Σε όποιον επαγγελματικό κλάδο κι αν εργάζεστε, το feedback από τους προϊσταμένους ή και τους συναδέλφους σχετικά με την απόδοση σας, μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο για την εξέλιξη της καριέρας σας. Τα θετικά σχόλια και τα προνόμια που σας παρέχει η εργασία σας μπορούν να τονίσουν την αυτοπεποίθηση σας και να λειτουργήσουν ως κίνητρα προσήλωσης σας στους στόχους της εταιρείας. Πώς μπορείτε όμως να διαχειριστείτε ένα αρνητικό feedback; Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν όταν επιθυμείτε να διατηρήσετε την ομαδικότητα και την προθυμία σας για αποδοχή της εποικοδομητικής κριτικής αλλά διαφωνείτε με αυτή; Παρακάτω, σας προτείνουμε κάποια χρήσιμα tips.

1. σε κάθε περίπτωση δοκιμάστε το!

Μπορεί σε πρώτο στάδιο να διαφωνείτε με το feedback του manager σας, όμως εφόσον αυτό είναι σαφές και στόχο έχει την υλοποίηση των στόχων της εταιρείας και την βελτίωση σας, δοκιμάστε το. Κατανοήστε που ακριβώς υπάρχει το πρόβλημα και θέστε σε εφαρμογή το πλάνο που σας προτάθηκε. Μπορεί να εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα. Το δοκιμάσατε και θεωρείτε ότι δεν απέφερε τα σωστά αποτελέσματα που επιδιώκατε; Τώρα μπορείτε με απτά δεδομένα να συζητήσετε σε νέα βάση με τον προϊστάμενο σας και να του εκφράσετε τις παρατηρήσεις που συλλέξατε.

2. δείτε το θετικά

 Σίγουρα, ένα αρνητικό σχόλιο για την απόδοση σας μπορεί να σας ανησυχήσει και να σας κάνει να νιώθετε ανασφαλείς. Ωστόσο, ένα τέτοιο συναίσθημα μόνο δυσλειτουργικό μπορεί να είναι για την απόδοση σας και την καριέρα σας. Ακούστε προσεκτικά το feedback που σας παρέχει ο manager ή η ομάδα σας και προσπαθήστε να το ζητάτε όσο πιο συχνά γίνεται μέσα στην επαγγελματική χρόνια. Μια καλή ιδέα είναι να προγραμματίσετε εβδομαδιαία meetings με τον υπεύθυνο σας και να συζητάτε μεθοδικά πώς μπορείτε να βελτιωθείτε. Να θυμάστε ότι η αρνητική κριτική είναι αυτή που θα σας προκαλέσει να εξελιχθείτε και να καταφέρετε ακόμα περισσότερα. Δείτε τη θετικά, ρεαλιστικά, αποδεχτείτε τη και πάρτε το χρόνο σας πριν εκφράσετε τις διαφωνίες σας ή μπείτε σε θέση άμυνας. Δώστε την απάντηση σας όταν θα έχετε κάνει την αυτοκριτική σας και θα γνωρίζετε που ακριβώς υπάρχει αδυναμία στην απόδοση σας.

3. ζητήστε χρόνο για την εφαρμογή του

 Μόλις σας προτάθηκε μια στρατηγική διαφορετική από αυτή που εφαρμόζατε έως σήμερα; Ζητήστε λίγο χρόνο μέχρι να την εφαρμόσετε. Κάντε την έρευνα σας σε άλλες όμοιες μελέτες περίπτωσης που έχουν εφαρμοστεί στην αγορά (case studies), δείτε τι πρέπει να αλλάξετε και οργανώστε τη στρατηγική που θα ακολουθήσετε. Η ικανότητα σας να ακούτε ακόμα και την αρνητική κριτική σε συνδυασμό με την οργάνωση είναι δεξιότητες που σε κάθε περίπτωση εκτιμώνται.

4. απορρίψτε το

 Έχετε δοκιμάσει να εφαρμόσετε το συγκεκριμένο feedback στο παρελθόν και απέτυχε; Είστε πεπεισμένοι ότι η συγκεκριμένη κριτική δε θα αποφέρει οφέλη σε εσάς και την εταιρεία; Εκφράστε την αντίρρηση σας αφού πρώτα ευχαριστήσετε τον συνάδελφο που σας αφιέρωσε χρόνο για εσάς και για να σας παρέχει τα σχόλια του. Σε κάθε περίπτωση, όταν απορρίπτετε ένα feedback είναι απαραίτητο το κάνετε ευγενικά και να συνοδέψετε την απόρριψη σας με ρεαλιστικά στοιχεία ή ακόμα καλύτερα –εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα- με αριθμητικά δεδομένα (data) από στατιστικά στοιχεία που έχετε στη διάθεση σας.  Συμπερασματικά, μεταφράστε το αρνητικό feedback ως θετικό για την εξέλιξη της καριέρας σας και χρησιμοποιήσετε το για να γίνετε ακόμα καλύτεροι και περισσότερο αποτελεσματικοί στο αντικείμενο εργασίας σας. Μπορείτε να τα καταφέρετε!