Θα έχετε ήδη αντιληφθεί ότι ο ανταγωνισμός είναι θεμέλιο για μια επιτυχημένη εργασία. Για να καταφέρετε, ωστόσο, να πετύχετε την υγιή, θεμιτή εκδοχή του, θα πρέπει, αφενός, να έχετε αυτοπεποίθηση στην εργασία σας και, αφετέρου, να μπορείτε να εργαστείτε ομαδικά. 

Για να αποκτήσετε ουσιαστική αυτοπεποίθηση στη δουλειά δε χρειάζεται να αναδομήσετε ολικά τον χαρακτήρα σας. Μπορείτε απλά να κάνετε μικρά, ρεαλιστικά βήματα προς την επίτευξη του στόχου σας.

  • Η αυτοπεποίθηση είναι επιλογή σας και μπορείτε να την καλλιεργήσετε με ομαδικό πνεύμα

Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση επιλέγουν να έχουν πίστη στον εαυτό τους. Είναι δεδομένο ότι όλοι οι άνθρωποι θα βιώσουν την εργασιακή επιτυχία σε ίσο βαθμό με την αποτυχία. Αν επιλέξετε να σκεφτείτε ότι αυτό που σας χαρακτηρίζει είναι η αποτυχία και ότι αυτή επισκιάζει όλα τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα σας, τότε υπονομεύετε τις δυνατότητές σας. Μπορείτε να κάνετε μια διαφορετική επιλογή, σκεπτόμενοι θετικά και ρεαλιστικά.

Όπως έχετε ήδη διαβάσει σε συμβουλευτικό άρθρο της Randstad, το ομαδικό πνεύμα αποτελεί κλειδί της εργασιακής επιτυχίας. Χαρακτηριστικό των εργαζομένων με αυτοπεποίθηση είναι η επιθυμία τους να αποκομίζουν νέα γνώση ακούγοντας τους συναδέλφους τους και ανταλλάσσοντας απόψεις. Επιπλέον, οι άνθρωποι αυτοί συνηθίζουν να ακούν μεν προσεκτικά στα meetings αλλά εκφράζουν με βεβαιότητα την άποψη τους και δεν λένε πάντα «ναι» απλά για να συμβαδίσουν με την άποψη της πλειοψηφίας.

Τέλος, μη ξεχνάτε ότι η αυτοπεποίθηση είναι μεταδοτική. Αναλογιστείτε τον εαυτό σας. Τι προτιμάτε; Να έχετε κοντά σας ανθρώπους με πίστη στον εαυτό τους ή ανασφαλείς; Και αντίστροφα. Αν παρατηρείτε ότι έχετε ανασφάλειες, κοιτάξτε τους γύρω σας. Πιθανότατα έχουν κι εκείνοι.

  • Ποτέ μη σταματάτε να αναζητείτε νέα γνώση για τον εργασιακό κλάδο σας. Έτσι, θα αποκτήσετε αυτοπεποίθηση στο αντικείμενο σας

Ένα επιτυχημένο στέλεχος digital marketing, για παράδειγμα, θα καταφέρει να κερδίσει την αναγνώριση των συναδέλφων και των προϊσταμένων του διότι αφιερώνει πολύ χρόνο στην ανάπτυξη των σχετικών επαγγελματικών δεξιοτήτων, αναζητώντας συνεχώς νέα γνώση. Το άτομο αυτό δεν έχει απλά αυτοπεποίθηση στη δουλειά του αλλά γνωρίζει ότι αν προκύψει κάποια αναπάντεχη πρόκληση στην πορεία της καριέρας του θα καταφέρει να ανταποκριθεί με επιτυχία.

  • Η αυτοπεποίθηση πηγάζει από μέσα σας και όχι –μόνο- από το θετικό feedback που μπορεί να δεχτείτε

Είναι πολύ όμορφο όταν κάποιος σας κάνει κοπλιμέντα και ενισχύει την αυτοπεποίθηση σας αλλά η αληθινή αυτοπεποίθηση πηγάζει από εσάς τους ίδιους και όχι από τους γύρω σας. Αν εξαρτάστε από τους άλλους για να δώσετε ώθηση στην αυτοπεποίθησή σας, τότε γίνεστε ευάλωτοι στις απόψεις και τις σκέψεις των άλλων. Κάποιες φορές το feedback που σας παρέχουν ενδεχομένως να είναι σωστό αλλά άλλες φορές όχι.

Oι άνθρωποι που πιστεύουν στον εαυτό τους δεν επιτρέπουν σε άλλους να καθορίσουν την επιτυχία τους. Όταν χρίσετε τον εαυτό σας τον πιο σημαντικό κριτή των πράξεων σας, τότε θα αποκτήσετε τον έλεγχο της αυτοπεποίθησης σας. Μη περιμένετε από τους άλλους να σας δώσουν την άδεια για να αισθανθείτε όμορφα για εσάς. Το δικαίωμα στην αυτοπεποίθηση είναι αποκλειστικά δικό σας. Μην βασίζεστε σε κανέναν για να το αποκτήσετε.

Τέλος, τολμήστε. Βγείτε από το ασφαλές περιβάλλον που έχετε δημιουργήσει και επιχειρήστε να αναπτύξετε νέα ταλέντα, να ανακαλύψετε νέες επιλογές για την καριέρα σας και νέες θέσεις εργασίας, να γνωρίσετε νέους ανθρώπους και να διευρύνετε τις εμπειρίες σας.