Όταν κάνετε αίτηση σε θέσεις εργασίας που σας ενδιαφέρουν, είναι σημαντικό να υποβάλλετε ένα βιογραφικό που να σας παρουσιάζει ως τον ιδανικό υποψήφιο για τη δουλειά. Για το λόγο αυτό, είναι χρήσιμο να προσαρμόζετε το βιογραφικό σας στον εκάστοτε ρόλο ή κλάδο πριν κάνετε κάποια αίτηση.

Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει ότι πρέπει να αλλάζετε ριζικά το βιογραφικό σας· αρκεί να υπογραμμίσετε τα προσόντα εκείνα που αντιστοιχούν άμεσα στις αγγελίες εργασίας στις οποίες θέλετε να κάνετε αίτηση. Υπάρχουν 4 σημεία που πρέπει να δώσετε βάση:

  1. Λέξεις-κλειδιά

Το βιογραφικό σας πρέπει να περιέχει τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά που δείχνουν ότι έχετε το προφίλ που ζητείται. Διαβάστε προσεκτικά τα προσόντα που ζητούνται στην περιγραφή του ρόλου και βεβαιωθείτε ότι οι δεξιότητες και οι αρμοδιότητες που αναφέρονται υπάρχουν στο βιογραφικό σας, εφόσον τα πληρείτε. Για παράδειγμα, αν ενδιαφέρεστε για θέσεις εργασίας στις πωλήσεις, λέξεις-κλειδιά όπως “αύξηση εσόδων” είναι χρήσιμο να αναφέρονται στα επιτεύγματά σας.

  1. Ο κανόνας του ⅓

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ένας υπεύθυνος προσλήψεων αφιερώνει λίγα μόνο δευτερόλεπτα σε ένα βιογραφικό. Για το λόγο αυτό, φροντίστε να συμπεριλάβετε ό,τι θεωρείτε ότι πρέπει απαραίτητα να γνωρίζει ο recruiter στο πρώτο ⅓ του βιογραφικού σας. Αν τραβήξετε την προσοχή του στην αρχή του βιογραφικού σας, είναι πολύ πιο πιθανό να συνεχίσει να το διαβάζει και να αφιερώσει περισσότερο χρόνο σε αυτό.

  1. Έρευνα για τις αξίες της εταιρείας

Κατά την έρευνά σας, θα χρειαστεί να διαβάσετε για τις βασικές αξίες που ενστερνίζεται και προωθεί. Πολλές φορές, οι αξίες αυτές αναφέρονται και στην περιγραφή των διαθέσιμων θέσεων εργασίας. Όταν κάποιος εξετάζει το βιογραφικό σας, είναι θετικό να εντοπίζονται οι αξίες αυτές στο γενικό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων ή των επιτευγμάτων σας. Αν, για παράδειγμα, μία εταιρεία δίνει έμφαση στην καινοτομία, σας δίνει πλεονέκτημα το γεγονός ότι προτείνατε μία νέα μέθοδο λειτουργίας στην εταιρεία όπου εργαζόσασταν. Με τον τρόπο αυτό, θα δείξετε ότι όχι μόνο είστε ένας παραγωγικός εργαζόμενος αλλά και ότι ταιριάζετε στην κουλτούρα της εταιρείαςΗ σύνταξη ενός βιογραφικού αποτελεί πρόκληση καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη. Ωστόσο, αν αφιερώσετε χρόνο στη διαδικασία αυτή, μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά τις πιθανότητες πρόσληψης στις θέσεις εργασίας στις οποίες στοχεύετε.