Σκεφτείτε την θέση εργασίας και τις αρμοδιότητες που θα θέλατε τώρα για να συνεχίσετε την καριέρα σας. Τυπώστε το βιογραφικό σας. Διαβάστε το προσεκτικά και σκεφτείτε αν ήσασταν εργοδότης θα καλούσατε το εαυτό σας για συνέντευξη ;

Αν απαντήσατε όχι, θα πρέπει να εξετάσετε το βιογραφικό σας και ίσως να το διαμορφώσετε για να το κάνετε πιο ελκυστικό. Αν για παράδειγμα επιθυμείτε να εργαστείτε ως Supervisor σε Call centre και σε όλες τις αγγελίες που δημοσιεύονται, αναφέρετε ότι απαιτείτε να υπάρχει προηγούμενη εμπειρία σε διαχείριση ομάδας, τότε στο βιογραφικό σας και πιθανόν και στην συνοδευτική σας επιστολή θα πρέπει να τονίσετε ότι διαθέτετε την συγκεκριμένη εμπειρία και  ικανότητα. Αν δεν το αναφέρετε τότε παρά την εμπειρία σας η τις γνώσεις σας πιθανόν και να απορριφθείτε.

Ένα βιογραφικό το οποίο δεν περιλαμβάνει λίστα με  αρμοδιότητες, αλλά καταγράφει μόνο τον τίτλο της θέσης και τον εργοδότη, ίσως να μην βοηθάει στον να αξιολογηθεί σωστά και να είμαστε εμείς εκείνοι που θα επιλεχθούμε για την επόμενη συνέντευξη εργασίας.

Επιπλέον,  δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το βιογραφικό θα πρέπει να βοηθάει τον αναγνώστη να κατανοήσει όσο τον δυνατόν καλύτερα τις δυνατότητες και τις ικανότητες μας και όχι να τον βάζει σε υποθέσεις γιατί ίσως έτσι να χαθεί μία ευκαιρία απασχόλησης.

Αν πάλι στο παραπάνω ερώτημα απαντήσατε ναι, τότε εφόσον είστε σίγουροι και πριν διεκδικήσετε τον επόμενο σταθμό στην καριέρα σας, δώστε το και σε κάποιον που εμπιστεύεστε για να σας πει αν όντως είναι έτσι τα πράγματα.

Τέλος, αν από την αναζήτηση εργασίας σας προκύψουν interview με εταιρίες hr, οι σύμβουλοι ανθρώπινου δυναμικού μπορούν να σας δώσουν χρήσιμες  συμβουλές για το βιογραφικό και την συνοδευτική επιστολή σας.