Ο κλάδος της πληροφορικής αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και με το πέρασμα του χρόνου, ολοένα και περισσότερες εταιρείες εμπλέκουν την τεχνολογία στις δραστηριότητές τους. Συνεπώς, είναι φυσικό να επέρχονται αλλαγές στις τακτικές των προσλήψεων και στη διαχείριση των ταλέντων.

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε 5 τάσεις που έχουμε ανακαλύψει ότι έχουν αυξανόμενη σημασία για τις εταιρείες που πραγματοποιούν προσλήψεις στον τομέα της πληροφορικής μέσα στο 2019. 

Υπάρχουν ακόμα δυσκολίες στην πρόσληψη κάποιων ταλέντων. 

Σε κάποιους εξειδικευμένους τομείς όπως η κρυπτολογία, η ασφάλεια, η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, είναι ακόμα δύσκολο να προσληφθούν τα καλύτερα ταλέντα. Οι εταιρείες δε διαθέτουν πάντα επαρκή μέσα ή στρατηγικές για να εκπληρώσουν τις ανάγκες τους αναφορικά με την εύρεση ταλέντων σε αυτούς τους τομείς. Ακόμη και θέσεις εργασίας που αφορούν για παράδειγμα data scientists, cloud specialists ή hard coders εξακολουθούν να είναι δύσκολο να καλυφθούν. Οι εταιρείες έχουν αρχίσει να εξετάζουν διάφορους τρόπους για την κάλυψη των αναγκών τους, χρησιμοποιώντας freelancers ή άλλους τρόπους προσέλκυσης ταλέντων πέρα από τη μόνιμη στελέχωση.

Η ζήτηση υπερτερεί της προσφοράς ταλέντων.

Ο ΙΤ κλάδος ήταν αρκετά αυτοδύναμος αλλά βρίσκεται τώρα σε έντονο ανταγωνισμό με πολλούς κλάδους. Τεχνολογίες που προέκυψαν μόλις πριν από λίγα χρόνια, όπως οι τεχνολογίες cloud, χρησιμοποιούνται τώρα από έναν τεράστιο αριθμό εταιρειών - τόσο μεγάλων όσο και μικρών - και όλες τους έχουν ανάγκη από IT ταλέντα. 


Αν και πολλοί άνθρωποι ξεκινούν την ενασχόλησή τους με τον τομέα της πληροφορικής κάθε χρόνο, η ζήτηση για ταλέντα υπερτερεί όλο και περισσότερο της προσφοράς. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να επανεξετάσουν το τι μπορούν να προσφέρουν στους υποψηφίους, εάν θέλουν να προσελκύσουν τα καλύτερα ταλέντα. 

Μεγαλύτερη εστίαση στα soft skills. 

Ενώ οι εταιρείες έχουν αναπτύξει συγκεκριμένες πρακτικές και πηγές για την απόκτηση εργαζομένων με τις καλύτερες τεχνικές δεξιότητες, τους τελευταίους μήνες έχουν επικεντρωθεί στα soft skills. Καθώς οι στρατηγικές είναι συχνά απρόβλεπτες λόγω του ταχέως μεταβαλλόμενου τεχνολογικού τοπίου και των οικονομικών εξελίξεων, αυτές οι δεξιότητες καθίστανται όλο και πιο σημαντικές για τον προσδιορισμό της επιτυχίας της εταιρείας αναφορικά με τη στρατηγική στελέχωσης μιας IT θέσης εργασίας. 

Το κινητό σα λέξη-κλειδί χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο σε σχέση με τα ταλέντα, όχι μόνο με την τεχνολογία.

Ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτής της υψηλής ζήτησης για ταλέντα στο χώρο της πληροφορικής είναι η αναζήτησή τους στο εξωτερικό. Ο κόσμος έχει “συρρικνωθεί” εδώ και αρκετό καιρό και η εργασία εξ αποστάσεως σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωτικό για τους εργαζόμενούς σας να εργάζονται στο ίδιο γραφείο με εσάς ή ακόμα και στην ίδια χώρα. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε υπόψη σας την κινητικότητα όταν κάνετε προσλήψεις.


Η δυνατότητα που έχετε να αψηφήσετε τα αυστηρά γεωγραφικά όρια είναι το διαβατήριο σας ώστε να λειτουργήσετε σε παγκόσμιο επίπεδο και να γίνετε μια πραγματικά πολυεθνική εταιρεία. Είναι καλό να λαμβάνετε υπόψη υποψηφίους που είναι σε θέση να ταξιδέψουν, να μιλούν διάφορες γλώσσες και να είναι ευέλικτοι. Με αυτόν τον τρόπο, θα αυξήσετε την ικανότητά σας να αναπτυχθείτε διεθνώς και να ανταγωνιστείτε κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο σας.

Επαναπρόσληψη εργαζομένων με καλές επιδόσεις. 

Εταιρείες στον IT κλάδο εξετάζουν ολοένα και περισσότερο την πιθανότητα επαναπρόσληψης πρώην εργαζομένων, κάτι που αποτελεί έναν οικονομικά αποδοτικό τρόπο απόκτησης “αποδεδειγμένων ταλέντων”. Οι εργαζόμενοι αυτοί μπορεί τη δεύτερη φορά να συμβάλουν ακόμη περισσότερο στην εταιρεία σας. Έχουν συσσωρεύσει γνώσεις και εμπειρίες κατά τη διάρκεια του διαστήματος που πέρασαν με άλλους εργοδότες και επιπλέον είναι εξοικειωμένοι με την εταιρεία σας και κατανοούν την αποστολή της.