ποια είναι η εργασία ενός business intelligence engineer;

Ως business intelligence (BI) engineer, συνεργάζεσαι με αναλυτές για να μελετήσεις τα δεδομένα των εταιρειών και να προσδιορίσεις πώς επηρεάζουν τη λειτουργία και την οικονομική απόδοσή τους. Είσαι υπεύθυνος/η για την ανάλυση και την αξιολόγηση των δεδομένων της εταιρείας ώστε να μπορείς να υποστηρίξεις τη στατιστική ανάλυση. Συνεργάζεσαι με τα τμήματα marketing και λειτουργιών της επιχείρησης για να κατανοήσεις τους στόχους του business intelligence (επιχειρηματική ευφυΐα ή/και επιχειρηματική νοημοσύνη).

Αφού προσδιορίσεις τις απαιτήσεις και τις παραμέτρους που αφορούν το business intelligence στην εταιρεία, χρησιμοποιείς τις γνώσεις και την εμπειρία σου για να αναπτύξεις BI εργαλεία ή dashboards για τη συλλογή σημαντικών δεδομένων προς ανάλυση. Ακόμη, εκπαιδεύεις άλλους εργαζομένους στη χρήση εργαλείων ή προγραμμάτων business intelligence και εντοπίζεις τον καλύτερο τρόπο εφαρμογής των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί.

Εκτός από τη δημιουργία νέων εργαλείων business intelligence, βελτιστοποιείς κι αναβαθμίζεις τα υπάρχοντα. Συνεργάζεσαι με ενδιαφερόμενους και αναλυτές δεδομένων για να προσδιορίσεις τις νέες απαιτήσεις του business intelligence λογισμικού ώστε να υποστηρίξεις την ανάπτυξη της εταιρείας, βοηθώντας την να πάρει στρατηγικές αποφάσεις. Αναβαθμίζεις επίσης τα εργαλεία και τα συστήματα business intelligence για να υποστηρίξεις την ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Ο ρόλος του/της business intelligence engineer ορίζει πως χρειάζεται να έχεις εξαιρετικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων για την αντιμετώπιση ζητημάτων στα εργαλεία BI και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συλλογής δεδομένων. Χρησιμοποιείς επίσης εργαλεία χειρισμού δεδομένων και γλώσσες προγραμματισμού για τη βελτίωση της λειτουργικότητας, όπως το excel και η γλώσσα structured query language (SQL). Τέλος, η κριτική σου σκέψη είναι πολύτιμο εφόδιο για τη θέση, καθώς σε βοηθά να αξιολογείς την εργασία και να επιλύεις τυχόν προβλήματα που προκύπτουν. 

Θα ταίριαζε η εργασία του/της business intelligence engineer με την κριτική σου σκέψη και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων που διαθέτεις; Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις ποιες ικανότητες και προσόντα χρειάζεσαι για να πετύχεις στο ρόλο του/της business intelligence engineer. 

θέσεις business intelligence engineer
1

ο μέσος μισθός ενός business intelligence engineer

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας , ο μέσος μισθός για έναν/μία business intelligence engineer στην Ελλάδα είναι 53.000€ τον χρόνο, με μέση ωριαία αμοιβή 26€. Σε μία entry level θέση, λαμβάνεις χαμηλότερες απολαβές δεδομένου ότι έχεις ελάχιστη εργασιακή εμπειρία και προσόντα. Ξεκινάς την καριέρα σου με περίπου 37.000€ τον χρόνο, όμως οι απολαβές σου αυξάνονται καθώς αποκτάς περισσότερη επαγγελματική εμπειρία και ακαδημαϊκά προσόντα. Οι περισσότερο έμπειροι/ες business intelligence engineers λαμβάνουν αποδοχές που μπορεί να ξεπεράσουν τα 65.000€ ετησίως. 

ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον μισθό ενός business intelligence engineer;

Οι απολαβές σου ως business intelligence engineer διαφοροποιούνται ανάλογα με την εμπειρία και τα ακαδημαϊκά σου προσόντα. Όταν ξεκινάς την καριέρα σου και έχεις μικρή εμπειρία λαμβάνεις χαμηλότερο μισθό. Ωστόσο, όσο αποκτάς περισσότερη εμπειρία και αναβαθμίζεις τα προσόντα σου, οι αποδοχές σου αυξάνονται σταδιακά. Για παράδειγμα, αν διαθέτεις επιπλέον πιστοποιήσεις που αποδεικνύουν τις γνώσεις σου στο business intelligence, έχεις και μεγαλύτερες απολαβές.

Επιπλέον, το μέγεθος της εταιρείας και η πολυπλοκότητα των εργασιών που αναλαμβάνεις επηρεάζουν τον μισθό σου. Οι μεγάλες εταιρείες συλλέγουν τεράστιους όγκους δεδομένων και απαιτούν προηγμένα εργαλεία BI για τη συλλογή και την αξιολόγησή τους ώστε να οδηγηθούν μετέπειτα στη λήψη αποφάσεων. Συνεπώς, όταν εργάζεσαι σε μια μεγάλη εταιρεία είναι πιθανό να λαμβάνεις υψηλότερο μισθό σε σύγκριση με μικρότερες εταιρείες. 

κατέβασε τον οδηγό μας
2

κατηγορίες business intelligence engineers

Οι business intelligence engineers μπορούν να εξειδικευτούν σε συγκεκριμένα πεδία και να γίνουν:

χέρι χρησιμοποιώντας γραφίδα για πλοήγηση στην οθόνη του tablet
χέρι χρησιμοποιώντας γραφίδα για πλοήγηση στην οθόνη του tablet
3

εργαζόμενος ως business intelligence engineer

Αν ενδιαφέρεσαι να γίνεις business intelligence engineer και να ασχολείσαι με τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων για την εξαγωγή χρήσιμων πληροφοριών, μπορείς να εξερευνήσεις τα καθήκοντα, τις ευθύνες και το περιβάλλον εργασίας του ρόλου. 

4

τα προσόντα και η εκπαίδευση ενός business intelligence engineer

Ορισμένα από τα εκπαιδευτικά προσόντα ενός/μιας business intelligence engineer είναι:

  • Εκπαίδευση: για να εργαστείς ως business intelligence engineer, χρειάζεται να έχεις πτυχίο στον τεχνολογικό κλάδο, όπως στα συστήματα πληροφορικής ή στην πληροφορική. Εναλλακτικά, μπορείς να ξεκινήσεις την επαγγελματική σου πορεία με πτυχίο οικονομικών ή διοίκησης επιχειρήσεων. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να αποκτήσεις γνώσεις προγραμματισμού και να μάθεις SQL μέσω διαδικτυακών μαθημάτων. Για υψηλόβαθμες θέσεις, ενδέχεται να είναι απαραίτητο ένα μεταπτυχιακό στον κλάδο.
  • Επαγγελματική εμπειρία και πιστοποιήσεις: σημαντική προϋπόθεση για να εργαστείς ως business intelligence engineer είναι η προηγούμενη εμπειρία στην ανάλυση δεδομένων ή στο business intelligence. Αναζήτησε θέσεις πρακτικής άσκησης ή entry level θέσεις για να χτίσεις ένα portfolio με τη δουλειά σου και να δικτυωθείς με επαγγελματίες του κλάδου. Πέρα όμως από τα τυπικά προσόντα, είναι ωφέλιμο να αποκτήσεις επαγγελματικές πιστοποιήσεις στον τομέα, όπως είναι οι πιστοποιήσεις Microsoft Certified Data Analyst ή Oracle Business Intelligence Foundation Suite.

οι ικανότητες και δεξιότητες των business intelligence engineers

Κάποιες από τις ικανότητες και τις δεξιότητες που χρειάζεται ένας/μία business intelligence engineer περιλαμβάνουν:

  • Τεχνικές δεξιότητες: ως business intelligence engineer, χρειάζεσαι τεχνικές δεξιότητες για να επιτύχεις στο ρόλο σου. Είναι απαραίτητο να έχεις ευρεία γνώση εργαλείων BI, όπως είναι τα εργαλεία απεικόνισης δεδομένων και το λογισμικό αναφοράς. Ορισμένα δημοφιλή εργαλεία με τα οποία είναι αναγκαίο να εξοικειωθείς περιλαμβάνουν το Power BI και το Tableau.
  • Δεξιότητες προγραμματισμού: ως BI engineer, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις δεξιότητες προγραμματισμού για να αναπτύξεις προσαρμοσμένες λύσεις και να αυτοματοποιήσεις εργασίες. Οι γνώσεις προγραμματισμού, όπως η επιδεξιότητα στην Python ή την R, σε βοηθά να ενσωματώνεις διαφορετικά συστήματα και πηγές δεδομένων. 
  • Δεξιότητες επικοινωνίας: ως BI engineer, χρειάζεσαι καλές δεξιότητες επικοινωνίας για να έχεις αποτελεσματική κι εποικοδομητική επικοινωνία με stakeholders και συναδέλφους. Η επικοινωνιακή σου ικανότητα σε βοηθά να εξηγήσεις τις τεχνικές έννοιες με απλούς όρους, ώστε να γίνουν κατανοητοί στα ενδιαφερόμενα μέρη της εταιρείας. 
  • Προσαρμοστικότητα: το business intelligence είναι ένας δυναμικός τομέας και ως εκ τούτου είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις σχετικές πρόσφατες εξελίξεις. Η προσαρμοστικότητα σε βοηθά να υιοθετήσεις τις νέες τεχνολογίες και εργαλεία BI στη δουλειά σου και να είσαι ανοιχτός/η σε νέες ιδέες ή προσεγγίσεις.
  • Δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων: ως BI engineer, επιλύεις σύνθετα ζητήματα κατά την αξιολόγηση δεδομένων. Αξιοποιείς τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων που διαθέτεις για να εντοπίζεις προβλήματα και να βρίσκεις τις λύσεις τους. Ο ρόλος χρειάζεται επίσης προηγμένες δεξιότητες ανάλυσης για τη λήψη αποφάσεων.
5

FAQs

Εδώ, θα βρεις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το επάγγελμα του/της business intelligence engineer.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.