ποια είναι η εργασία ενός διευθυντή πωλήσεων;

Ως διευθυντής/τρια πωλήσεων, αυξάνεις τα έσοδα της εταιρείας δημιουργώντας και καθοδηγώντας μια υψηλής απόδοσης ομάδα πωλήσεων. Καθοδηγείς την ομάδα πωλήσεων για να επιτύχει τους στόχους εσόδων και να δημιουργήσεις σχέσεις με τους πελάτες για να εξασφαλίσεις τη διατήρησή τους. Εκτός από το να εκπαιδεύεις τους/τις πωλητές/τριες και να τους/τις κινητοποιείς για να επιτύχουν τους στόχους τους, έχεις επίσης διοικητικά καθήκοντα στο τμήμα πωλήσεων. Για παράδειγμα, ορίζεις τους μηνιαίους στόχους και τους στόχους πωλήσεων για κάθε εκπρόσωπο πωλήσεων για το έτος. Επίσης, αναλύεις δεδομένα για την προηγούμενη απόδοση και μελετάς τις τάσεις της αγοράς για να προβλέψεις τη μελλοντική απόδοση.

Οι διευθυντές/τριες πωλήσεων διαδραματίζουν τρεις βασικούς ρόλους σε μια εταιρεία: διαχείριση προσωπικού, διαχείριση πελατών και διαχείριση επιχείρησης.

Ως διαχειριστής/τρια προσωπικού, βελτιώνεις την απόδοση του προσωπικού μέσω εκπαίδευσης και ανάλυσης της προόδου του, προκειμένου να διασφαλίσεις ότι όλοι επιτυγχάνουν τους στόχους τους. Ως διευθυντής/τρια πωλήσεων, είσαι ο/η κύριος/α διαμεσολαβητής/τρια μεταξύ της εταιρείας και των πελατών της. 

Είσαι υπεύθυνος/η για τη δημιουργία και προώθηση σχέσεων με διάφορους πελάτες. Καθώς αλληλεπιδράς τακτικά με τους πελάτες, εντοπίζεις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και τρόπους αύξησης των εσόδων. Επιπλέον, εξασφαλίζεις ότι τα προϊόντα της εταιρείας παραδίδονται εγκαίρως και παρέχεις καλές υπηρεσίες μετά την πώληση.

Η θέση σου ως διευθυντής/τρια πωλήσεων περιλαμβάνει έναν συνδυασμό καθηκόντων στις πωλήσεις και στη διαχείριση των πελατών. Κατά την εκτέλεση καθηκόντων στις πωλήσεις, αναλαμβάνεις το ρόλο της δημιουργίας νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και καθοδηγείς τους πελάτες κατά τη διαδικασία αγοράς. Ως μέρος της εργασίας σου, πραγματοποιείς τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων των πελατών σου και διατηρείς θετικές σχέσεις μαζί τους. 

Θα ταίριαζε η εργασία του/της διευθυντή/τριας πωλήσεων με τις δεξιότητές σου στη δημιουργία σχέσεων και την εξυπηρέτηση πελατών; Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις ποιες ικανότητες και προσόντα χρειάζεσαι για να πετύχεις σε μια θέση διευθυντή/τριας πωλήσεων. 

θέσεις διευθυντή πωλήσεων
1

ο μέσος μισθός ενός διευθυντή πωλήσεων

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας, οι διευθυντές/τριες πωλήσεων στην Ελλάδα λαμβάνουν μια μέση αμοιβή των 35.000€ ετησίως. Η μέση ωριαία αμοιβή για τους/τις διευθυντές/τριες πωλήσεων είναι 17€, ενώ μπορείς να λάβεις μια μέση αμοιβή μπόνους ύψους 4.000€. Το πακέτο απολαβών σου ποικίλλει βάσει διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της εμπειρίας και του μεγέθους της ομάδας πωλήσεων που διαχειρίζεσαι. Οι entry level θέσεις διευθυντή/ντριας πωλήσεων συνεπάγονται τη διαχείριση μικρότερων ομάδων και πιθανόν να ξεκινάς με μισθό 19.000€ ετησίως. Καθώς αποκτάς εμπειρία και διευρύνεις την ομάδα πωλήσεών σου, το πακέτο απολαβών σου αυξάνεται σταδιακά και λαμβάνεις πάνω από 43.500€ ετησίως.

πώς να αυξήσεις τις αποδοχές σου ως διευθυντής πωλήσεων;

Η επαγγελματική πορεία ενός/μιας διευθυντή/τριας πωλήσεων εξαρτάται από τα αποτελέσματα και οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν επιπλέον κίνητρα για την επίτευξη στόχων. Για παράδειγμα, είναι πιθανό να λαμβάνεις μπόνους για την αύξηση των εσόδων της εταιρείας ή του πελατολογίου. Εάν θέλεις να αυξήσεις το εισόδημά σου, σκέψου την προοπτική εργασίας σε μια μεγαλύτερη ομάδα μάρκετινγκ. Για παράδειγμα, η συνεργασία με μια μεγάλη εταιρεία βελτιώνει τις προοπτικές σου για κέρδη, καθώς διαχειρίζεσαι μια μεγαλύτερη ομάδα και μπορείς να διαπραγματευτείς έναν υψηλότερο μισθό. Η βιομηχανία στην οποία εργάζεσαι επίσης μπορεί να επηρεάσει το εισόδημά σου. Για παράδειγμα, η πώληση προϊόντων τεχνολογίας ή πολυτελών αντικειμένων ενδέχεται να αμείβεται με υψηλότερες προμήθειες και μπόνους σε σύγκριση με την πώληση άλλων προϊόντων. 

κατέβασε τον οδηγό μας
2

κατηγορίες διευθυντών πωλήσεων

Οι διευθυντές/τριες πωλήσεων χωρίζονται σε κατηγορίες με βάση τη θέση τους στην ιεραρχία της εταιρείας:

ομάδα που συνεργάζεται
ομάδα που συνεργάζεται
3

εργαζόμενος ως διευθυντής πωλήσεων

Η εργασία ως διευθυντής/τρια πωλήσεων είναι ένας συναρπαστικός ρόλος με υποσχόμενες ευκαιρίες ανάπτυξης. Εάν ενδιαφέρεσαι για το ρόλο, εξέτασε τα καθήκοντα, τις ευθύνες και τα περιβάλλοντα εργασίας που σχετίζονται με τους/τις διευθυντές/τριες πωλήσεων. 

4

τα προσόντα και η εκπαίδευση ενός διευθυντή πωλήσεων

Ενώ οι περισσότεροι εργοδότες δίνουν έμφαση στις δεξιότητες πωλήσεων κατά την πρόσληψη διευθυντών/τριων πωλήσεων, τα παρακάτω προσόντα προσφέρουν πλεονέκτημα: 

  • Εκπαίδευση: οι περισσότεροι εργοδότες ζητούν πτυχίο σε πωλήσεις, μάρκετινγκ ή διοίκηση επιχειρήσεων για τις θέσεις διευθυντών/τριων πωλήσεων. Εάν έχεις πτυχίο σε διαφορετικό πεδίο, μπορείς να παρακολουθήσεις ένα πρόγραμμα σπουδών στη διοίκηση πωλήσεων για να αποκτήσεις διοικητικές δεξιότητες. Εάν η εργασία σου συνδέεται με την πώληση μηχανημάτων και τεχνολογικών προϊόντων, είναι επιπλέον προσόν να έχεις τεχνικό υπόβαθρο στη μηχανική ή πληροφορική (IT). 
  • Εμπειρία: για να εξελιχθείς στον χώρο των πωλήσεων, χρειάζεται πλούσια εμπειρία στον τομέα των πωλήσεων. Οι δεξιότητές σου στον χώρο των πωλήσεων και η ικανότητά σου να δημιουργείς σχέσεις συνιστούν σημαντικά εφόδια για τη διοίκηση της ομάδας πωλήσεων. Επιπλέον προσόν θεωρείται η γνώση CRM λογισμικού, και εφαρμογών του Microsoft Office, όπως το MS Word και το Excel.

οι ικανότητες και δεξιότητες των διευθυντών πωλήσεων

Οι βασικές ικανότητες και δεξιότητες ενός/μιας διευθυντή/τριας πωλήσεων περιλαμβάνουν:

  • Δεξιότητες ενεργητικής ακρόασης: ως διευθυντής/τρια πωλήσεων, βασίζεσαι στην ενεργητική ακρόαση για να κατανοήσεις τις ανάγκες του πελάτη. Οι δεξιότητές σου στην ενεργητική ακρόαση σε βοηθούν να κατανοήσεις τα προβλήματα του πελάτη και να αναπτύξεις χρήσιμες λύσεις. Εάν θέλεις να ενισχύσεις τις δεξιότητές σου στην ακρόαση, προσπάθησε να ελαχιστοποιήσεις τις παύσεις και την επανάληψη αυτών που λέει ο/η συνομιλητής/τρια για να δείξεις ότι κατανοείς. 
  • Διαχείριση χρόνου: ως διευθυντής/τρια πωλήσεων, χρειάζεσαι δεξιότητες διαχείρισης χρόνου, αφού αναλαμβάνεις διάφορες ευθύνες. Χρειάζεσαι δεξιότητες οργάνωσης για να διατηρείς τακτική επαφή με τους υφιστάμενους πελάτες και να αναπτύσσεις νέες ιδέες. Οι δεξιότητες διαχείρισης χρόνου επίσης σε βοηθούν να σχεδιάζεις εκστρατείες πωλήσεων και να δίνεις προτεραιότητα σε πελάτες βάσει της αξίας τους. 
  • Δεξιότητες δημοσίων σχέσεων: ως διευθυντής/τρια πωλήσεων, φροντίζεις για τη δημιουργία καλών σχέσεων με τους υφιστάμενους πελάτες με στόχο τη δημιουργία επαναλαμβανόμενων πωλήσεων. Χρειάζεσαι δεξιότητες δημοσίων σχέσεων για να αναπτύσσεις και να διατηρείς ισχυρές σχέσεις με πελάτες μακροπρόθεσμα. Ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσεις εμπιστοσύνη με τους πελάτες είναι να κατανοείς τις ανάγκες τους και να παρέχεις υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση πελατών. 
  • Δεξιότητες επικοινωνίας: ως διευθυντής/τρια πωλήσεων, συνεργάζεσαι με διάφορους επαγγελματίες και εκτελείς καθήκοντα που απαιτούν εξαιρετικές δεξιότητες επικοινωνίας. Η ικανότητά σου να επικοινωνείς είναι πολύτιμη κατά τη διαπραγμάτευση με πελάτες, στη διεξαγωγή παρουσιάσεων σε ενδιαφερόμενα μέρη και στην ανάθεση καθηκόντων σε άλλους/ες εργαζόμενους/ες. Οι δεξιότητές σου στην επικοινωνία προάγουν μια εξαιρετική εργασιακή κουλτούρα, καθώς μπορείς να συμμετέχεις σε συζητήσεις για ιδέες πώλησης. 
5

FAQs

Εδώ θα βρεις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το επάγγελμα του διευθυντή πωλήσεων. 

thank you for subscribing to your personalised job alerts.