Οι ερωτήσεις που διατυπώνονται σε μια συνέντευξη εργασίας πολλές φορές υπονοούν μια άλλη ερώτηση την απάντηση της οποίας καλό θα ήταν να έχετε προετοιμάσει πριν τη συνέντευξη. 


μερικές από τις ερωτήσεις για συνέντευξη εργασίας είναι:
 

1. θα μπορούσατε να μου μιλήστε μου για τον εαυτό σας; 

Ο συνεντευκτής στην ουσία θέλει να σας ακούσει να μιλάτε. Είναι μια εισαγωγική ερώτηση που γίνεται για να σπάσει ο πάγος. Διατυπώνεται όμως συχνά, γι ’αυτό καλό θα  ήταν να προετοιμάσετε την απάντησή της και να τη χρησιμοποιείται κάθε φορά. Προσπαθήστε, λοιπόν, να περιγράψετε μέσα σε 2 λεπτά τον εαυτό σας, αναφέροντας τα προσόντα σας, τις δεξιότητες και την προϋπηρεσία σας, τονίζοντας όσα είναι σχετικά με τη θέση για την οποία περνάτε συνέντευξη.

2. θα μπορούσατε να μου αναφέρετε μερικά από τα επιτεύγματά σας ως τώρα; 

Η ερώτηση είναι ‘θεωρείτε ότι έχετε επιτεύγματα’;  Επιλέξτε ένα κατόρθωμα που πετύχατε σχετικά πρόσφατα. Αναφέρετε τις δεξιότητες που χρησιμοποιήσατε, το επίτευγμα που επετεύχθη και τα μετρήσιμα οφέλη που αυτό επέφερε.

3. είστε ευχαριστημένοι με την πορεία της καριέρας σας ως τώρα;

O συνεντευκτής πραγματικά αξιολογεί το επίπεδο αυτοπεποίθησης σας, τις επαγγελματικές σας προσδοκίες και αν είστε ένα θετικό, χαρούμενο άτομο. Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα πρέπει να είναι καταφατική, εκτός αν νιώθετε ότι η καριέρα σας έχει τελματώσει ή  ότι προχωράει με αργούς ρυθμούς, οπότε τότε καλό θα ήταν να προσαρμόσετε την απάντησή σας.

4. ποια είναι η πιο μεγάλη πρόκληση που έχετε κληθεί να αντιμετωπίσετε ως τώρα και τι κάνατε;

Ο συνεντευκτής προσπαθεί να εκμαιεύσει πώς αντιλαμβάνεστε τον όρο ‘πρόκληση’ , και αν μπορείτε να προτείνετε με λογικά επιχειρήματα την λύση ενός προβλήματος λαμβάνοντας πρωτοβουλίες. Προσοχή! Αυτή μπορεί να γίνει ερώτηση-παγίδα. Καλό θα ήταν να επιλέξετε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, η οποία δεν προκλήθηκε από εσάς και να την περιγράψετε γρήγορα και συνοπτικά. Αναφέρετε ποιο ήταν το πρόβλημα, ποιες ήταν οι εναλλακτικές αυτού, για ποιο λόγο επιλέξατε τη συγκεκριμένη λύση και ποιο ήταν το τελικό αποτέλεσμα. Να ολοκληρώνετε πάντα με μια θετική φράση.

5. τι σας αρέσει στην τωρινή σας εργασία;

O συνεντευκτής προσπαθεί να καταλάβει αν θα σας αρέσει η καινούρια θέση εργασίας σας. Προσπαθήστε  να συμπεριλάβετε στην απάντηση σας στοιχεία που απαιτεί ο νέος ρόλος στον οποίο στοχεύετε. Να είστε θετικοί, αναφέρετε ότι η θέση εργασία σας είναι ενδιαφέρουσα, αλλά μην το παρακάνετε γιατί για κάποιους  λόγους έχετε αποφασίσει να φύγετε.

6. τι δεν σας αρέσει στην τωρινή σας εργασία; 

Προσοχή! Εδώ ο συνεντευκτής προσπαθεί να καταλάβει αν κάποιες από τις μελλοντικές σας αρμοδιότητες δεν θα σας αρέσουν, πράγμα που πιθανόν σας κατατάξει στην κατηγορία ‘μη συμβατός υποψήφιος’. Αυτή είναι μια ‘δύσκολη’ ερώτηση, η απάντηση της οποίας δεν θα πρέπει να είναι πολύ λεπτομερής καθώς μπορεί να αποκαλύψει κάποιες από τις αδυναμίες σας. Μια προσέγγιση για να αντιμετωπίσετε αυτή την ερώτηση είναι να επιλέξετε ένα χαρακτηριστικό της τωρινής σας εταιρείας, όπως για παράδειγμα το μέγεθος αυτής, ή η αργή λήψη αποφάσεων και να δώσετε την απάντησή σας με το αέρα ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει τις δυσκολίες σαν ένα κομμάτι της δουλειάς.

7. ποια είναι τα δυνατά σας σημεία; 

Ο υπεύθυνος θέλει να μάθει τα δυνατά σας σημεία και πώς αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από την εταιρεία. Αυτή είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις, οπότε δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σας πιάσουν απροετοίμαστους. Περιγράψτε τα δυνατά σας σημεία και δώστε τρεις ή τέσσερις τρόπους με τους οποίους αυτά μπορούν να ωφελήσουν τον εργοδότη. Προτερήματα που μπορούν να αναφερθούν είναι η ικανότητά σας  να μαθαίνετε γρήγορα, η αποφασιστικότητα να πετύχετε, η θετική διάθεση, η ικανότητα να σχετίζεστε με τους γύρω σας και να δουλεύετε από κοινού για ένα κοινό στόχο. Μπορεί να χρειαστεί να δώσετε και παραδείγματα.

8. ποιο είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημά σας; 

Ο υπεύθυνος θέλει να δει πως αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας (το επίπεδο αυτογνωσίας σας) και αν έχετε επίγνωση των μειονεκτημάτων/προτερημάτων σας. Αυτή είναι άλλη μια από τις αναμενόμενες ερωτήσεις για συνέντευξη εργασίας την οποία καλό θα ήταν να έχετε προετοιμάσει. Έχετε δύο επιλογές. Μπορείτε να αναφέρετε μια αδυναμία σας, για παράδειγμα την έλλειψη κατάρτισης (όχι δεξιότητας), σε ένα τομέα που δεν είναι καίριας σημασίας για την δουλειά σας ή μπορείτε να περιγράψετε μια προσωπική ή επαγγελματική αδυναμία σας που μπορεί να αποτελεί και προτέρημα και τις ενέργειες που κάνατε για την αλλάξετε/ βελτιώσετε.  Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε ‘γνωρίζω ότι η ομάδα μου με θεωρεί απαιτητικό, αλλά έχω κάνει προσπάθειες να βελτιωθώ’. Μην επιλέξετε μια προσωπική αδυναμία σας όπως ‘δεν είμαι πρωινός τύπος’.

9. τι είδους αποφάσεις παίρνετε πιο δύσκολα;

Η απάντησή σας δεν πρέπει να δείξει αδυναμία. O συνεντευκτής θέλει να δει αν είστε αποφασιστικός αλλά ταυτόχρονα αν έχετε μια πιο ‘ανθρώπινη’ πλευρά. Μπορείτε να βασίσετε  την απάντησή σας στις αποφάσεις που καλείται κανείς να πάρει, μη έχοντας επαρκείς  πληροφορίες. Αυτό θα δείξει την θετική σας πλευρά. Μπορείτε, για παράδειγμα, να πείτε  ‘μου αρέσει να παίρνω αποφάσεις βάσει επαρκών πληροφοριών και έχοντας εναλλακτικές. Όταν πρέπει να πάρω γρήγορες  αποφάσεις το κάνω βάσει του ενστίκτου μου και της εμπειρίας μου’.

10. για ποιους λόγους θέλετε να αποχωρήσετε  από τον τρέχοντα εργοδότη σας; 

O συνεντευκτής θέλει να καταλάβει και να αξιολογήσει τα κίνητρα σας να αφήσετε την τρέχουσα εργασία σας. H απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι εύκολη. Αναφέρετε ότι αναζητάτε νέες προκλήσεις, αρμοδιότητες, εμπειρία και αλλαγή περιβάλλοντος. Μην αναφέρετε αρνητικούς λόγους για τους οποίους έχετε αποφασίσει να αποχωρήσετε και αποφύγετε να αναφέρετε το μισθολογικό σας σαν έναν από τους πρωτεύοντες λόγους.

11. γιατί θέλετε να εργαστείτε για εμάς; 

Η ερώτηση υπονοεί, ‘για ποιους λόγους προτιμάτε εμάς από τον τρέχοντα εργοδότη σας’; Οι λόγοι πρέπει να είναι σαφείς και συγκεκριμένοι και να αφορούν την εταιρεία, όπως για παράδειγμα την κουλτούρα της,  τις ευκαιρίες εξέλιξης που προσφέρει κα. Γενικολογίες όπως η εταιρεία έχει καλό όνομα στην αγορά δεν είναι η απάντηση που θέλουν να ακούσουν, καθώς θα πρέπει να δείξετε ότι έχετε αφιερώσει χρόνο και έχετε κάνει την έρευνά σας για εκείνους.

Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές για συνέντευξη εργασίας, προετοιμάστε τις παραπάνω ερωτήσεις και δώστε στον συνεντευκτή τις απαντήσεις που πραγματικά αποζητά!