Το διαδίκτυο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Σε συνδυασμό μάλιστα με τα social media, το διαδίκτυο αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την εύρεση εργασίας.

Η Randstad συμβαδίζει με την καινοτομία και το website μας είναι προσαρμοσμένο και για το κινητό σας τηλέφωνο. Παράλληλα, είμαστε κοινωνικοί και στα social media καθώς μοιραζόμαστε στιγμές μας μαζί σας και μέσω του Instagram μας. Είστε εξοικειωμένοι με τη τεχνολογία και αναζητάτε κι εσείς εργασία μέσω του smartphone σας; Ρωτήσαμε τους συμβούλους της Randstad τι να προσέξετε!  

ενεργοποιείστε τις ειδοποιήσεις για τις νέες θέσεις εργασίας και διαβάστε τα push notifications

Τo 87% των recruiters θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να ενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις για τις νέες θέσεις εργασίας που προκύπτουν. Ενώ το 13% πιστεύει ότι το συγκεκριμένο εργαλείο θα μπορούσε να σας φανεί χρήσιμο. Ο λόγος; Αφενός μένετε ενημερωμένοι για οποιαδήποτε νέα θέση εργασίας προκύψει, αφετέρου δεδομένου ότι έχετε καταχωρήσει το βιογραφικό σας στη βάση δεδομένων της Randstad, οι ειδοποιήσεις που λαμβάνετε αφορούν θέσεις εργασίας οι οποίες είναι εξαιρετικά πιθανό να σας ενδιαφέρουν.  

το 94.1% των συμβούλων της randstad είναι ενεργοί στα social media

Μια εταιρεία συμβαδίζει με την καινοτομία της τεχνολογίας όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της είναι εξοικειωμένοι με αυτή. Στη Randstad, το 94.1% είναι ενεργοί στα social media, παρακολουθούν τις νέες δυνατότητες που αυτά προσφέρουν και τα ενσωματώνουν σε μεγάλο βαθμό κατά τις αξιολογήσεις που κάνουν στα βιογραφικά που λαμβάνουν καθημερινά.  

οι σύμβουλοι της randstad συμβουλεύονται τα social media για την προσέλκυση και την εύρεση εργασίας σε νέα ταλέντα

Τόσο το LinkedIn (100%) όσο και το Facebook (35.3%) αλλά και το Instagram (11.8%) αποτελούν social media χρήσιμα για τους recruiters καθώς μπορούν να σκιαγραφήσουν αποτελεσματικά το επαγγελματικό προφίλ του κάθε υποψηφίου ή και τις δεξιότητες που κατέχει. Παραδείγματος χάριν, το LinkedIn μπορεί να είναι αποτελεσματικό εργαλείο για την εύρεση ενός υποψηφίου με πλούσιο βιογραφικό αλλά και το Instagram ή το Facebook μπορούν να αναδείξουν soft skills ενός υποψηφίου όπως για παράδειγμα τη δημιουργικότητα του.   *Αξίζει να σημειωθεί ότι το Facebook στην Αμερική, ήδη δοκιμάζει πιλοτικά να ενσωματώσει κάποια νέα εργαλεία εύρεσης εργασίας. Αναμένουμε λοιπόν, ότι το Facebook θα αρχίσει να καταλαμβάνει όλο και περισσότερο έδαφος στα recruitment tools.    

μετά την αξιολόγηση του βιογραφικού, οι σύμβουλοι συχνά θα επισκεφτούν το προφίλ σας στα social media

Το στοιχείο αυτό δε συμβαίνει πάντα. Ωστόσο, αρκετά συχνά οι recruiters, μετά την αξιολόγηση ενός βιογραφικού, κατά το στάδιο της πρόσκλησης σε συνέντευξη εργασίας, θα επισκεφθούν το προφίλ σας στα social media προκειμένου να σχηματίσουν μια αρχική εντύπωση σχετικά με τα ενδιαφέροντα σας και την εικόνα που δημοσιοποιείτε για τον εαυτό σας. Το 100% των συμβούλων μας απάντησαν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επισκεφτούν σίγουρα το προφίλ σας στο LinkedIn, ωστόσο, ένα 62.5% πιστεύει ότι και το Facebook μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικό του επαγγελματισμού σας. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι το Instagram. Ένα 12.5% των συμβούλων θεωρεί ότι και το Instagram μπορεί να τους βοηθήσει στην προσπάθεια τους να κρίνουν αν ταιριάζετε με τη θέση και την κουλτούρα της εταιρείας που αναζητεί προσωπικό.  

επιμεληθείτε τα social media σας!

Σας έχουμε ήδη επισημάνει την αξία των social media τόσο για την εύρεση εργασίας όσο και για το επαγγελματικό networking σας. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό να επιμεληθείτε το κάθε προφίλ που διαθέτετε. Το 70.6% των συμβούλων της Randstad θεωρεί ότι τα γραμματικά και ορθογραφικά λάθη που μπορεί να δημοσιοποιείτε, λειτουργούν αρνητικά κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης σας. Παρόλο λοιπόν που ένα 29.4% των recruiters δείχνει μια επιείκεια στα προαναφερθέντα λάθη, καθώς θεωρεί ότι είναι καλό να λαμβάνει κι άλλες παραμέτρους υπόψη πριν σχηματίσει μια αρνητική εντύπωση, είναι καλό πριν κάνετε την αίτηση σας να επιμεληθείτε το account που διαθέτετε.  

καθαρίστε ή διατηρείστε ιδιωτικούς τους λογαριασμούς σας στα social media

Σε καμία περίπτωση δε σας συμβουλεύουμε να αλλάξετε την προσωπικότητα σας ή να αποκρύψετε το ποιοι είστε. Ωστόσο, κατά γενική ομολογία καλό είναι κάποιες δημοσιεύσεις σας στα social media να τις κρατάτε ιδιωτικές –εφόσον έχετε αυτή τη δυνατότητα- ή και να τις σβήνετε, όταν βρίσκεστε στα στάδια αξιολόγησης για τη νέα σας δουλειά. Ποια είναι αυτά που δημιουργούν ιδιαίτερα κακή εντύπωση στους recruiters; Το προσβλητικό λεξιλόγιο (94.1%), τα γραμματικά και ορθογραφικά λάθη (58.8%) και η υπερβολική αναφορά σε αλκοόλ (41.2%).   Μείνετε ενεργοί στην αναζήτηση εργασίας αλλά και στα social media, χρησιμοποιείστε τη τεχνολογία προς όφελος σας, επιμεληθείτε τα προφίλ και τις δημόσιες αναρτήσεις σας. Διατηρήστε την αυτοπεποίθηση σας και να γνωρίζετε ότι η ξεχωριστή προσωπικότητα σας εκτιμάται. Καλή επιτυχία!           

Η συγκεκριμένη ποσοτική έρευνα διεξάχθηκε μέσω online ερωτηματολογίου σε δείγμα 25 συμβούλων της Randstad Ελλάδας, τον Μάρτιο του 2017.