Η αγορά εργασίας εξελίσσεται και αλλάζει ραγδαία τα τελευταία χρόνια, γεγονός που επηρεάζει την προσπάθειά σας για εύρεση εργασίας και, κατ’ επέκταση, την καριέρα σας. Πλέον, η αναζήτηση εργασίας απαιτεί ένα δυνατό βιογραφικό, μια ισχυρή online παρουσία αλλά και ένα προσωπικό brand, δηλαδή μια επαγγελματική εικόνα που σας χαρακτηρίζει και σας κάνει να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό.

Τι είναι το personal branding;

To personal branding είναι μια προσωπική δήλωση που περιγράφει τι είναι μοναδικό και ιδιαίτερο για εσάς, το οποίο σας παρέχει μια προστιθέμενη αξία στην αγορά εργασίας. Με άλλα λόγια, είναι αυτό για το οποίο θέλετε να είστε γνωστός/-η και μεταφέρει το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους μελλοντικούς σας εργοδότες.

Το personal brand σας δεν είναι ο τίτλος της θέσης εργασίας που κατέχετε αλλά μια σύντομη φράση του τι διαφορετικό μπορείτε να προσφέρετε, τι σας χαρακτηρίζει και μπορείτε να κάνετε καλύτερα από τους άλλους.

Πώς μπορώ να καθιερώσω το personal brand μου;

Υπάρχουν δύο τρόποι να καθιερώσετε το personal brand σας: με προώθηση του μηνύματός σας και με την περαιτέρω ενίσχυσή του με την πάροδο του χρόνου.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό:

  • Social Media

Αν έχετε παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχετε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προωθήσετε το personal brand σας και να ‘διαφημίσετε’ τον εαυτό σας στις επαφές σας. Μπορείτε να προσθέσετε ένα μικρό headline στο προφίλ σας, να γράψετε μια μικρή περιγραφή των χαρακτηριστικών που σας κάνουν να ξεχωρίζετε είτε να γίνετε μέλος σε ομάδες με τις οποίες μοιράζεστε κοινά ενδιαφέροντα (πχ ομάδες για τον κλάδο εργασίας ο οποίος σας ενδιαφέρει).

Ακόμα μπορείτε να δημοσιεύετε στο προφίλ σας άρθρα αλλά και προσωπικές απόψεις σχετικά με το personal branding που θέλετε να προωθήσετε. Έτσι, θα δώσετε την εικόνα ότι παρακολουθείτε τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και άρα ότι είστε ένας υπολογίσιμος επαγγελματίας.

  • Συμμετοχή σε εκδηλώσεις και σεμινάρια

Εκτός από τις κινήσεις που μπορείτε να κάνετε online, καλό είναι να δραστηριοποιηθείτε και να συμμετέχετε σε εκδηλώσεις, σεμινάρια και διαλέξεις σχετικά με το αντικείμενό σας. Με τον τρόπο αυτό, αναπτύσσετε δεξιότητες και αποκτάτε πιστοποιήσεις που μπορούν να ενισχύσουν το βιογραφικό σας. Ταυτόχρονα, μπορείτε να διευρύνετε το δίκτυο επαφών σας με επαγγελματίες του κλάδου σας, οι οποίοι μπορούν να σας προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για θέσεις εργασίας και εταιρείες που σας ενδιαφέρουν.