας για να σας καλέσουν για συνέντευξη. Επομένως, χρειάζεται να ανανεώσετε το βιογραφικό σας, προσθέτοντας πληροφορίες για την εκπαίδευση, την προϋπηρεσία, τις ικανότητές σας αλλά και τους στόχους σας. Το βιογραφικό σημείωμά σας πρέπει να είναι περιεκτικό και ευανάγνωστο αλλά και ελκυστικό ώστε να τραβήξει την προσοχή του μελλοντικού σας εργοδότη. Στη συνέχεια, δώστε την ίδια προσοχή και στην online παρουσία σας. Δημιουργήστε ένα δυνατό προφίλ και αναφέρετε όλες εκείνες τις πληροφορίες που ίσως δεν αναφέρατε στο βιογραφικό σας (εθελοντικές δραστηριότητες, soft skills κλπ) αλλά και τα στοιχεία που έχετε αναφέρει και μπορείτε να επεκταθείτε περαιτέρω. Γενικότερα, η online παρουσία σας είναι η εικόνα που προβάλλετε προς τα έξω άρα χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έξυπνα ώστε να ενισχύσετε περισσότερο το βιογραφικό σας.

ενημερωθείτε για την αγορά εργασίας

Εφόσον έχετε μια γενική εικόνα του τι καριέρα θέλετε να ακολουθήσετε, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες εταιρειών που σας ενδιαφέρουν αλλά και ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας προκειμένου να δείτε τι θέσεις εργασίας ζητούνται αλλά και τι προσόντα ψάχνουν οι σημερινοί εργοδότες. Διαβάστε προσεκτικά τις αγγελίες εργασίας ώστε να διαπιστώσετε τι επιλογές έχετε με την εκπαίδευση και τα προσόντα που ήδη κατέχετε αλλά και τι κλάδος θα σας ενδιέφερε περισσότερο να ακολουθήσετε. Συνήθως, οι εταιρείες περιγράφουν τα καθήκοντα της κάθε θέσης αναλυτικά επομένως μπορείτε να πάρετε μια ιδέα του τι σας ελκύει περισσότερο. Όταν εστιάσετε στους κλάδους που σας ενδιαφέρουν και η εικόνα της επαγγελματικής σας πορείας γίνει λίγο πιο ξεκάθαρη, μπορείτε να προχωρήσετε στην αποστολή του βιογραφικού σας στις θέσεις που σας τράβηξαν την προσοχή.

απευθυνθείτε σε μια εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού

Πλέον, οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες αναθέτουν την εύρεση προσωπικού σε συμβουλευτικές εταιρείες ανθρώπινου δυναμικού. Έτσι, αν θέλετε να ενταχθείτε στο ανθρώπινο δυναμικό αυτών των εταιρειών, δεν έχετε παρά να δημιουργήσετε το προφίλ σας στο site των εταιρειών ανθρώπινου δυναμικού που χειρίζονται τις θέσεις που σας ενδιαφέρουν. Το να έρθετε σε επαφή με εξειδικευμένους συμβούλους δε θα σας φέρει μόνο πιο κοντά στην εύρεση της ιδανικής καριέρας αλλά θα έχετε στο πλάι σας έναν έμπειρο σύμβουλο, ο οποίος έχει πρόσβαση σε περισσότερες θέσεις εργασίας αλλά και την τεχνογνωσία για να σας καθοδηγήσει ώστε να βρείτε την εργασία που ανταποκρίνεται περισσότερο στα προσόντα σας.

προετοιμαστείτε για τη συνέντευξη

Έχοντας ολοκληρώσει τα παραπάνω, είστε μεν πιο κοντά στο να βρείτε αυτό που πραγματικά ψάχνετε αλλά όλα αυτά δεν θα αποδώσουν αν δεν έχετε τη σωστή προετοιμασία. Εκτός από γενικές συμβουλές για μια συνέντευξη, μη ξεχάσετε να ενημερωθείτε για την εταιρεία του εργοδότη, να διαβάσετε την αγγελία και τα καθήκοντα που θα κληθείτε να εκπληρώσετε αλλά και να σκεφτείτε τι ερωτήσεις θα θέλατε να κάνετε στο άτομο που θα σας πάρει συνέντευξη. Μπορεί η εύρεση εργασίας να φαντάζει δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία ωστόσο δεν πρέπει αυτό να σας αποθαρρύνει. Χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς αλλά και έξυπνες κινήσεις ώστε να ξεχωρίσετε και να αποδείξετε στον πιθανό εργοδότη σας ότι είστε αυτό που ψάχνει.