Η γλώσσα του σώματος στη συνέντευξη έχει μεγάλη σημασία και συχνά περνά περισσότερα μηνύματα απ’ ότι αντιλαμβανόμαστε. Πράγματα απλά όπως η στάση του σώματος ή η οπτική επαφή μπορεί να αφήσει θετική ή και αρνητική εντύπωση στο άτομο που θα έχετε απέναντί σας.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τι στάση σώματος έχετε αν είστε αγχωμένος/-η· μπορεί να έχετε τα χέρια σας σταυρωμένα όσο μιλάτε ή να κάνετε νευρικές κινήσεις. Κάτι τέτοιο δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στο συνομιλητή σας και μπορεί να βλάψει τις πιθανότητές σας για πρόσληψη.

Αντίθετα, αν νιώθετε πιο σίγουρος/-η, τότε υιοθετείτε μια στάση που δηλώνει αυτοπεποίθηση και αφήνετε μια πιο θετική πρώτη εντύπωση, καθώς πείθετε το συνομιλητή σας τόσο με τα λόγια όσο και με τη γλώσσα του σώματός σας.

Ποια είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να έχετε υπόψη σας, λοιπόν;

  1.  Προσιτότητα

Σε μια συνέντευξη για εργασία, είναι σημαντικό να παρουσιαστείτε ανοιχτοί, προσιτοί, ειλικρινείς και άνετοι. Η στάση του σώματος που δηλώνει το αντίθετο φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.

Ήδη από τη στιγμή που θα συστηθείτε στον υπεύθυνο προσλήψεων, φροντίστε να τον/την χαιρετίσετε με χαμόγελο και με δυνατή χειραψία. Επίσης, διατηρήστε οπτική επαφή για να δηλώσετε αμεσότητα και ενδιαφέρον.

Το ίδιο, περίπου, ισχύει και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Όταν καθίσετε, υιοθετήστε μια ανοιχτή στάση σώματος, χωρίς σταυρωμένα χέρια ή πόδια. Όσο μιλάτε μπορείτε να κάνετε κινήσεις με τα χέρια σας, χωρίς υπερβολές, φυσικά.

  1. Ενδιαφέρον στη συζήτηση

Είναι πολύ σημαντικό να δείξετε ότι σας ενδιαφέρει η θέση εργασίας και ότι προσέχετε τη συζήτηση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Για να δείξετε το ενδιαφέρον σας, μπορείτε να γείρετε ελαφρά προς τα μπροστά όταν ο συνομιλητής σας κάνει ερωτήσεις και να γνέφετε ενίοτε όταν μιλάει, ως σήμα ότι παρακολουθείτε τα λεγόμενά του. Ακόμα, αποφύγετε τις νευρικές κινήσεις και διατηρήστε οπτική επαφή

  1. Έλεγχος των αρνητικών συναισθημάτων

Όταν σας ρωτήσουν για προηγούμενους ρόλους ή εργοδότες, φροντίστε να μην περάσετε αρνητικά συναισθήματα μέσω της γλώσσας του σώματος. Ακόμα και μικροκινήσεις του προσώπου μπορεί να δείξουν ότι είστε ακόμα ενοχλημένος/-η. Ωστόσο, θέλετε να εστιάσετε στα θετικά χαρακτηριστικά των εμπειριών σας.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε το το σώμα και τη φωνή σας ουδέτερα όταν μιλάτε για ευαίσθητα θέματα. Ακόμα και αν έχετε ακόμα αρνητικά συναισθήματα, δεν θα σας κάνει καλό να τα αφήσετε να φανούν.

Ο καλύτερος τρόπος να το πετύχετε αυτό είναι να κάνετε πρόβες σε αυτές τις ερωτήσεις ώστε να προετοιμαστείτε για αυτές και να μην έρθετε προ εκπλήξεως.

  1. Μη αμυντική στάση

Σε μια συνέντευξη, ο πιθανός σας εργοδότης θα προσπαθήσει να εντοπίσει σημεία που δείχνουν ότι ίσως δεν είστε ο κατάλληλος υποψήφιος για τη δουλειά. Θα εξετάσει εις βάθος το βιογραφικό σας και θα σας υποβάλλει δύσκολες ερωτήσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην υιοθετήσετε αμυντική στάση και να μην πάρετε τίποτα προσωπικά.

Αν προκύψει κάποια δύσκολη ερώτηση, αντί να βγείτε στην αντεπίθεση ή να φανείτε υπερβολικά αμυντικός, προσπαθήστε να αποφύγετε μια απότομη αλλαγή στην γλώσσα του σώματος, όπως να διακόψετε την οπτική επαφή ή να αλλάξετε απότομα τον τόνο της φωνής σας. Τέτοια δείγματα θα κάνουν το συνομιλητή σας να νομίσει ότι κάτι δεν πάει καλά.

  1. Υπερβολική αυτοπεποίθηση

Το να έχετε αυτοπεποίθηση είναι θετικό, ωστόσο η υπερβολική αυτοπεποίθηση φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Σε μια συνέντευξη για δουλειά, είστε μόνο εσείς και ο συνομιλητής σας και αν είστε σίγουρος/-η για τον εαυτό σας θα φανεί. Άρα, δε χρειάζεται να υπερ-προβάλλετε τη σιγουριά σας, καθώς αυτό ίσως δώσει την εικόνα ότι προσπαθείτε να καλύψετε κάτι άλλο.