Κατά την αναζήτηση εργασίας ένας υποψήφιος πρέπει να γνωρίζει πως όσο σημαντικό είναι να προβάλλει την καλύτερή του εικόνα σε μία συνέντευξη, εξίσου σημαντικό είναι το βιογραφικό του να έχει την ίδια οργάνωση και τον ίδιο επαγγελματισμό.

Στη σημερινή εποχή, όπου όλα γίνονται κατά βάση διαδικτυακά, ένα σωστό βιογραφικό είναι αυτό που θα τραβήξει την προσοχή ενός εργοδότη και θα τον ωθήσει να σας καλέσει για μία προσωπική συνέντευξη. Ένα από τα στάδια της προετοιμασίας είναι και αυτό της σύνταξης, επιμέλειας και παρουσίασης ενός βιογραφικού σημειώματος. Ποια στοιχεία θα πρέπει να προσέξετε και τι να αποφύγετε;

  • Σημεία στίξης, ορθογραφία

Ίσως φαίνεται απλό, όμως για σωστή παρουσίαση του βιογραφικού είναι βασικό να μην υπάρχουν συντακτικά και ορθογραφικά λάθη.  Φροντίστε να το ελέγξετε καλά πριν το στείλετε σε μία εταιρεία και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν λάθη τέτοιου είδους.

  • Να είστε ειλικρινείς

Η ειλικρίνεια είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία σε μία συνέντευξη εργασίας. Αναφέρετε τα εργασιακά σας καθήκοντα χωρίς να περιλαμβάνετε αρμοδιότητες που δεν είχατε. Έτσι, θα είστε σε θέση να είστε πιο αναλυτικός και διεξοδικός.

  • Προσαρμόστε το βιογραφικό σας στον κλάδο που αναζητάτε εργασία

Κάθε κλάδος εργασίας επικεντρώνεται σε διαφορετικές δεξιότητες και ζητά διαφορετικά προσόντα. Κάντε την απαιτούμενη έρευνα και δώστε έμφαση στις ικανότητες που απαιτεί ο κλάδος. Προσαρμόστε, στη συνέχεια, το βιογραφικό σας ανάλογα προσθέτοντας λέξεις που του δίνουν μια δυναμική και το κάνουν ελκυστικό.

  • Περιοριστείτε στις βασικές προσωπικές πληροφορίες

Είναι άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να προσέξετε. Πληροφορίες όπως  θρήσκευμα, βάρος, ύψος καλό θα είναι να μην αναφέρονται καθώς ενδέχεται να αναφερθούν περιστατικά διακρίσεων.

  • Μη μακρηγορείτε

Λόγω του μεγάλου όγκου των βιογραφικών που δέχονται συχνά οι εργοδότες, δομήστε το δικό σας βιογραφικό με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει ελκυστικό χωρίς να καταλαμβάνει μεγάλη έκταση. Ιδανικά, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις δύο σελίδες.

Γενικά, η συνοχή σε ένα βιογραφικό και μία επαγγελματική εμφάνιση είναι σημεία  - κλειδιά για την καριέρα σας. Με τη σωστή προετοιμασία και με την κατάλληλη επαγγελματική εμφάνιση, προβάλλετε τον καλύτερο σας εαυτό και γίνετε ένας ιδανικός υποψήφιος.