Εάν έχετε κληθεί τουλάχιστον μια φορά σε συνέντευξη εργασίας, σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί τι ακριβώς είναι αυτό που προσπαθεί να μάθει ένας recruiter για εσάς, πέρα φυσικά από το βιογραφικό σας το οποίο έχει μπροστά του. 

Στο συγκεκριμένο άρθρο σας παραθέτουμε ποιες είναι οι βασικές απορίες που επιθυμεί να λύσει ο recruiter κατά τη συνέντευξη εργασίας. 

Σε γενικές γραμμές πέρα από το βιογραφικό σας και την επαγγελματική εμπειρία που διαθέτετε, ο recruiter προκειμένου να είναι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε με επιτυχία στα καθήκοντα μιας θέσης που θέλει να καλύψει θα προσπαθήσει μέσα από τη συζήτηση σας να αντιληφθεί, αν μπορείτε να κάνετε τη συγκεκριμένη δουλειά πολύ καλά, αν θα μπορέσετε να τη κάνετε μακροπρόθεσμα, ποιοι είναι οι δικοί σας επαγγελματικού στόχοι και αν αυτοί οι στόχοι μπορούν να συμβαδίσουν με τους στόχους της εταιρείας. 

Έχετε κίνητρα για μάθηση και φιλοδοξίες; Μπορείτε να ενταχθείτε στην κουλτούρα της εταιρείας; Πιο συγκεκριμένα, αν έπρεπε να καταγράψουμε σε 3 ερωτήσεις τους βασικούς προβληματισμούς ενός recruiter, είναι οι εξής:

1. μπορεί ο υποψήφιος να κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά καλά;

 Σε αυτήν την ερώτηση δεν απαντά μόνο το βιογραφικό σας. Αναμφισβήτητα, η εργασιακή εμπειρία σας και τα ακαδημαϊκά σας προσόντα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αξιολόγηση σας. Μια συναφής εργασιακή εμπειρία η οποία ήταν επιτυχημένη είναι ίσως το σημαντικότερο δεδομένο για την πρόσκληση σε συνέντευξη. Από τη στιγμή όμως που θα ξεκινήσει ο διάλογος σας με τον recruiter, οι επικοινωνιακές σας δεξιότητες και τα soft skills σας θα συντελέσουν στην τελική απόφαση. Σκεφτείτε λοιπόν τι σας παθιάζει για τη συγκεκριμένη δουλειά και γιατί θα μπορέσετε να αντεπεξέλθετε με επιτυχία στο συγκεκριμένο ρόλο. Οργανώστε την απάντηση σας ώστε ο λόγος σας να έχει συνοχή και εσείς λιγότερο stress!  

2. θα απασχοληθεί στη συγκεκριμένη δουλειά για ένα εύλογο χρονικό διάστημα;

 Σε μια συνέντευξη εργασίας, αυτή η πληροφορία σίγουρα θα σας ζητηθεί. Κάθε εταιρεία θα ήθελε να απασχολεί εκτός από ικανά και ταλαντούχα άτομα, επαγγελματίες οι οποίοι θα θέλουν να μείνουν στην εταιρεία μακρόχρονα και όχι να αποχωρήσουν σε διάστημα λίγων μόλις μηνών.   Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εργασίας, ενσωματώστε στις απαντήσεις την προθυμία σας για αφοσίωση στο όραμα της εταιρείας καθώς και τον αντίκτυπο που έχει η συγκεκριμένη εταιρεία σύμφωνα με την άποψη σας.  

3. μπορεί να ενσωματωθεί στην ομάδα και την κουλτούρα της εταιρείας;

Αναμφισβήτητα, αυτή είναι μια κρίσιμη πληροφορία που ο recruiter θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει κατά τη συνέντευξη εργασίας. Σκεφτείτε λοιπόν ποια χαρακτηριστικά ομαδικότητας και κοινωνικότητας έχετε και αναδείξτε τα! Επίσης, μελετήστε το site της εταιρείας στην οποία κάνετε αίτηση για μια θέση εργασίας και συγκεκριμένα διαβάστε τις ενότητες οι οποίες παρουσιάζουν υλικό από την καθημερινότητα και την κουλτούρα της ομάδας.  

Ακόμα περισσότερες πληροφορίες για την εταιρική κουλτούρα και τη σημασία της μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας.

Σε κάθε περίπτωση η σωστή προετοιμασία αυξάνει τις πιθανότητες να κερδίσετε τη δουλειά που στοχεύετε. Καλή επιτυχία!